Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δήμος Πατρέων: Προϋπολογισμός «χωρίς ουσία» – Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Δήμος Πατρέων: Προϋπολογισμός «χωρίς ουσία» - Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο | Ειδησεις Πατρα νεα

Δήμος Πατρέων: Προϋπολογισμός «χωρίς ουσία» – Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο


Μόνο με τις ψήφους της παράταξης Πελετίδης και του Χρ. Πατούχα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Πατρέων για το 2023, σε μία συνεδρίαση που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης και χαρακτηρίστηκε από ένταση σε πολιτικό επίπεδο και δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση γύρω από το «ανύπαρκτο αναπτυξιακό όραμα της δημοτικής αρχής». Για την ιστορία, ο προϋπολογισμός πέρασε με 20 θετικές ψήφους και 21 λευκά.

Μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό», στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική πολιτική του Δήμου, στις χρηματοδοτήσεις που «έχουν κοπεί» από το κράτος, στα δημοτικά τέλη που παραμένουν και του χρόνου στα ίδια επίπεδα και άλλα.

uΑπό πλευράς αντιπολίτευσης, συνοπτικά, ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος έκανε λόγο για τελμάτωση στην αυτοδιοίκηση. «Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να είναι κορυφαία διαδικασία αλλά έχει καταντήσει τυπική. Η αυτοδιοίκηση έχει απαξιωθεί. Δεν αποφασίζουμε που θέλουμε να πάμε, αλλά κοιτάζουμε μόνο να βγαίνουν οι αριθμοί. Δεν ψηφίζουμε γιατί δεν υπάρχουν ζώνες στα τέλη».

Ο Κώστας Σβόλης είπε ότι την κριτική θα την κάνει στον απολογισμό, αλλά για την προοπτική σημείωσε: «Το κράτος δεν δίνει πολλά, αλλά δεν δίνει και λίγα. Μας δίνει 34 εκατ. από τον προϋπολογισμό, και από προγράμματα 28+110 εκατ. ευρώ. Οταν τα χρήματα από το κράτος ήταν περισσότερα, τότε ο Δήμαρχος καταψήφιζε τους προϋπολογισμούς. Δεν σας νοιάζει το ύψος της χρηματοδότησης, αλλά οι δράσεις. Δεν βλέπουμε προοπτική προς τον τουρισμό και άλλες δράσεις, οπότε δεν ψηφίζουμε θετικά».

Ο Νίκος Νικολόπουλος στάθηκε στην απουσία στήριξης των απόρων και αναπτυξιακής πολιτικής. «Ο Μητροπολίτης δίνει 1,5 εκατ. ευρώ σε απόρους κι εσείς ούτε αυτά που περνάτε στους προϋπολογισμούς. Και φέτος δεν υπάρχει καμία διάθεση αναπτυξιακής πολιτικής. Ζούμε 7 χρόνια μιζέριας. Ο Δήμος δεν στηρίζει ούτε τους συμβασιούχους εργαζόμενους που έχουν επιστρέψει με δικαστικές αποφάσεις».

Ο Γιώργος Ρώρος δεν ένιωσε έκπληκτος από την εισήγηση. «Ο προϋπολογισμός ακολουθεί την πεπατημένη με νούμερα που δεν πραγματοποιούνται. Βλέπουμε την απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον πολίτη. Βλέπουμε αριθμούς να μεταφέρονται σε κουτάκια. Δεν κάνετε τίποτα και έχετε αφήσει ασύδοτα τα κεφάλαια της πόλης».

Ο Πέτρος Ψωμάς αποφάσισε να κρατήσει ήπιους τόνους, αλλά άσκησε κριτική: «Εχετε δώσει στη διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού έναν διαδικαστικό χαρακτήρα. Γιατί δεν το έχετε αλλάξει 9 χρόνια; Εχετε απόσταση από την κοινωνία, κύριοι της δημοτικής αρχής. Επισκεψιμότητα, ανάπτυξη, κινητικότητα. Ολα μηδενικά στην Πάτρα. Δεν έχει ευθύνη αυτός που διοικεί τον Δήμο;».

Ο Θόδωρος Ντρίνιας έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό «αντιγραφή-επικόλληση». Είπε: «Είναι ενδεικτική η στασιμότητά σας. Η δημοτική σας αρχή θα μπορούσε να σπάσει αβγά στην πόλη. Οχι μόνο δεν το κάνατε, αλλά τα προσέχετε ως κόρην οφθαλμού, μήπως και χαλάσει η στασιμότητα της πόλης. Δεν συγκρούεστε με συγκεκριμένες δομές και συμφέροντα».

Ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος δεν στάθηκε στον προϋπολογισμό και ζήτησε από τα μέλη της αντιπολίτευσης να πάρουν μέρος σε μία διαπαραταξιακή συνέλευση για να βρεθούν κοινές γραμμές πλεύσης απέναντι στα συμφέροντα και τους επιχειρηματίες της Πάτρας (σ.σ. ήταν ο μοναδικός που ύψωσε τους τόνους, κάνοντας προσωπικές επιθέσεις σε συναδέλφους, υποψηφίους δημάρχους, επιχειρηματίες, τοπικούς κομματάρχες και άλλους).

Ο Χρήστος Πατούχας έκανε λόγο για «αναπτυξιολόγους» που δεν καταλαβαίνουν ότι «η Πολιτεία με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και τη μείωση των χρηματοδοτήσεων, εκδικείται την κοινωνία και παραχωρεί δράσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: