Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Διχασμένα» τα blue chips στο Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο: Με το… ζόρι στις 900 μονάδες ο ΓΔ

«Διχασμένα» τα blue chips στο Χρηματιστήριο


Συνεδρίαση δύο όψεων αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινάει τις συναλλαγές επιφυλακτικά, με διαθέσεις “νότιας” κίνησης και με φόντο τις απώλειες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών (ο DAX έφτασε να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων), όμως μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο μέχρι τέλους.

Τελικά το πρόσημο της συνεδρίασης κρίθηκε στο “φώτο φίνις”, ή αλλιώς στις τελικές δημοπρασίες, όπου οι “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών, έβγαλαν “νικητές” τους δεύτερους.

Να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, τέσσερις τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και άλλοι έξι στο χαμηλό (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Διαχειριστών, “η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές έχει υποχωρήσει σημαντικά, εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και ενδεχομένως, διαταραχές στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες, με την πιθανότητα εμφάνισης στασιμοπληθωριμού, να δείχνει ισχυρή. Στα παραπάνω προστίθενται οι φόβοι για εμπροσθοβαρή επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed, ενώ προβληματίζει η πιο επιθετική ρητορική της ΕΚΤ, αλλά και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για νέα μέσα, σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού”.

Μένοντας στο τελευταίο, “η εποχή του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού που προηγήθηκε της πανδημίας είναι απίθανο να επιστρέψει και οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν σε σημαντικά υψηλότερες πληθωριστικές επιδόσεις” δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η προσοχή και στην Αγορά των Crypto, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν οι πιέσεις, με το Bitcoin να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των $20000.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., οι επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή προσπάθεια “contrarian” κίνησης, έστω και αν αυτή δεν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, σε σχέση με την εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, ήταν μία μίνι προσπάθεια “window dressing”, λόγω μεθαυριανής λήξης του χρηματιστηριακού εξαμήνου, ή η πίεση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί, ενεργοποίησε κάποια αντανακλαστικά αντίδρασης, με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους Εγχώριους επαγγελματίες, που περιορίζονται στο να επισημάνουν πως, “η εκλογολογία μπλοκάρει κάθε διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, παρά τις φήμες για πιθανά deals που μπορεί να βρίσκονται ‘επί θύραις’. Τα Ξένα χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις πρωτοβουλίες τους, λόγω του ρίσκου που φέρνει η ενδεχόμενη πολιτική αβεβαιότητα και η Εγχώρια Αγορά έχει μπει σε βαθιά κόπωση που δεν προέρχεται από την παραδοσιακή Θερινή εποχικότητα των χαμηλών συναλλαγών, αλλά από τη μονότονη επανάληψη ενός μοτίβου ειδήσεων. Παράλληλα η ‘ρητορική’ ένταση στο Αιγαίο, βάζει και ένα στοιχείο γεωπολιτικού ρίσκου στην εικόνα της Χώρας”.

“Οι Θερινοί μήνες δεν φημίζονται ιδιαίτερα για τη χρηματιστηριακή τους δράση”, όπως υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Βέβαια εξαιρέσεις υπάρχουν, αφού στο παρελθόν οι Καλοκαιρινοί μήνες μας έχουν δώσει μερικές από τις μεγαλύτερες “συγκινήσεις” που έχει βιώσει η Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα. Όσοι έζησαν από κοντά το χρηματιστηριακό Καλοκαίρι του 1999, θα έχουν να θυμούνται τα κινητά τηλέφωνα να χτυπούν από τις παραλίες και τους λουόμενους να αδημονούν να μάθουν τα μεσημεριανά κλεισίματα των τιμών της, τότε, Οδού Σοφοκλέους.

Στον αντίποδα έχουμε το Καλοκαίρι του 2015. Αν δεν έχετε μνήμες από τον χρηματιστηριακό Ιούλιο του 2015 είναι επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Λόγω της Τραπεζικής αργίας και των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Τραπεζική Αγορά, το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 26 Ιουνίου και ξανά άνοιξε στις 3 Αυγούστου.

Το φετινό Καλοκαίρι ξεκίνησε με εκκρεμότητες και συνεχίζεται με περισσότερες εκκρεμότητες. Αφενός δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στο μέτωπο της Ουκρανικής κρίσης, αφετέρου οι Κεντρικές Τράπεζες είναι σε πορεία νομισματικής σύσφιξης, η οποία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική μετά τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Τα Εμπορεύματα έχουν μεν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά τους, όπως και οι ναύλοι, οι τιμές ωστόσο των Προϊόντων δεν δείχνουν να “συγκινούνται”, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάλωση του υπάρχοντος ακριβού αποθέματος που υπάρχει στις αποθήκες. Όλα αυτά είναι το γνωστό κομμάτι των αβεβαιοτήτων και έχει τις ρίζες του κυρίως στο διεθνή παράγοντα.

Η εγχώρια ειδησεογραφία κυριαρχείται από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και τα σενάρια της επόμενης, ή της μεθεπόμενης ημέρας.

Παράλληλα η “ρητορική” ένταση στο Αιγαίο βάζει και ένα στοιχείο γεωπολιτικού ρίσκου στην εικόνα της Χώρας.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που στο ξεκίνημα της χρονιάς έφτιαξαν κλίμα και διαμόρφωσαν επίπεδα υψηλών αποτιμήσεων σε επιμέρους κλάδους έχουν κατεβάσει ταχύτητα, ή υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που αφορούν και την δυνατότητα εύρεσης πόρων που να εξυπηρετούν ανάλογα εγχειρήματα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Επενδυτική Κοινότητα είναι επόμενο να “κατεβάσει μολύβια” και να περιμένει.

Καλά είναι τα μερίσματα και τα έσοδα από τον Τουρισμό, όμως οι δυνάμεις που οδήγησαν έως εδώ την Αγορά, θέλουν ένα χρονικό ορίζοντα με λιγότερα “αν” και περισσότερη δράση.

Η κουβέντα των πρόωρων εκλογών μόνο κακό κάνει, ειδικά όταν ο χρόνος που μεσολαβεί έως την προγραμματισμένη λήξη της θητείας αυτής της Κυβέρνησης ξεπερνά ημερολογιακά τον ένα χρόνο. Και η ζημιά δεν αφορά μόνο το Χρηματιστήριο, αλλά επιδρά και στην πραγματική Οικονομία.

“Έχουμε μπει σε βαθιά κόπωση που δεν προέρχεται από την παραδοσιακή Θερινή εποχικότητα των χαμηλών συναλλαγών, αλλά τη μονότονη επανάληψη ενός μοτίβου ειδήσεων, που για κάποιους ίσως αποδειχθεί περισσότερο επιθυμία, παρά μια ουσιώδης πολιτική πράξη”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, με ξαφνική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες και με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να υποχωρεί στο 3,625%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά της DIMAND. Από 13 έως 15 ευρώ θα είναι το εύρος στην τιμή διάθεσης των μετοχών, με την δημόσια προσφορά να διαρκεί μέχρι και την 1η Ιουλίου. Οι μετοχές αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση στις 6/7 και η τελική τιμή διάθεσης θα ανακοινωθεί την 1/7.

Από εκεί και πέρα και επειδή δεν είναι λίγες οι απορίες αναγνωστών για την εικόνα “εγκατάλειψης” που εμφανίζει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την άποψη επαγγελματία του χώρου, “απόλυτα αποκαρδιωτική παραμένει η εικόνα στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων. Ακόμα και αν υπάρχουν κάποιοι λίγοι που ασχολούνται με τα θεμελιώδη των Εισηγμένων, παίρνοντας ταυτόχρονα και κάποιες θέσεις, αν οι Εταιρείες αυτές δεν είναι μέσα στα στενά όρια του FTSE25, για να ‘εξαργυρώσουν’ τις τοποθετήσεις τους, θα πρέπει η Εισηγμένη να εξαγοραστεί. Αντίθετα, αν περιμένουν από τα ’αντανακλαστικά’ της Εγχώριας Αγοράς, πιθανότατα θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ …” (!)

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 816,46 (-0,91%) και 827,35 μονάδων (+0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 823,63 (-0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 822,15 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.

Ο τζίρος στα 67 εκατ., ενώ από αυτά τα 17,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,4), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,2), Εθνική (2,7), Μυτιληναίο (2), Alpha Bank (2), ΔΕΗ (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), Motor Oil (2), Jumbo (2) και Ελ. Πετρέλαια (1,9 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας την αναφορά, ως συνήθως, από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Eurobank (-1,72%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+2,6%), Εθνική (-1,44%) και Πειραιώς (-0,68%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 509,64 (-1,60%) και 520,17 μονάδων (+0,44%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 516,35 (-0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 516,27 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Υπενθυμίζεται ότι για τη στοιχειώδη καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο ΔΤΡ να αφήσει πίσω του τις 544 (ημερήσιο “stop short”), 550, 560 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 577, 584 (gap) και 591 – 601 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών). Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 490, θεωρείται μονόδρομος η κίνηση προς τις 430 – 400 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η ενίσχυση της κερδοφορίας των Τραπεζών, η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, αλλά και οι επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις στο εισόδημα Νοικοκυριών και στο περιθώριο κέρδους των Επιχειρήσεων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία, στην Αθήνα”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΔΜΗΕ (+0,85%), ΔΕΗ (+2,33%), ΕΥΔΑΠ (+1,39%), ΚΟΥΕΣ (+0,58%), ΜΟΗ (+3,12%), ΜΠΕΛΑ (+0,35%) και ΟΤΕ (+1,10%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΣΑΡ.

“Η μετοχή της ΔΕΗ είναι εξαιρετική ευκαιρία, την πιστεύουμε απολύτως, γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε σχέδιο και θα έρθουμε σε περίπου ένα μήνα το πολύ να προτείνουμε σημαντική επαναγορά ιδίων μετοχών. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να αγοράσουμε τη δική μας μετοχή, καθώς σε 6 – 9 μήνες η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική. Όχι μόνον θα ανακάμψει η μετοχή, αλλά και θα πρωταγωνιστήσει”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην ετήσια γ.σ.

Μόλις χθες και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+2,33%) βρέθηκε σε νέα χαμηλά 19 μηνών, ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Στα 5,66 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και αν υπερκεραστεί η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 6,45 – 6,67 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 5,10 – 5,00 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 5,42 ευρώ (+5,24%).

Σε νέα χαμηλά 17 μηνών, η μετοχή της Viohalco (-2,64%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 3,50 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 3,85 – 3,95 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Αντίθετα αν χαθεί η στήριξη στα 3,30 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 3,18 ευρώ.

Κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, από τον τίτλο της Quest (+0,58%), με το σκηνικό να αλλάζει από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τη μετοχή στο υψηλό ημέρας, αποτρέποντας τα νέα χαμηλά 13 μηνών. Το ημερήσιο “stop short” στα 4,51 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 5,04 – 5,58 ευρώ (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 4,16, θα ενεργοποιηθούν μαζικές κινήσεις “stop loss”.

Από τους λίγους τίτλους του FTSE25, που έδειξε, από το ξεκίνημα των συναλλαγών, διαθέσεις να “βάλει πλάτη” στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η μετοχή του ΟΤΕ (+1,10%), παρά το γεγονός ότι δεν απέφυγε τις εναλλαγές προσήμων. Αν υπερκεράσει τη ζώνη 16,58 – 16,62 (την υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 16,90 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 15,71 ευρώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: