Δήλωση του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου «Η Σύγκλητος κάνει κατάχρηση του αυτοδιοίκητου»
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δήλωση του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου – «Η Σύγκλητος κάνει κατάχρηση του αυτοδιοίκητου»

Δήλωση του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου – «Η Σύγκλητος κάνει κατάχρηση του αυτοδιοίκητου»

«To τμήμα Μουσειολογίας και το τμήμα Γεωπονίας πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν στον Πύργο και στην Αμαλιάδα αντίστοιχα, διότι τόσο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και η Πολιτεία αποφάσισαν το 2019 ότι με το σημερινό τους περιεχόμενο τα τμήματα αυτά ειναι βιώσιμα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας και της διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων που καθορίστηκαν, δηλαδή των πολιτισμικών επιστημών για τον Πύργο και της Γεωπονίας για την Αμαλιάδα

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία των τμημάτων αυτών στην ΠΕ Ηλείας εξυπηρετεί αρμονικά τις ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Έχω δημοσιεύσει τις απόψεις μου όσον αφορά τη νομιμότητα της κατάργησης του τμήματος της Μουσειολογίας, που λειτουργεί στον Πύργο, καθώς και της αλλαγής της έδρας του τμήματος της Γεωπονίας, που λειτουργεί την Αμαλιάδα. Θεωρώ ότι παραβιάζονται με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών οι αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου, που κατά το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών κάνει κατάχρηση των αρχών αυτών και χρησιμοποιεί την πλήρη αυτοδιοίκηση που έχει στα εσωτερικά θέματα του ιδρύματος ως εξουσία αυτονομίας. Τέτοια όμως εξουσία δεν της έχει παραχωρηθεί από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία στα ΑΕΙ. Πολλώ δε μάλλον, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιεί με αποφάσεις της τους νόμους του ελληνικού Κράτους και μάλιστα τη διάταξη του άρθρου 36 του ν. 4610/2019, με την οποία έχει οριστεί ως έδρα του τμήματος Μουσειολογίας η πόλη του Πύργου και ως έδρα του τμήματος Γεωπονίας η πόλη της Αμαλιάδας. Η τυχόν –παρά τις ρυθμίσεις αυτές- έκδοση αντιθέτων προς αυτές διοικητικών πράξεων πρέπει να προσβληθούν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.»

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: