Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δέσμευση Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση της Ολυμπίας

Δέσμευση Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση της Ολυμπίας

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1996

«Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η πυρκαγιά με τρόπο γρήγορο και αποτελεσματικό και δημιουργούμε νέο πρότυπο συνεργασίας του κεντρικού κράτους με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού», τόνισε ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Δημαρχείο της Ολυμπίας, όπου και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα ισχύσουν για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ένα μεγάλο μέρος από τα μέτρα ανασυγκρότησης πυρόπληκτης περιοχής, που έχουν εξαγγελθεί για τη Βόρεια Εύβοια.

«Παρεμβάσεις για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων»

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρώτο μέλημα είναι η αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

«Γίνονται παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, το βραχυπρόθεσμο που αφορά όλα τα έργα συγκράτησης των χωμάτων και τα μικρά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ήδη δρομολογούνται, ενώ είναι προφανής η ταχύτητα και εδώ, αλλά και στην βόρεια Εύβοια με τη συνεργασία των δασικών Συνεταιρισμών. Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις για μία πολύ δυναμική φυσική αναγέννηση του δάσους. Σημαντικό είναι ότι μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ήδη δρομολογούνται».

«Πάνω από όλα να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές»

Ακολούθως στάθηκε στην απόλυτη εγρήγορση και συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε σε περίπτωση που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, να υπάρξουν άμεσα και με σχέδιο προληπτικές εκκενώσεις, «ώστε πάνω από όλα να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δίνω μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών»

Όσον αφορά τη μεγάλη σημασία που δίνει στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών ήταν σαφής.

«Στέκομαι στην πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδω στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών. Για πρώτη φορά το δρομολογήσαμε και μπορούμε και κατευθύνουμε κεντρικά ιδιωτικές χορηγίες με διαφάνεια και ταχύτητα προς την αυτοδιοίκηση, ώστε παρεμβάσεις πολύ σημαντικές για εσάς να δρομολογηθούν γρήγορα και να ταυτιστούν κιόλας με τον χορηγό, ο οποίος θα θέλει να αγκαλιάσει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αυτό μας έχει επιτρέψει να κινηθούμε με ταχύτητες που ήταν αδιανόητες για την Ελληνική δημόσια διοίκηση και να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε έργα τα οποία έχουν και έναν ιδιώτη ανάδοχο, άρα δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς των διαδικασιών του δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε, «εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις, οι οποίες ήδη μπορούν να δρομολογηθούν και μπορούν να ωριμάσουν με την υποστήριξη της κυβέρνησης».

«Θα παρακολουθώ προσωπικά το σχέδιο»

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας, πρόσθεσε σχετικά με την… επιστράτευση του κου Μπένου, ενός ανθρώπου οραματιστή όπως τον χαρακτήρισε για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

«Ο κ. Μπένος είναι ένας άνθρωπος οραματιστής τον έχουμε επιστρατεύσει να μας βοηθήσει για την ολική ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της Βόρειας Εύβοιας. Είναι ταυτισμένος με την Αρχαία Ολυμπία και ό,τι κάνουμε στη Βόρεια Εύβοια να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το κάνουμε και στην Αρχαία Ολυμπία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, το οποίο ήδη δρομολογείται, που θα μπορέσει να κάνει όλες τις παρεμβάσεις με τρόπο συνεκτικό και αλληλοσυμπληρούμενο έτσι ώστε η Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις οι οποίες μπορούν να δρομολογηθούν και να ωριμάσουν με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Θα παρακολουθώ προσωπικά το σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στην Αρχαία Ολυμπία, έτσι ώστε από τη μία ο αρχαιολογικός χώρος να επεκταθεί, από την άλλη η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας να ωφελείται από τον πολύ μεγάλο αριθμό των επισκεπτών».

«Μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας»

Και συνεχίζοντας πρόσθεσε για τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Και βέβαια είμαι απολύτως ανοιχτός και σε συνεννόηση με τα Υπουργεία, αλλά θα πάρω και την πρόταση του κ. Μπένου, να εξετάσουμε πιο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το τι θα κάνουμε το μεγάλο οικόπεδο το οποίο έχετε στη διάθεσή σας. Μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε έξω από το “κουτί” με γνώμονα το μέλλον και όχι κατ’ ανάγκη το παρελθόν. Ακόμα είναι πάρα πολύ ζωντανή στη μνήμη μου η εμπειρία του 2004, όταν ως νέος βουλευτής είχα έρθει και ήμουν θεατής στο Ολυμπιακό αγώνισμα της Σφαιροβολίας που έγινε στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτό είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, δεν είναι κατ’ ανάγκη να φτιάξουμε ένα ακόμη στάδιο, αλλά είναι η δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε περισσότερες δράσεις ενδεχομένως και αθλητικές εντός του Αρχαιολογικού χώρου. Χαίρομαι που και το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες αντιλαμβάνονται αυτή τη νέα δυναμική σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά».

«Να δούμε τη σύνδεση μεταξύ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρωτογενούς τομέα»

Για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο λάδι που παράγεται σε αυτή.

«Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον πρωτογενή τομέα. Συζητούσα με την Υπουργό Πολιτισμού και τον κ. Σκέρτσο για το πόσα ελαιόδεντρα έχουμε αυτή τη στιγμή, έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εντός του αρχαιολογικού χώρου. Το λάδι το οποίο μπορεί να παράγεται μέσα από τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχ. Ολυμπίας, δεν χρειάζεται να σας πω σε τι τιμή μπορεί να πουληθεί. Είναι μία ευκαιρία να δούμε τη σύνδεση μεταξύ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρωτογενούς τομέα».

Δέσμευση για «Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία»

Όσον αφορά το μεγάλο έργο υποδομής τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα –Πύργος, αφού το ανέφερε ως  «Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία», τόνισε ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέσα στο 2022.

«Για το ζήτημα του δρόμου θα τονίσω ότι υπάρχουν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα. Οι πρώτες αφορούν τις άμεσες βελτιώσεις, σε ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο που δυστυχώς στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες. Αυτό το έργο ήδη δρομολογείται, υπάρχει ανάδοχος και βέβαια είμαι βέβαιος ότι με το τέλος του χρόνου θα έχουμε και την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μεγάλο, τον καινούργιο δρόμο, θα τον πω «Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία», αναγνωρίζοντας απόλυτα τη σημασία του τελευταίου κομματιού, γιατί βρίσκεται αυτό το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω προσωπικά ασχοληθεί, θα το ξεμπλοκάρουμε -είναι προσωπική μου δέσμευση- και εντός του 2022 θα ξεκινήσουμε τον δρόμο, αυτό γιατί αποτελεί μία εκκρεμότητα της πολιτείας για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων».

Η ειδική αναφορά για την επένδυση της Microsoft

Και προβαίνοντας σε μια ειδική αναφορά για τη μεγάλη επένδυση της Microsoft, στάθηκε στο γεγονός ότι αυτό το έργο ανοίγει τελείως διαφορετικούς ορίζοντες για το πως μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά να δει και τον αρχαιολογικό χώρο από τον υπολογιστή του.

«Οι αυτοκινητόδρομοι του μέλλοντος, όμως, δεν είναι μόνο δρόμοι για αυτοκίνητα. Είναι ψηφιακοί δρόμοι. Αυτό που θα παρουσιάσουμε σε λίγο στην Αρχαία Ολυμπία έχει τεράστια σημασία. Αποτελεί ίσως η σημαντικότερη προστιθέμενη αξία που μπορούμε να δώσουμε την Αρχαία Ολυμπία. Φέραμε μία τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και αυτή η συζήτηση, για την ιστορική της αξία, έγινε πριν από 22 μήνες με μένα και τον πρόεδρο της Microsoft όταν είχαμε βρεθεί στο Νταβός και του έβαλα την ιδέα να μπορέσουμε να κάνουμε ένα εμβληματικό έργο ψηφιακής αναπαράστασης του πιο σημαντικού πολιτιστικού χώρου στην πατρίδα μας και φυσικά να το συνδέσουμε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το έργο είναι έτοιμο, ανοίγει τελείως διαφορετικούς ορίζοντες το πώς μπορεί κάποιος να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο αλλά να δει και τον αρχαιολογικό χώρο από τον υπολογιστή του. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο πρότυπο για το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να αλλάξουμε τελείως την εμπειρία την οποία έχει ο επισκέπτης όταν επισκέπτεται έναν αρχαιολογικό χώρο και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που παρά την πανδημία μπορέσαμε, το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την εταιρεία, να κάνει ένα έργο το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι θα πάρει τεράστια διεθνή προβολή και θα ξαναβάλει για τα καλά την Ολυμπία στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού και του τουρισμού. Είμαι σίγουρος ότι από του χρόνου θα αρχίσετε να βλέπετε άμεσα οφέλη ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και την ίδια τη δυναμική εμπειρία την οποία θα έχει ο επισκέπτης όταν θα έρχεται στην Ολυμπία και θα μπορεί να βλέπει μέσα από το κινητό του τηλέφωνο πως ήταν η ζωή πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, την αναπαράσταση, τη χρονική εξέλιξη αυτού του χώρου».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: