Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διον. Αυγερινοπούλου: «Με μεγάλη συμμετοχή, παλμό και αισιόδοξα μηνύματα η συνάντηση για την σταφίδα της Ηλείας»
Διον. Αυγερινοπούλου: «Με μεγάλη συμμετοχή, παλμό και αισιόδοξα μηνύματα η συνάντηση για την σταφίδα της Ηλείας» - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Διον. Αυγερινοπούλου: «Με μεγάλη συμμετοχή, παλμό και αισιόδοξα μηνύματα η συνάντηση για την σταφίδα της Ηλείας»

Η ρεαλιστική και ταυτόχρονα αισιόδοξη προοπτική για την οργάνωση της παραγωγής της σταφίδας στην Ηλεία, αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης με θέμα «Μεταποίηση και εξαγωγή της σταφίδας» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Ωλένης, στην Τ.Κ. Καράτουλα, με πρωτοβουλία της Βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.  

Μέσα από ουσιαστικό διάλογο, την μεταφορά της εμπειρίας και της γνώσης αλλά και των προτάσεων που διαμορφώθηκαν, αναδείχθηκαν τα περιθώρια επανεκκίνησης του προϊόντος και της δυναμικής που μπορεί αν ανακτήσει μέσα από στοχευμένη στρατηγική επεξεργασίας, τυποποίησης, δυναμικών συνεργειών που θα ανοίξουν νέα εξαγωγικά μονοπάτια σε χώρες-εμπορικούς συμμάχους, που έχουν την σταφίδα ως βασικό κρίκο στην διατροφική τους αλυσίδα, όπως η Ινδία, όπου το προϊόν έχει τελική τιμή που κυμαίνεται 7-8 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητήριου, κ. Άγγελος Τσαβδάρης, που παραβρέθηκε ως ομιλητής στην συνάντηση της Τρίτης, υπογράμμισε με έμφαση ότι με συστηματική συλλογική δουλειά και εναρμόνιση με σύγχρονες πρακτικές marketing, μπορεί να Ηλεία και η χώρα μας να απευθυνθούν σε μια χώρα του 1,5 δις κατοίκων, κάτι που για έναν μεμονωμένο παραγωγό θα ήταν ουτοπία.

Ηθική υποχρέωση αλλά και εθνικό στοίχημα η στήριξη της σταφίδας

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, καλωσορίζοντας τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη, Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Αντιπρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ν. Ημαθίας, στέλεχος της συνεταιριστικής βιομηχανίας Venus Growers και μέλος σε σειρά άλλων επιμελητηρίων, συνδέσμων και θεσμών, τον κ. Άγγελο Τσαβδάρη και τον κ. Γιώργο Μαραγκό, Πρόεδρο και Μέλος Δ.Σ. αντιστοίχως του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος, κ. Θοδωρή Βασιλόπουλο, τον Πρόεδρο ΔΕΕΠ Ν.Δ., κ. Γιώργο Λαμπρόπουλο, τον Αντιπρόεδρο ΝΟΔΕ, κ. Κώστα Αναγνωστόπουλο, τους σταφιδοπαραγωγούς που συμμετείχαν, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων περιοχών που έχουν σφραγίσει με την παραγωγή σταφίδας την ιστορία του Νομού, μίλησε για την ηθική υποχρέωση να στηριχθεί το προϊόν προστατευόμενης προέλευσης που αποτελεί τμήμα της ιστορίας του τόπου αλλά ταυτόχρονα και εθνικό στοίχημα.

Η Ηλεία Βουλευτής κατέθεσε τις προτάσεις της και ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις ενέργειές της για την διεύρυνση των πεδίων που το προϊόν μπορεί να ισχυροποιήσει την θέση του στην αγοραστική αλυσίδα ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στην δημιουργία ομάδων παραγωγών αλλά και διεπαγγελματικής οργάνωσης, που θα ανοίξουν ορίζοντες νέων διαπραγματευτικών δυνατοτήτων.

Απαραίτητη η οργάνωση σε συνεταιρισμούς

Ο κεντρικός ομιλητής κ. Χρήστος Γιαννακάκης, μετέφερε την εμπειρία του από την οργάνωση των παραγωγών των προϊόντων του τόπου του σε μεγάλους συνεταιρισμούς, πρωτοβουλία που έχει ήδη δώσει μεγάλη δυναμική στην παραγωγή της Ημαθίας και έχει ανοίξει ορίζοντες τόσο στην εγχώρια όσο και τις διεθνείς αγορές. Ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι θα πρέπει να οργανωθούν ξανά οι αγρότες της περιοχής σε συνεταιρισμούς και οργανώσεις, καθώς μέσα από οργανωμένους μηχανισμούς μπορούν να ρυθμιστούν αποτελεσματικότερα τόσο τα θέματα προγραμματισμού της παραγωγής όσο και η συγκέντρωση και η διαπραγμάτευση με το εμπορικό σύστημα καθώς ο κάθε ένας μεμονωμένος αγρότης είναι αδύναμος απέναντι στην διαπραγμάτευση και στην επίτευξη ευνοϊκότερων όρων. «Ένα οργανωμένο σύνολο μπορεί να διαπραγματευτεί και έχει άλλες δυνατότητες προστασίας των συμφερόντων των αγροτών μέσα από τους συνεταιρισμούς», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική που δίνεται μέσα από τα αναπτυξιακά προγράμματα και την ξεκάθαρη κατεύθυνση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης να στηρίζει συλλογικότητες. Μίλησε για την ευκαιρία, μέσα από τις οργανώσεις παραγωγών, να εκπονούνται επιχειρησιακά σχέδια τα οποία επιχορηγούνται κατά 60% αλλά και στην απαλλαγή των αγροτών -είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα είτε όχι- που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς σε σημαντικά ποσοστά- 50% και 30% αντίστοιχα-από την φορολογία. Εξάλλου, μέσα από τις οργανώσεις μπορούν να συμμετέχουν σε διαφημιστικά προγράμματα, εκπαιδευτικά ταξίδια και να προωθούν τα προϊόντα τους σε εκθέσεις, καλλιεργώντας την απαραίτητη εξωστρέφεια. Επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση καλλιεργειών στην σταφίδα, ώστε να ανανεωθούν οι αμπελώνες με νέες υψηλής παραγωγικότητας ποικιλίες, να υποστηριχθούν με αντιχαλαζικά δίχτυα και να γίνουν γραμμικές καλλιέργειες.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: