Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διχογνωμία στην ΕΕ δείχνει να διατηρεί στο 1% τις νέες άδειες φύτευσης ως το 2045

Διχογνωμία στην ΕΕ δείχνει να διατηρεί στο 1% τις νέες άδειες φύτευσης ως το 2045

Προ ολίγων ημερών, το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, μέσω της τεχνικής του επιτροπής, αποφάσισε να παρατείνει το καθεστώς έγκρισης για  νέες Άδειες φύτευσης αμπέλων έως το 2045. Σημειώνεται εδώ ότι αρχικά το Συμβούλιο  πρότεινε να παραταθεί η διάρκεια για το αμπελουργικό δυναμικό από το 2030 έως το 2040, κάνοντας ένα βήμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το τελευταίο υποστηρίζει παράταση έως το 2050.

Πλέον, για να τερματιστεί η επέκταση των αδειών για νέα φύτευση αμπέλων μετά το 2030, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία πρότεινε πρόσφατα διπλασιασμό του ετήσιου ανώτατου ορίου για την φύτευση αμπέλων, από 1% σε 2% των φυτεμένων εκτάσεων για κάθε κράτος μέλος. Μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από το Συμβούλιο.

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις που γίνονται εν όψει της οριστικοποίησης της ΚΑΠ, συνιστούν το πεδίο στο οποίο θα κριθεί η εξέλιξη αυτή, με απόφαση, να συμπεριλαμβάνεται και στα νομικά κείμενα της νέας ΚΑΠ.

Το καθεστώς αδειοδοτήσεων ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, αφορά την ανάπτυξη του οίνου και είναι “ένας ουσιαστικός μηχανισμός για την προσαρμογή της προσφοράς οίνου στη ζήτηση και, επομένως, αποτρέπει την επιστροφή στα επίπεδα της υπερπαραγωγής του εικοστού αιώνα”, εξηγεί ένα δελτίο τύπου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της οποίας ο πρόεδρος, γερουσιαστής Jean-François Rapin .Ο γερουσιαστής τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει με τη σειρά της να αφομοιώσει αυτόν τον ευχάριστο συμβιβασμό, ειδικά δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός αμπελώνας πλήττεται πολύ από την οικονομική κρίση, καθώς και από τις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις».

ΠΗΓΗ agrotika-nea.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: