Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Διακριτική συσσώρευση ως οιωνός ανόδου στο βαμβάκι
Διακριτική συσσώρευση ως οιωνός ανόδου στο βαμβάκι

Διακριτική συσσώρευση ως οιωνός ανόδου στο βαμβάκι


Το σενάριο της πτώσης των χρηµατιστηριακών τιµών βάµβακος αποκλείεται προσωρινά από τους περισσότερους αναλυτές. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το ενδεχόµενο να σηµειωθούν διορθώσεις στις τιµές, οι οποίες ήδη την εβδοµάδα που πέρασε δοκίµασαν τα χαµηλά στο εύρος που διανύουν το τελευταίο διάστηµα, κοντά στα 63,50 σεντς ανά λίµπρα. Ωστόσο δεδοµένης της υπόσχεσης για µια υπογραφή της εµπορικής συµφωνίας ανάµεσα σε ΗΠΑ και Κίνα µέχρι τον ∆εκέµβριο, αναµένεται να σηµειωθεί ένα νέο ράλι στο χρηµατιστήριο, που έχει καταστήσει πλέον σαφές ότι κινείται µε βάση τα νέα από το µέτωπο αυτό.

Το χρηματιστήριο φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του τα επίπεδα των 58-60 σεντς, ωστόσο δεν συντρέχει κάποιος σηµαντικός λόγος που να υπαγορεύει ότι η αγορά θα «φύγει πάνω καρφί», σύµφωνα µε τους αναλυτές. Στους ίδιους ακούγεται εύλογο το σενάριο µιας περαιτέρω ανόδου όσο πλησιάζει η ηµεροµηνία υπογραφής της συµφωνίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο µάλιστα οι ίδιες πηγές, οι οποίες επικαλούνται και διεθνείς αναλυτές, εξηγούν πως ίσως είναι προς το συµφέρον των παραγωγών να εκµεταλλευτούν το ράλι ρευστοποιώντας, αφού κατά τα άλλα το κοµµάτι της κατανάλωσης δεν δίνει ενθαρρυντικά µηνύµατα.

Μένει να φανεί ο τρόπος  µε τον οποίο οι εκκοκκιστές θα διαχειριστούν τις προσπάθειες που κατέβαλαν τη χρονιά αυτή οι παραγωγοί και κυρίως πως θα την ανταµείψουν. Το άλλο που απασχολεί, είναι το άνοιγµα της ψαλίδας τιµών που διαµορφώνονται µεταξύ Θεσσαλίας και νοτιότερα και Μακεδονίας και ανατολικότερα. Η διαφορά φθάνει τα 5 λεπτά σε βάρος των τελευταίων. Στη Θεσσαλία πάντως, τα στεγνά και αποφυλλωµένα βαµβάκια έχουν γράψει ήδη τα 45 λεπτά, µε τα τωρινά δεδοµένα της αγοράς.

Οι προκαταβολές διαφέρουν τόσο από εκκοκκιστήριο σε εκκοκκιστήριο όσο και από παραγωγό σε παραγωγό και ξεκινούν από τα 25 λεπτά και να φτάνουν τα 37 λεπτά. Βέβαια οι διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν τόσο µε την υγρασία όσο και µε τις ανάγκες που έχει τη δεδοµένη στιγµή που κλείνεται η συµφωνία ο παραγωγός. Χαρακτηριστικό της εβδοµάδας που πέρασε είναι ότι τα βαµβάκια έφτασαν µαζεµένα στα εκκοκκιστήρια σε περιοχές της Θεσσαλίας, µε αποτέλεσµα να µην έχει ξεκινήσει ακόµα η επεξεργασία τους.

Ζήτηση εκδηλώνεται έντονα από τα τουρκικά κλωστήρια, γεγονός που αποδίδεται στις µέτριες προς χαµηλές ποιότητες του τουρκικού βαµβακιού. Συνεπώς, στα θεµελιώδη τραβάει αρκετά η τουρκική αγορά, ενώ και το Πακιστάν αγοράζει λίγο χαµηλότερες ποιότητες, καθώς δυσκολεύεται λόγω υψηλών δασµών να πάρει από την Ινδία βαµβάκια. Προβληµατισµό ωστόσο προκαλεί η τιµή του βαµβακόσπορου, του οποίου το ταβάνι δεν ξεπερνά τα 17 λεπτά το κιλό.  

Αποδόσεις κοντά στα 580 κιλά το στρέµµα επετεύχθησαν στην περιοχή Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, µε τον διευθυντή του αγροτικού συνεταιρισµού της περιοχής Βασίλη Γκουρνέλο να εκτιµά πως σε περιπτώσεις αύξησης της παραγωγής κοντά στο 10%, ενδέχεται η διαφορά σε σχέση µε την περσινή τιµή να καλυφθεί. Ο ΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας την προηγούµενη χρονιά έκλεισε συµβόλαια κοντά στα 48 λεπτά, ακολουθώντας τον ανταγωνισµό που επιβάλλουν τα εκκοκκιστήρια.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Top 50 Ελληνικά Τυριά»

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: