Δήμος Πύργου: Παρεμβάσεις ανθρωπιάς με την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δήμος Πύργου: Παρεμβάσεις ανθρωπιάς με την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων
Δήμος Πύργου: Παρεμβάσεις ανθρωπιάς με την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Δήμος Πύργου: Παρεμβάσεις ανθρωπιάς με την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων

Στην οικονομική τόνωση σημαντικού αριθμού πολιτών, που πλέον βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, αποσκοπούν μια σειρά από δράσεις που υλοποιεί ο δήμος Πύργου, οι οποίες αποκτούν κοινωνική διάσταση ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Οι ενισχύσεις αφορούν κυρίως τη διανομή διατακτικών καρτών σε άπορους, για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία της περιοχής, προκειμένου οι γιορτές να γίνουν πιο άνετες για εκείνους που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.
Υπολογίζεται ότι τόσο αυτήν την περίοδο όσο και το Πάσχα, ενισχύονται πάνω από 500 οικογένειες που βοηθιούνται μέσα από την εν λόγω δράση, με προϋπολογισμό περίπου 25.000 ευρώ.
Παράλληλα εκ μέρους της δημοτικής αρχής έχει ενεργοποιηθεί κωδικός έκτακτης βοήθειας σε ανθρώπους που βιώνουν ακραία φτώχεια, κάτι που αφοράει αρκετές δεκάδες κατοίκους στον δήμο Πύργου, μετά από αυτοψία που διενεργεί η κοινωνικής υπηρεσία του δήμου.

Συγχρόνως ο δήμος έχει ενεργοποιήσει για πρώτη φορά και έναν κωδικό που αφορά τις δαπάνες εκδημίας ανθρώπων που δεν έχουν κανέναν στη ζωή, κάτι που στην πράξη έχει λάβει χώρα αρκετές φορές, με το σκεπτικό την υπηρέτηση συγκεκριμένων αξιών.

«Όπως κάθε χρόνο, έχουμε εγκαινιάσει από την πρώτη μας θητεία, τη διανομή διατακτικών καρτών μέσω των οποίων στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία της περιοχής οι δικαιούχοι παίρνουν συγκεκριμένα προϊόντα συνολικού προϋπολογισμού 45 ευρώ ανά κάρτα. Οι δικαιούχοι προκύπτουν μέσα από τις καταστάσεις της πρόνοιας με τα κριτήρια που υπάρχουν και βεβαίως λαμβάνονται προτάσεις από τους ιερείς στις ενορίες, γιατί κάποιοι επιβιώνουν με ακραία φτώχεια και δεν έχουν προλάβει να είναι στις καταστάσεις, όπου υπάρχει καθυστέρηση ενός έτους στην ενημέρωση. Εμείς λοιπόν στην κοινωνική πολιτική έχουμε δώσει προτεραιότητα. Επίσης κάθε χρόνο πάμε στα ορεινά χωριά και δίνουμε στα παιδάκια δώρα, Πάσχα και Χριστούγεννα. Κάποιοι πάνε και μετράνε πόσες σοκολάτες και καραμέλες έχουν οι τσάντες μέσα…» ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος.

Εξάλλου σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύργου, εκ μέρους του δήμου υλοποιούνται προγράμματα για ανέργους 55- 67 ετών από τον πρ. ΟΑΕΔ, όπου 70 άτομα εργάζονται σε αυτό το πρόγραμμα, για ΑμεΑ έχουν προσληφθεί 8 άτομα με αντίστοιχο πρόγραμμα, ενώ ιδρύθηκε το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ στον Κούβελο, όπου 70 άτομα με αναπηρία εκπαιδεύονται και ψυχαγωγούνται από ειδικούς επιστήμονες. Συνολικά ο δήμος απασχολεί 120 άτομα με το κοινωφελές πρόγραμμα και βοηθάει ΑμεΑ με ράμπες στην πόλη που πριν δεν υπήρχαν.

«Έχουμε κάνει αρκετά και μένει να κάνουμε πάρα πολλά. Εμείς λέμε ότι προσπαθούμε και βελτιώνουμε τα πράγματα, δεν λέμε ότι τα τελειώσαμε γιατί δεν θα τελειώσουν ποτέ. Γι’ αυτό παρακαλώ κάποιους όταν κάνουν ισοπεδωτική κριτική να μη το κάνουν γιατί χάνουν την αξιοπιστία τους. Να πούνε χρειάζεται και αυτό, αλλά ο μηδενισμός και η εξίσωση με το παρελθόν απλά προδίδει την εμπάθεια κάποιων ανθρώπων γιατί χάνουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας», κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος.

«Δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπο»

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρόνοιας του δήμου Πύργου κ. Γιαν. Παπαδημητρίου, αναφορικά με τις δράσεις για την ενίσχυση των πολιτών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε τα εξής:

«Σε συνεργασία με την Ι.Μ. Ηλείας θα δοθεί ένας αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ, από το οποίο πάλι θα διανείμουν τα κρεοπωλεία του δήμου Πύργου κρέας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό είναι ένας τρόπος να δείξουμε τη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν και να αισθανθούν λίγο τις εορτές των Χριστουγέννων όπως ο περισσότερος κόσμος. Είναι μια κίνηση ανθρωπιάς, δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπο που οφείλουμε να έχουμε όλοι, όχι μόνο σαν αιρετοί αλλά και ως άνθρωποι, στοιχείο που δυστυχώς λείπει στις ημέρες μας. Η πανδημία αντί να μας κάνει καλύτερους μας έκανε χειρότερους, λυπάμαι που το λέω αλλά είναι πραγματικότητα. Θα πρέπει όχι μόνο τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά καθημερινά οποιοσδήποτε μπορεί να δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο στον συνάνθρωπό του. Επίσης για τις εορτές των Χριστουγέννων θα μοιράσουμε δώρα σε όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών του Πύργου, του Επιταλίου και του Καράτουλα, που είναι συνολικά 90 παιδάκια για να χαρούν και αυτά. Πέρα από τα έργα που πρέπει να γίνονται, η δημοτική αρχή δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της σε καθημερινή σχεδόν βάση, είναι πολλοί άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη και από την πλευρά μας συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού. Υπάρχουν και άλλες δράσεις από την πλευρά του δήμου σχετικά με την κοινωνική πρόνοια. Πρόσφατα έγινε μια δράση στο Πάρκο ‘‘Ξυστρή’’ όπου εξετάστηκαν άνθρωποι για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής εντελών δωρεάν με τη συμμετοχή ιατρών από το Νοσοκομείο του Πύργου και ο ίδιος ο δήμαρχος προσέφερε τις γνώσεις και τις ιατρικές του υπηρεσίες. Στα σκαριά επίσης είναι μία δράση που θα γίνει το καλοκαίρι για δωρεάν εξέταση μαστογραφίας στους δημότες».

«Χείρα βοηθείας» μέσα από ΤΕΒΑ

Σε συνεργασία του δήμου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στο μεταξύ ο δήμος Πύργου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα παραχωρήσει τον χώρο της πολιτικής προστασίας στην Αγία Βαρβάρα, έτσι ώστε να γίνεται διανομή των ΤΕΒΑ σε δικαιούχους των ΚΕΑ.

«Για πρώτη φορά δραστηριοποιείται ο δήμος σε τόσο μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα. Στην προηγούμενη δράση υπήρξε απορρόφηση στο 60% από πλευράς δήμου Πύργου σε σχέση με άλλους δήμους. Αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τον δήμαρχο και με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας προσπαθούμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέσα στο ΚΕΑ, έτσι ώστε να πάρουν το βοήθημα από την Περιφέρεια που είναι από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Είναι 29 νωπά προϊόντα, κρέας, γάλα, φρούτα, λαχανικά, μακαρόνια, κονσέρβες κλπ. και έχουμε άψογη συνεργασία με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας τον κ. Τσολάκο και την κ. Αλεξάνδρα Στασινούλια. Μάλιστα ως αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρόνοιας κάλεσα όλους τους προέδρους προκειμένου να ενημερωθούν για τα προγράμματα.

Υπάρχει όμως το εξής πρόβλημα. Επειδή ο Πύργος και τα χωριά είναι μικρή κοινωνία πολλές φορές οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να δείξουν ότι τους λείπουν τα στοιχειώδη και τα βασικά. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει, στην ανθρώπινη δυστυχία δεν υπάρχει ντροπή. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στα πρόθυρα να τους κόψουν το ρεύμα και μιλάμε για αξιοπρεπείς ανθρώπους, οικογενειάρχες και επαγγελματίες που καταστράφηκαν οικονομικά από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό του δήμου γι’ αυτές της περιπτώσεις, αποδεικνύοντας τους δικαιούχους μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η διανομή των τροφίμων θα γίνει μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, δύο φορές το μήνα στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στην Αγία Βαρβάρα.

Το ποσό που θα διανεμηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους από την Περιφέρεια Δ.Ε. είναι της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ», επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.

FTOXIA2: Μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, θα ξεκινήσει η διανομή τροφίμων δύο φορές το μήνα, στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου στην Αγία Βαρβάρα

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: