Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: «Επί τάπητος» η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: «Επί τάπητος» η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων
Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: «Επί τάπητος» η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: «Επί τάπητος» η άμεση αποκατάσταση των πληγέντωνΗ άμεση αποκατάσταση  των πληγέντων  κατοίκων από την  πρόσφατη  καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων, βρέθηκε  στο επίκεντρο  διαδοχικών συσκέψεων   που έγιναν χθες το πρωί  στο δημαρχείο  του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Στην πρώτη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τους προϊσταμένους του   ΕΛΓΑ Πάτρας προς τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής  με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ Σάκη Μπαλιούκο για τις λειτουργικές λεπτομέρειες που αφορούν την υποβολή των δηλώσεων ζημιάς, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Αυγούστου.

«Όσοι πληγέντες παραγωγοί ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλλουν  αρχική δήλωση ζημιάς για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις  στην εφαρμογή του ΕΛΓΑ, μέσω των ανταποκριτών των κοινοτήτων, προκειμένου να έχουμε πλήρη τα στατιστικά στοιχεία για να μπορούμε να κάνουμε τις επισημάνσεις και τις εκτιμήσεις των ζημιών. Στη συνέχεια η διαδικασία είναι χρονοβόρα και γραφειοκρατική , ωστόσο  όμως απαραίτητη, προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα, για να περάσουμε σε οριστικές δηλώσεις ζημιάς, διοικητικό έλεγχο, κοινοποίηση πορισμάτων και πληρωμή στην ανασύσταση των καλλιεργειών για την αποκατάσταση του παγίου κεφαλαίου. Όποιος παραγωγός επιθυμεί  να υποβάλει δήλωση μπορεί να την υποβάλλει  και θα γίνουν εκτιμήσεις μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων, άμεσα όσον αφορά το πάγιο κεφάλαιο και τα αποθηκευμένα προϊόντα και αργότερα  σύμφωνα με τις γεωτεχνικές οδηγίες  του φυτικού κεφαλαίου.

Την άνοιξη κατά κανόνα  κάνουμε εκτίμηση των ελαιοδέντρων. Αυτό είναι σύμφωνα με οδηγίες των πανεπιστημίων, πως γίνεται η εκτίμηση στην ελιά. Για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες και τα αμπελοειδή,  η εκτίμηση γίνεται το φθινόπωρο. Άμεσα,  μετά  το πέρας της υποβολής των δηλώσεων γίνονται  οι εκτιμήσεις στο πάγιο κεφάλαιο, δηλ. στις κατασκευές, στάβλοι, υπόστεγα, αποθήκες και στα αποθηκευμένα προϊόντα», επεσήμανε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη του γραφείου Κρατικών  Οικονομικών Ενισχύσεων του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας  κ. Αγγελική Θανοπούλου, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επείγει το ζωικό κεφάλαιο

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε σαφές πως επείγει η καταγραφή των καμένων ζώων για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους: «Οι παραγωγοί να κάνουν έγκαιρα τις δηλώσεις τους  γιατί η προθεσμία είναι μέχρι 8 Αυγούστου, είναι 15ήμερο δηλαδή από την ημερομηνία πρόκλησης  της πυρκαγιάς, ώστε να μην έχουμε προβλήματα λόγω καθυστερήσεων και την τελευταία στιγμή να προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε δηλώσεις. Καλό θα είναι λοιπόν  να είναι τυπικοί οι παραγωγοί σε αυτές τις υποχρεώσεις, να δηλώσουν  και φυτικό και πάγιο κεφάλαιο(κατασκευές, αποθήκες κλπ.) και βεβαίως να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο το οποίο  επείγει, οτιδήποτε καμένα ζώα υπάρχουν θα τα εκτιμήσουμε άμεσα (πρόβατα, μελίσσια) τα οποία δεν έχουμε πληροφορίες ότι είναι πάρα πολλά, αλλά αυτά που έχουν ζημιωθεί  για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, να γίνουν  οι εκτιμήσεις αμέσως), τόνισε ο προϊστάμενος   του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας κ. Γιώργος Τσιλιγιάννης

Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ Σάκης Μπαλιούκος  σε δηλώσεις του τόνισε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία της καταγραφής ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρχει εικόνα για τις ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

«Έχουμε ξεκινήσει και παραλαμβάνουμε το υλικό από τους παραγωγούς και καλούμε κάθε δημότη ο οποίος  θεωρεί  ότι   έχει υποστεί ζημιά να το  δηλώσει , ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια το εύρος της καταστροφής  που έχει υποστεί».

Για τις λειτουργικές λεπτομέρειες της υποβολής δηλώσεων ζημιάς από τους πυρόπληκτους του Δήμου Κρεστένων-Ανδρίτσαινας ενημέρωσαν οι Προϊσταμένοι του ΕΛΓΑ κ. Γεώργιος Τσιλιγιάννης και του Γραφείου Κρατικών Ενισχύσεων κ. Αγγελική Θανοπούλου

Ακόμα ο κ. Μπαλιούκος  εξέφρασε την ανάγκη προκειμένου η πολιτεία να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες  αποζημίωσης και αποκατάστασης  όσων ζημιών, κυρίως στην αγροτική παραγωγή, έχουν υποστεί οι δημότες,  επισημαίνοντας πως «όταν έχουμε  ένα νομό ο οποίος έχει απανωτά χτυπήματα και η πολιτεία είναι απούσα ή έρχεται όταν τελειώσει άλλες υποχρεώσεις, εκεί έχουμε χάσει το τρένο γιατί οι νέοι δεν μπορούν να περιμένουν σε μία περιοχή στην οποία δεν μπορούν να ζήσουν…».

Καταγραφή κτισμάτων

Παράλληλα στο δημαρχείο Κρεστένων  έγινε  σύσκεψη με  τη συμμετοχή κλιμακίου του ΤΑΠ για την  καταγραφή των κτισμάτων που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά που είναι κυρίως αγροικίες.  Κατά τη διάρκεια τη σύσκεψης ορίστηκε και το πλαίσιο ενεργειών που θα γίνουν στο εξής, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις όσον αφορά την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών αλλά και εργασιών  που απαιτούνται για την αποτύπωση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίσματα από τις πυρκαγιές

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: