
Δέσμευση Γεωργαντά σε ΕΦΧΕ για ενεργοποίηση Άρτεμις 2 ως τις εκλογές – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί
Η συνάντηση, όπως είχε αποκαλύψει η Agrenda, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου, στο μέγαρο της Πλατείας Βάθη, κάτω από τη «σκιά» της αναταραχής, που έχει προκληθεί στο χώρο της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, από τις ανακοινώσεις μειώσεων τιμών στην α’ ύλη, που έγιναν από κάποιες γαλακτοβιομηχανίες, για τα τιμολόγια του περασμένου Δεκεμβρίου.
Όπως μας μεταφέρθηκε από πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν, η αντιπροσωπεία της Ένωσης Φυλής Holstein που είχε ως επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ηλία Κοτόπουλο, εστίασε στην ανάγκη να χαραχθεί μια εθνική πολιτική για την κτηνοτροφία και παράλληλα να γίνουν παρεμβάσεις σε σχέση με τον κανονισμό του Κώδικα Τροφίμων Ποτών, τη χρήση τοπωνυμιών από τις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και των ελέγχων στον κλάδο.
Για το θέμα της απουσίας εθνικής στρατηγικής στη γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία, επισημάνθηκε στον υπουργό πως δεν γίνεται το εμπορικό ισοζύγιο και στο κομμάτι του γάλακτος να είναι αρνητικό και διαρκώς να επιδεινώνεται, καθώς ο αριθμός των ζώων και κατ’ επέκταση και της παραγωγής μειώνεται χρόνο με το χρόνο (σ. σ. πάμε φουλ για κάτω από 600.000 τόνους στο αγελαδινό γάλα, φέρεται να επισημάνθηκε), λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν και να μην ιδρώνει το αφτί κανενός.
«Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θέλουμε να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία μας, να δούμε πώς θα το επιτύχουμε αυτό και να ζητήσετε και την άποψή μας», φέρεται να ειπώθηκε στον κ. Γεωργαντά.
Πολύ κρίσιμος παράγοντας για να βελτιωθεί η κατάσταση στον κλάδο, κατά τα μέλη της Ένωσης Φυλης Holstein είναι να υπάρξει αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε όποιο γαλακτοκομικό προϊόν φέρει στη συσκευασία του ένδειξη ελληνικό, να παρασκευάζεται υποχρεωτικά κι αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη. Σε άλλη περίπτωση, φέρονται να τόνισαν οι αγελαδοτρόφοι, το ελληνικό γάλα, θα είναι διαρκώς υπό πίεση και οι καταναλωτές θα πέφτουν θύματα παραπλάνησης.
Αντίστοιχα επιχειρήματα διατυπώθηκαν και για τη χρήση τοπωνυμιών από γαλακτοβιομηχανίες, χωρίς η πρώτη ύλη με την οποία παράγονται τα συγκεκριμένα προϊόντα να προέρχεται από την περιοχή στην οποία παραπέμπει το όνομα στη συσκευασία τους.
Για το θέμα αυτό, όπως μας μεταφέρθηκε, επισημάνθηκε στον υπουργό πως η Ένωση δεν προτίθεται να το αφήσει να διαιωνίζεται και πως δεν αποκλείει, αν χρειαστεί να προσφύγει σε νομικές ενέργειες, φτάνοντας ακόμη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Ζητήθηκε ακόμη να μπει μια τάξη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τόσο ως προς το ποσοστό κέρδους επί των γαλακτοκομικών προϊόντων, όσο και για την τοποθέτηση τους δίπλα σε επιδόρπια ή γάλατα από καρπούς με συνέπεια, όπως σημειώθηκε στη συζήτηση, να προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές για το τί πραγματικά ψωνίζουν.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε επίσης στην ανάγκη να αυξηθούν οι έλεγχοι, οι οποίοι κρίνονται από τους παραγωγούς πλημμελείς με συνέπεια να μην προστατεύεται επαρκώς το γάλα. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με την πηγή μας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε ότι πριν εκπνεύσει η υπουργική του θητεία, θα έχει ενεργοποιηθεί και το σύστημα «Άρτεμις ΙΙ», για την ιχνηλάτηση και πλήρη παρακολούθηση του γάλακτος, εισαγωγής και εγχώρια παραγόμενου, ορθώνοντας τείχος προστασίας γύρω από το προϊόν, έναντι των κρουσμάτων νοθείας.
Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε από τους συνομιλητές του της Ένωσης Φυλής Holstein να του στείλουν εγγράφως και αναλυτικά τη δέσμη προτάσεων θεσμικής θωράκισης του κλάδου, έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να τις μελετήσει διεξοδικά και ανανέωσε το ραντεβού τους, έπειτα από 15-20 ημέρες, για να δρομολογήσουν από κοινού τα επόμενα βήματα.
Μετά την ωριαία συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, η αντιπροσωπεία της Ένωσης επισκέφθηκε και ενημέρωσε στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, από τα οποία απέσπασε διαβεβαιώσεις ότι συντάσσονται με τις θέσεις της και θα τις στηρίξουν.
Κοινοποιήστε το:
Διαβάστε Επίσης