Δημοπρατείται σύντομα και η Μονάδα Απορριμμάτων της Πάτρας – Ανάσα για 250.000 κατοίκους σε 3 δήμους
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δημοπρατείται σύντομα και η Μονάδα Απορριμμάτων της Πάτρας – Ανάσα για 250.000 κατοίκους σε 3 δήμους

Δημοπρατείται σύντομα και η Μονάδα Απορριμμάτων της Πάτρας – Ανάσα για 250.000 κατοίκους σε 3 δήμους

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας οδεύει προς την λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Πρόκειται για την Πάτρα, στην οποία δρομολογείται η δημοπράτηση της σχετικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, που είναι πολύ κοντά στο θέμα, εκτιμάται πως ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει προκηρυχθεί εντός του τρέχοντος ή του επόμενου μήνα. Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έχουν κατατεθεί στη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και, εφόσον το Υπουργείο δώσει το πράσινο φως, το έργο θα εισέλθει στη διαγωνιστική του διαδικασία.

Ακόμα και εάν υπάρξουν οι γνωστοί “διαξιφισμοί” μεταξύ των ενδιαφερομένων σχημάτων, η ανάδειξη του αναδόχου είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ από το 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή του νευραλγικού αυτού έργου.

Σκοπός είναι η μονάδα της Πάτρας να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023, γεγονός το οποίο και επιταχύνεται από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Μάλιστα, έχει επιτευχθεί η χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

Η εξέλιξη αυτή “πιέζει” για τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών τόσο για τη δημοπράτηση όσο και για την ολοκλήρωση της μονάδας, καθώς, όπως κάθε έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας από τη λήξη της προγραμματικής περιόδου στην οποία και εντάχθηκε.

Μέσω της κατασκευής του έργου αυτού το ΥΠΕΝ θα είναι ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στη δημοπράτηση των 17 ΜΕΑ, η οποία και αποτελεί στόχο για το 2021, όπως αυτός εκφράζεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που τέθηκε σε ισχύ από τον περσινό Αύγουστο.

Εκτιμάται πως το υπό δημοπράτηση έργο θα εξυπηρετεί έναν αριθμό κατοίκων, ο οποίος αγγίζει τις 250.000, καθώς αυτό αφορά τρεις Δήμους με κυριότερο το Δήμο Πατρέων, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας, ενώ θα εξυπηρετούνται επίσης οι Δήμοι Δ. Αχαΐας και Ευρυμάνθου.

Το έργο

Το έργο με αναθέτουσα αρχή το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Δυτικής Αχαΐας και τη Δημοτική Αρχή αφορά τη δημιουργία μίας μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και μίας μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στο Φλόκα Αχαΐας. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 38 εκατομμύρια ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται η 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία και η 18μηνη εμπορική λειτουργία από τον ανάδοχο.

Η δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται στους 53 χιλιάδες τόνους ανά έτος, ενώ της δεύτερης στους 8113 τόνους.

Μάλιστα η συνολική δυναμικότητα κομποστοποίησης των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών και ΜΕΒ θα ανέρχεται σε 35.913 τόνους/έτος ή 136 τόνους/ημέρα. Οι Μονάδες θα κατασκευαστούν στην παραχωρημένη για τον σκοπό αυτό σε έκταση 50 στρεμμάτων εντός του χώρου του ΧΥΤΑ στη θέση «Κάτω Βάθρες» ή «Γκούντα» της Τοπικής Κοινότητας Φλόκα (Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, Δήμου Δυτικής Αχαΐας).

ypodomes

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: