Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διονύσης Καλαματιανός: Αδιαφορούν για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες.

Διονύσης Καλαματιανός: Αδιαφορούν για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες.

Η αδράνεια και η αδιαφορία που επιδεικνύει επανειλημμένως η κυβέρνηση στο ζωτικό ζήτημα της πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης κρίσιμων κλάδων της οικονομίας μας και του παραγωγικού ιστού, έχουν αντίκτυπο και στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες μας.

Αναμφισβήτητα, οι κτηνοτρόφοι μας έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται σε μεγάλο βαθμό, από το πρώτο κιόλας lock down τον περασμένο Μάρτιο. Την περίοδο του Πάσχα αναγκάστηκαν είτε να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, πολύ κάτω του εξοδολογίου τους, είτε να κρατήσουν τα ζώα απούλητα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος διατροφής τους. Επιπλέον, σημαντικά ζητήματα έχουν δημιουργηθεί από τη μεγάλη δυσκολία που παρατηρείται στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η οποία από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα ξεπερνά το 20%. Επαγγελματίες του χώρου, μέσω των εκπροσώπων τους, αναφέρουν ότι η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών συνεπάγεται αυξημένο κόστος παραγωγής, που έχει ως επακόλουθο την εμφανή, πλέον δυσκολία, στη συνέχιση παραγωγής κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Η ήδη δυσχερή θέση των κτηνοτρόφων μας, λοιπόν, επιδεινώνεται και από τα αυξημένα κόστη των ζωοτροφών. Σε ερώτηση που καταθέσαμε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνουμε, μεταξύ άλλων, τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν οι κτηνοτρόφοι μας να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα, τον καλούμε να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να επανέλθουν οι τιμές των ζωοτροφών στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020;
  • Προτίθεται να δώσει έκτακτο βοήθημα στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των ζωοτροφών;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποφυγή ακραίων και παρατεταμένων ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών στο μέλλον;
  • Προτίθεται να παρέμβει προς το συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων;

Ο κτηνοτροφικός τομέας αποτελεί σημαντικό παραγωγικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, αυτό δε φαίνεται να το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει με την εφαρμοζόμενη πολιτική της να ολιγωρεί για την πραγματική του στήριξη.

Αντίστοιχη συμπεριφορά επιδεικνύει και για το σύνολο του πρωτογενή μας τομέα, που εξακολουθεί να υποφέρει, όχι μόνο από τις επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα. Οι αγρότες μας έχουν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές τιμές διάθεσης, κάτω από το κόστος παραγωγής, αλλά και ζημιές στην παραγωγή. Παράλληλα, πολλές φορές, τα προϊόντα μένουν εντελώς αδιάθετα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι παραγωγοί κηπευτικών και εσπεριδοειδών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας το εισόδημά τους να καταρρέει. Προϊόντα, όπως το όψιμο καρπούζι και η πατάτα χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση, καθώς οι όποιες ποσότητες διατέθηκαν, χαρακτηρίστηκαν από ιδιαιτέρα χαμηλές τιμές.

Μέχρι στιγμής, η κυβερνητική απάθεια δεν μας κάνει αισιόδοξους για ουσιαστική ενίσχυση του πρωτογενή τομέα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα για την πραγματική ενίσχυση των παραγωγών μας, ώστε να συνεχίζουν να παράγουν και να διαβιούν με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει, κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: