Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διήμερο Πληροφόρησης & Ευαισθητοποίησης για μαθητές Λυκείου, στην Π.Ε. Ηλείας
Διήμερο Πληροφόρησης & Ευαισθητοποίησης για μαθητές Λυκείου, στην Π.Ε. Ηλείας - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Διήμερο Πληροφόρησης & Ευαισθητοποίησης για μαθητές Λυκείου, στην Π.Ε. Ηλείας

Με την συμμετοχή αρκετών μαθητών απ’ όλη την Ηλεία, ξεκίνησε χθες η διημερίδα πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, για μαθητές Γ΄ Λυκείου, «Δρώμενα Επαγγελματικού Προσανατολισμού», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας.

Η διημερίδα, που είναι διήμερη (ολοκληρώνεται σήμερα) εντάσσεται στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων της Π.Ε. Ηλείας, που εστιάζουν στις σύγχρονες και διαγνωσμένες ανάγκες των μαθητών με κεντρικό άξονα τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Με δεδομένο ότι, οι μαθητές, έρχονται αντιμέτωποι με τις αποφάσεις για το επαγγελματικό τους μέλλον σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και γεμάτη άγχος περίοδο της ζωής τους, στόχος της διημερίδας, είναι να τους βοηθήσει να επιλέξουν την κατεύθυνση και επαγγελματική πορεία που ταιριάζει, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην προσωπικότητα τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια πληροφόρησης, ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης για μαθητές Λυκείου, σε έξι διαφορετικές δράσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας   και στις εγκαταστάσεις του 1ου Γυμνασίου Πύργου (σήμερα το απόγευμα).

Βασίλης Γιαννόπουλος: «Είσαστε σε μία κρίσιμη καμπή, προκειμένου να αποφασίσετε ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσετε»

Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε χθες ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, που τόνισε χαρακτηριστικά, στους μαθητές που συμμετείχαν.

«Σας καλωσορίζω στα δρώμενα του επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηλείας. Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά και την ικανοποίηση, η οποία όμως μετριάζεται, καθώς αυτές τις μέρες είναι έντονο το ψυχολογικό βάρος όλων, εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους και όλοι θέλουμε ως χώρα να μην ξανά βιώσουμε ποτέ κάτι αντίστοιχο. Βλέπουμε με μεγάλη χαρά ότι αυτή η ιδέα που είχαμε και δουλέψαμε αρκετό καιρό, έχει ανταπόκριση και αυτό το αποδεικνύει η σημερινή σας παρουσία, γιατί απλά είναι ένα θέμα που σας αφορά και σας προβληματίζει. Ένα ζήτημα που μας έχει προβληματίσει όλους στο παρελθόν, άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες μου όταν βρισκόμουν στην ίδια ηλικία με εσάς. Καλείστε να πάρετε μία απόφαση η οποία θα καθορίσει το μέλλον σας. Είναι το επάγγελμα το οποίο θα καθορίσει στην καθημερινότητά σας, το επίπεδο της ζωής σας. Είσαστε σε μία κρίσιμη καμπή, έχετε όλες τις δυνατότητες με την καθοδήγηση των καθηγητών σας, αλλά και των γονιών σας, προκειμένου να αποφασίσετε ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσετε. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός, στα θέλω σας και στις δεξιότητες σας. Δεν θα καθορίσουν όμως άλλοι την απόφαση αυτή. Σαφέστατα θα ακούσετε αυτούς που είναι δίπλα σας, που έχουν τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσουν σε σας μία γνώση και μία εμπειρία, αλλά η τελική απόφαση είναι δική σας. Και πρέπει να παρθεί με βάση τα δικά σας κριτήρια».

Ανδρέας Ζέρβας: «Η επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσετε είναι απόφαση ζωής»

Ακολούθως είχαμε την τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Ζέρβα, διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας, που τόνισε.

«Ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί αναμφίβολα προτεραιότητα για τη ζωή κάθε ανθρώπου. Βέβαια ιδιαίτερη βαρύτητα επέχει για το βίο και την επαγγελματική αποκατάσταση ιδιαίτερα των νέων. Ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός με την καθιέρωση του ως μάθημα, μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, βοηθά στη σωστή κατεύθυνση τους μαθητές μας. Ένας θεσμός όμως που υπάρχει και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηλείας, είναι η θεσμοθετημένη θέση θητείας υπεύθυνου σχολικού προσανατολισμού. Με δυνατότητα επισκέψεων στα σχολεία, αλλά και με την δυνατότητα κατόπιν προγραμματισμένων συναντήσεων, να υπάρχουν ατομικές συναντήσεις μαθητών και γονέων για την καλύτερη καθοδήγησή τους. Έξω λοιπόν από τι θα γίνει στις σχολικές μονάδες, έχετε το δικαίωμα, κατόπιν συνεννόησης με τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση, να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με την υπεύθυνη αυτής της θέσης, για να έχετε πλήρη ενημέρωση, για να μπορέσουμε να βρούμε την προσωπικότητα κάθε μαθητή χωριστά, ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή βοήθεια. Θέλω να σας τονίσω ότι η επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσετε είναι απόφαση ζωής. Αυτό ισχύει είτε γίνει μέσα από σπουδές, είτε όχι. Η επιλογή επίσης του τι θα σπουδάσουμε είναι και αυτό επιλογή ζωής. Σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να πάρετε πιο ώριμα και πιο ενημερωμένα από τους ειδικούς, την καλύτερη απόφαση για τον εαυτό σας».

Κώστας Νικολούτσος: «Πρέπει να ξέρετε ότι και οι σπουδές και η ζωή δεν είναι δρόμος 100 μέτρων, αλλά μαραθώνιος»

Ακόμη ο κ. Κώστας Νικολούτσος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας στην τοποθέτησή του ανέφερε.

«Αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος που απευθύνομαι σε ένα τέτοιο νεανικό κοινό, χαίρομαι που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία. Σκοπός μας είναι η δημιουργία νέων δημιουργικών απασχολήσεων, που θα έχει έναν αμφίδρομο ρολό απασχόλησης και δυναμικής παρουσίας στην οικονομία. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι κάθε παιδί έχει τις δικές του δεξιότητες. Έτσι η έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι πάρα πολύ σημαντική για εσάς. Ξέρω ότι έχετε πολύ σημαντική πληροφόρηση μέσα από τα δίκτυα, αλλά και από τις υποδομές του σχολείου. Ο δρόμος όμως που θα ακολουθήσετε στη ζωή, δεν είναι μόνο θέμα πληροφορίας και θέμα οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά είναι και θέμα επιστημονικής έρευνας. Και μέσα από αυτή τη μελέτη των δυνατοτήτων σας, θα προκύψει τι είναι κρυμμένο μέσα μας και στο τέλος του χρόνου θα σας αποδώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να ξέρετε ότι και οι σπουδές και η ζωή δεν είναι δρόμος 100 μέτρων, αλλά μαραθώνιος. Πρέπει ο δρόμος τον οποίον επιλέγουμε στο τέλος να μας οδηγήσει στην επιτυχία».

Μπέκη Αλεξοπούλου: «Η πρώτη μέρα είχε αντικείμενο την επιχειρηματικότητα με την παρουσία πέντε επιχειρηματιών του νομού»

Η κα Μπέκη Αλεξοπούλου πιστοποιημένη σύμβουλος σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού προσανατολισμού M.Sc. Εκπαιδευτικός M.ed ανέφερε για την διημερίδα.

«Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα των δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού. Αυτή την πρώτη μέρα είχαμε κατουσίαν αντικείμενο την επιχειρηματικότητα με την παρουσία πέντε επιχειρηματιών του νομού, οι οποίοι μοιράστηκαν εμπειρίες και γνώσεις με τους μαθητές και τους διευκόλυναν να πάρουν πληροφορίες για την αγορά εργασίας, να καταλάβουν τι συμβαίνει με τους εργοδότες, ποιες είναι οι προοπτικές, οι δυσκολίες, τα εμπόδια και οι ευκαιρίες. Το απόγευμα η διημερίδα είναι αφιερωμένη στην διαχείριση του άγχους των εξετάσεων, στην διαχείριση χρόνου και τεχνικών μελέτης με την κα Τσαπαρδωνη που είναι ψυχολόγος στις παρεμβάσεις και την κα Χαλκιά πού είναι κοινωνική λειτουργός στην περιφέρεια, όπου θα συζητήσουμε με γονείς και μαθητές γι’ αυτά τα θέματα.

Οι εργασίες της διημερίδας

Στην χθεσινή πρώτη μέρα της διημερίδας, μετά τους χαιρετισμούς, η κα Μπέκυ Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα «Πώς επιλέγω τις σπουδές που μου ταιριάζουν», ενώ στη συνέχεια είχαμε το θέμα «Συνομιλώ με επιχειρηματίες του τόπου μου», όπου 5 επιχειρηματίες και συγκεκριμένα οι κ.κ. Διονυσία Μπριντζίκη – Ντατσοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και προώθησης στο κτήμα Μπριντζίκη, Ιωάννα Λουρίδα – Διαμαντοπούλου Ασφαλιστική πράκτορας και πρόεδρος του συλλόγου Ολυμπιάδα γυναικείας επιχειρηματικότητας νομού Ηλείας, Τάσος Καρνάρος, ιδιοκτήτης επιχείρησης Καρνάρος αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, Θανάσης Τράσκας, διευθυντής ξενοδοχειακού ομίλου Grecotel στην Κυλλήνη και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιίας ΑΒΕΕ, μίλησαν με τα παιδιά και απάντησαν σε ερωτήσεις για την αγορά εργασίας, τις δυσκολίες που υπάρχουν, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους.

Χθες το απόγευμα η κα Παναγιώτα Τσαπαρδώνη ψυχολόγος στο κέντρο πρόληψης Παρεμβάσεις και η κα Ασημίνα Χαλικιά κοινωνική λειτουργός, προϊσταμένη τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης περιφερειακής ενότητας Ηλείας, μίλησαν για την διαχείριση του άγχους των εξετάσεων για μαθητές και γονείς και η διημερίδα έκλεισε με το θέμα «Οργάνωση και διαχείριση μελέτης» με την Μπέκη Αλεξοπούλου.

Οι εργασίες της διημερίδας συνεχίζονται και σήμερα όπου μεταξύ άλλων θα έχουμε και μία διαδραστική θεατρική παράσταση με τη θεατρική ομάδα play back ΔΕΚΑ για το θέμα επαγγελματικός προσανατολισμός σε μία παράσταση (12.30-14.00).

*** Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: