Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης: 70 χρόνια από την εκτέλεση του Αμαλιαδίτη αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη
Θα κοστίσει 3.794.856,86 ευρώ το 2022: «Τσουχτερή» η διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας - Πρώτη Καθημερινή Εφημερίδα

Δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης: 70 χρόνια από την εκτέλεση του Αμαλιαδίτη αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη


70 χρόνια από την εκτέλεση του Αμαλιαδίτη αγωνιστή
Νίκου Μπελογιάννη

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Εβδομήντα χρόνια από την αυγή της Κυριακής, 30 του Μάρτη 1952, που εκτελέστηκε, μαζί με τους συναγωνιστές του, « ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».
Ο Νίκος Μπελογιάννης, που ανδρώθηκε και γαλουχήθηκε στην μικρή πόλη της Αμαλιάδας, ήταν ανήσυχη και μαχητική προσωπικότητα. Από πολύ μικρή ηλικία τόλμησε και εξέφρασε τις πολιτικές του θέσεις και έδρασε με γενναιότητα ως ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Αντιμετώπισε το στρατοδικείο με περηφάνια και δε δίστασε να προβάλει τις ιδέες και τα πολιτικά του «πιστεύω» με παρρησία και αξιοθαύμαστο θάρρος. Η καταδίκη και η εκτέλεσή του με την εσχάτη των ποινών ήταν ένα γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με πλήθος προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους.
Στο πρόσωπό του εκτελέστηκε η ίδια η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και η ελεύθερη έκφραση των ιδεών. Ο Μπελογιάννης, ένα αξεπέραστο σύμβολο ηρωισμού, ζει μέσα στις καρδιές μας. Τιμώντας τη μνήμη του θα στεκόμαστε πάντα αγωνιστικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια ολοκληρωτισμού, φίμωσης και κατάλυσης της Ελευθερίας.

Γιάννης Λυμπέρης
Δήμαρχος Ήλιδας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: