Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δήμος Πύργου: Απεμπλοκή μεγάλων έργων, έναρξη νέων και οριστικές εγκρίσεις

Δήμος Πύργου: Απεμπλοκή μεγάλων έργων, έναρξη νέων και οριστικές εγκρίσεις

Το 2021 προβλέπεται να είναι έτος πολλών έργων για τον Δήμο Πύργου, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με τον ίδιο να προσθέτει πως ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί και δημοπρατηθεί έργα με ύψος προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά από αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, υπεγράφησαν οριστικές εγκρίσεις επιπλέον έργων ύψους 1,6 εκατ. ευρώ για τον δήμο Πύργου.

«Τα έργα αυτά που θα δημοπρατηθούν εντός του έτους, αφορούν οδοποιΐα εντός του Πύργου, αλλά και έργα αποχέτευσης και οδοποιΐας στις κοινότητες, καθώς επίσης έργο και συμπληρωματικές εργασίες στο πολιτιστικό κέντρο Γουμέρου», τονίζει ο κ. Αντωνακόπουλος.

-Απεμπλοκή από ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες ενστάσεων και προσφυγών…

Όσον αφορά τα έργα που σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Πύργου, ορισμένα εκτελούνται (π.χ. οδοποιία στις κοινότητες Κορυφή, Καρυά), άλλα έχουν ήδη ανατεθεί (π.χ. δρόμος προς Λατομείο Ελαιώνα), που έχουν όλα ανατεθεί σε τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες. Υπάρχουν και άλλα που έχουν «κολλήσει» σε επιτροπές, μετά από προσφυγές…

Ο Δήμαρχος Πύργου διευκρινίζει ότι «Δυστυχώς, κι ενώ υπηρεσίες του Κράτους με έγγραφά τους όπως η Διεύθυνση Τροχαίας Πύργου, επιβεβαιώνουν την άκρως επικίνδυνη κατάσταση και το επείγον της διόρθωσης βλαβών του οδικού δικτύου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συνδετήρια οδό των δρόμων Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας και Πύργου – Κυπαρισσίας, υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτά τα κριτήρια είχαν οδηγήσει το περασμένο καλοκαίρι την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, να προωθηθεί ώστε κατασκευασθεί ο δρόμος με την ταχεία διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Διαδικασία που προβλέπεται από την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης που τελεί ο Δήμος μας, μέχρι τον Μάιο του 2021, λόγω πλημμυρών και πυρκαγιών. Το έργο αυτό θα δημοπρατηθεί και η διαδικασία ολοκλήρωσης θα απαιτήσει τουλάχιστον άλλους 6 μήνες. Ενώ αν δεν υπήρχαν προσφυγές ήδη θα είμαστε σε φάση υλοποίησης του έργου»…

«Όσον αφορά το μεγάλο έργο Αγροτικής οδοποιΐας, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ, το οποίο -λόγω ύψους προϋπολογισμού- ελέγχθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εγκρίθηκε και πήραμε εντολή υπογραφής σύμβασης. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι απόφαση οριστική και υπερισχύει όλων των Διοικητικών οργάνων. Εμείς, παρ’ όλα αυτά, δεν υπογράψαμε σύμβαση ανάθεσης, στον ανάδοχο που ανέδειξε, μέσω διαπραγμάτευσης, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Πύργου δήλωσε πως: «Μας ενδιαφέρει η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών, όπου μας την μεταφέρουν και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων εγγράφως και γι’ αυτό πρότειναν άμεσα διαδικασία Διαπραγμάτευσης, όπως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου προβλέπει. Κάποιοι που γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη νόμιμη διαδικασία, γιατί την είχαν χρησιμοποιήσει πολλάκις στο παρελθόν, σχολίασαν αρνητικά την έκπτωση 5%… Όμως γνωρίζουν όλοι οι σχετιζόμενοι με έργα, ότι στις διαδικασίες Διαπραγμάτευσης οι εκπτώσεις διαχρονικά, πανελλαδικά κινούνται στο 5-7%. Αποδεικνύεται από το παρελθόν στον Δήμο Πύργου (για παράδειγμα έργο Αποχέτευσης οδός Ερυθρού Σταυρού κ.τ.λ.), αλλά και σε πλήθος περιπτώσεων σε όλη τη χώρα. Επειδή, όμως, άνοιξε κύκλος με ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, επειδή σκόπιμα δεν υπογράψαμε καμία σύμβαση – ενώ νόμιμα δυνάμεθα- επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος, επειδή εμείς έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, εξετάζουμε πλέον σοβαρά την ακύρωση της διαδικασίας. Ενώ θα μπορούσαν από τον Νοέμβριο να εκτελούνται έργα, η απρόσφορη γραφειοκρατική εμπλοκή, μεταβιβάζει το έργο στις καλένδες. Αναλαμβάνουμε λοιπόν πρωτοβουλία άμεσης απεμπλοκής και διασφάλισης εκτέλεσης του έργου».

-Έργα που ξεκινούν το 2021

Ο Δήμαρχος Πύργου, τέλος, έκανε αναφορά στα έργα που ολοκληρώνονται, σε αυτά που πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα αλλά και σε αυτά που θα συμβασιοποιηθούν και είναι (αναφέρεται και το ύψος προϋπολογισμού):

Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Πύργου, 2,5 εκατ. ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Βελτίωση προσβάσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 753.000 ευρώ, προς δημοπράτηση..

Δρόμος Καράτουλα – Ώλενα, 400.000 ευρώ, ολοκλήρωση.

Πεζογέφυρα Σκαφιδιάς, 350.000 ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Ανάπλαση οδού 28ης Οκτωβρίου, 770.000 ευρώ, προς δημοπράτηση.

Ανάπλαση Αγίας Βαρβάρας, Αθλητικό κέντρο, Πύργος, 570.000 ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Ανάπλαση οδού Κολοκοτρώνη (Πύργος), 360.000 ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Ανάπλαση οδού Καταραχίου 3,5 εκατ. ευρώ προς δημοπράτηση (άμεσα οριστική ένταξη).

Αγορά mini bus, 855.000 ευρώ, άμεση εντολή δημοπράτησης.

Συνδετήριος δρόμος οδού Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας και οδού Πύργου – Κυπαρισίας, 180.000 ευρώ.

Δήμος Βώλακος – οδοποιία, 150.000 ευρώ, προς δημοπράτηση

Κλειστό Στάδιο Πύργου, οριστική ένταξη δημοπράτησης, 600.000 ευρώ.

ΔΕΥΑΠ – ΕΡΓΑ:

Εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης – Συνεχιζόμενο, 1.800.000 ευρώ.

Αποχέτευση Λαστέικα – περιοχή Νοσοκομείου – 2.400.000 ευρώ, δημοπράτηση

Επέκταση Βιολογικού Πύργου 2.250.000 ευρώ, δημοπράτηση.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: