Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Διερευνητικές και στο βάθος Συγκυριαρχία.

Διερευνητικές και στο βάθος Συγκυριαρχία.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Καθώς δείχνουν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά  το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκύψει, με  την ενθάρρυνση του Βερολίνου και της  Ουάσιγκτον, επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες, οι οποίες  αρχίζουν  με την Τουρκία σε θέση οδηγού, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η χωρίς συνέπειες  μονομερώς αποφασισμένη ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis σε θαλλάσια περιοχή νοτίως και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν  αναμένεται να λύσουν το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων σε σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και  της ΑΟΖ ή να μεταβάλλουν την επεκτατική στρατηγική της Άγκυρας. 

Η  Τουρκία δεν έχει υπογράψει την συνθήκη για το δίκαιο της Θάλασσας και επίσης θεωρεί τους υποθαλάσσιους πόρους “κοινά πλούτη της γειτονιάς” και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δημοσιοποιήσει το δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας και έχει  αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις σε θαλλάσιες περιοχές που ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το επεκτατικό σκεπτικό της Τουρκίας φαίνεται και απο τον τρόπο που βλέπει το Κυπριακό ζήτημα. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι λύση στο Κυπριακό ζήτημα για την Τουρκία είναι η  δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών, δλδη  η αποδοχή απο την Ελλάδα και την διεθνή κοινότητα της εισβολής και της κατοχής απο την Τουρκία του βόρειου τμήματος της Κύπρου. 

Συμπέρασμα :Στις διερευνητικές  επαφές Ελλάδας, Τουρκίας  περιόδου 2002-2016 λύση στα μείζονα ελληνοτουρκικά ζητήματα δεν βρέθηκε και οι τουρκικές διεκδικήσεις δεν έπαψαν να υφίστανται.

Χώθηκαν  κάτω απο το χαλί για να προωθηθεί η οικονομική συνεργασία ΕΕ -Τουρκίας  χωρίς να είναι εμπόδιο η Ελλάδα και όπως εκ των πραγμάτων φαίνεται σήμερα, η συγκάλυψη και η μη αντιμετώπιση των τουρκικών διεκδικήσεων  απο την πλευρά της ΕΕ δεν αποτελεί βιώσιμη και ρεαλιστική λύση επειδή  οδηγεί σε βαθμιαία  αναβάθμιση της τουρκικής διεκδικητικής πολιτικής. 

Σήμερα, με το ερώτημα ποιος δικαιούται τι απο τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου να έχει τεθεί επιτακτικά απο την Τουρκία,  το μόνο που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα  απο το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι η  διολίσθηση των πραγμάτων σε καθεστώς  συγκυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και αυτός είναι και ο λόγος που έχει τεθεί ζήτημα  αποστρατικοποίησης των  23 ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο. 

Οι διερευνητικές επαφές, όπως και την προηγούμενη περίοδο,  θα  καλύψουν το γεγονός ότι  δεν καλύπτονται νομικά οι τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις  στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή η Ελλάδα και η Κύπρος είναι άμεσα θιγόμενες χώρες σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, όπως καλύφθηκε η τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου κτλ  με το  προηγούμενο πλαίσιο διερευνητικών επαφών. 

Επομένως, όλα τα δεδομένα  δείχνουν ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μια προσωρινή λύση που θα προβλέπει την από κοινού οικονομική ανάπτυξη των επίμαχων θαλάσσιων περιοχών. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: