Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διόδια: Στον δρόμο… και νέες αυξήσεις – Οικονομικά εμπόδια σε οδηγούς, μεταφορείς, ταξί
Διόδια

Διόδια: Στον δρόμο… και νέες αυξήσεις – Οικονομικά εμπόδια σε οδηγούς, μεταφορείς, ταξί


Πανάκριβες αναμένεται να γίνουν οι οδικές μετακινήσεις για ιδιώτες και επαγγελματίες το 2013, καθώς μαζί με το πετρέλαιο κίνησης, είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων και στα διόδια.

Οπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο οι 6 συμβάσεις παραχώρησης, πλην Αττικής Οδού (Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μορέας, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), προχωρούν σε τιμαριθμικές αναπροσαρμογές που έχουν ως βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Μέχρι σήμερα, οι αναπροσαρμογές αυτές ήταν περιορισμένες ακόμη και με αρνητικές μεταβολές λόγω χαμηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε ιλιγγιώδη επίπεδα (12%), το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο γενναίων αναπροσαρμογών.

Αυτό σημαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2023, ενδέχεται να δούμε αυξήσεις στα διόδια των οδικών αξόνων και της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, σε ποσοστά που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Πέρυσι είχαμε μικρές ανατιμήσεις από 0,10 έως 0,30 λεπτά για τα φορτηγά, αλλά φέτος αν ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις των συμβάσεων παραχώρησης, οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες.

– Στον Ελαιώνα Αχαΐας, για παράδειγμα, στον πιο ακριβό δηλαδή μετωπικό σταθμό διοδίων της Ολυμπίας Οδού, η τιμή διέλευση για τα ΙΧ είναι σήμερα στα 3,30 ευρώ και αν υπάρξει αύξηση στα επίπεδα του τιμάριθμου, τότε θα πάει στα 3,60 ευρώ.

– Φορτηγά με 2-3 άξονες που σήμερα πληρώνουν 8,20 ευρώ, με την επικείμενη αύξηση θα πληρώνουν 9 ευρώ και φορτηγά με 4 άξονες που πληρώνουν 11,50 ευρώ, θα πληρώνουν 12,60 ευρώ.

– Στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, αντίστοιχα, ανάλογες ανατιμήσεις επαπειλούνται και όπου μια ανατίμηση 10% θα ανέβαζε το κόστος διέλευσης για τα ΙΧ από 13,70 ευρώ που είναι σήμερα, σε 15,07 ευρώ (15,34 ευρώ με 12%). Για τα φορτηγά άνω των 2 αξόνων η διέλευση θα αυξανόταν σε 23,10 ευρώ (από 21 ευρώ) και σε 23,52 ευρώ για αύξηση 12%.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΣ…. «ΡΑΛΙ» ΤΙΜΩΝ

Γιώργος Σίδερης

Την μεγάλη επιβάρυνση, που επιφέρει στον κλάδο τους, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης (2 έως 2,20 ευρώ/λίτρο) σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη ανατίμηση των διοδίων, επισημαίνει στην «Π» ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών ταξί της Πάτρας Γιώργος Σίδερης.

Οπως είπε, η αναπροσαρμογή κομίστρου που έγινε το καλοκαίρι από 3,40 σε 4 ευρώ (σημαία), ήδη εξανεμίστηκε με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του κλάδου να βρίσκονταν ξανά στην ίδια θέση. Παράλληλα, ο κ. Σίδερης τόνισε ότι οι αυτοκινητιστές δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, αλλά και στα υπόλοιπα αναλώσιμα του οχήματός τους. Τα λιπαντικά και τα ελαστικά έχουν ανατιμηθεί 40%, ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφουν και τα ανταλλακτικά. «Δεν τολμάμε να πάμε σε συνεργείο» είπε ο κ. Σίδερης.

Διόδια

Απόστολος Κενανίδης

Και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων κάνουν λόγο για επερχόμενες αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Απόστολος Κενανίδης δήλωσε στην «Π» ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχουν πάρει μέτρα υπέρ της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου ή το πλαφόν στα καύσιμα. Ο κ. Κενανίδης συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων και φυσικά, ανατροφοδότηση του πληθωρισμού».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ

Σε προσφορές και εκπτώσεις προχωρούν οι εταιρείες που εμπορεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και τα πρατήρια καυσίμων, επιχειρώντας -σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση- να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, καθώς η τελική τιμή έχει διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις χθεσινές παραδώσεις καυσίμων, στην Αχαΐα η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης διατηρήθηκε στα επίπεδα του 1,40 ευρώ /λίτρο, όσο δηλαδή πωλείτο και πριν από μια εβδομάδα στο άνοιγμα της αγοράς για φέτος.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες όλες οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων μπήκαν στον «χορό» των προσφορών που άνοιξαν για τον μήνα Οκτώβριο.

Πηγές της αγοράς καυσίμων, αναφέρουν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι ενεργή και τα περισσότερα τηλέφωνα που κάνουν οι καταναλωτές είναι για να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την τιμή και τις προσφορές που δίνονται, ενώ κάποιοι καταλήγουν και σε παραγγελία έστω και για μικρή ποσότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε επιδότηση της τιμής με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 25 λεπτά το λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: