Διονύσης Καλαματιανός: Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό της Ηλείας από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διονύσης Καλαματιανός: Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό της Ηλείας από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Διονύσης Καλαματιανός: Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό της Ηλείας από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τον άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης, για μια φορά ακόμη, του νομού Ηλείας από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνει ο Βουλευτής Ηλείας και αναπ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, με επίκαιρη ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι πολίτες της Ηλείας απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, θέτοντας προ των ευθυνών τους το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση συνολικά.

  • Θα αποδεχθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» και θα υλοποιήσει τη μεταφορά των Τμημάτων που λειτουργούν στην Ηλεία, οδηγώντας την, για ακόμα μια φορά, στην εξαφάνιση από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας;
  • Θα διατηρήσει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας στο Μηχανογραφικό Δελτίο Πανελλαδικών Εξετάσεων, προχωρώντας παράλληλα στην έμπρακτη στήριξη και ενίσχυσή τους;

Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι η απώλεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, των καθηγητών και των σπουδαστών τους θα οδηγήσει σε ακαδημαϊκή, επιστημονική, ερευνητική, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση και απομόνωση το νομό Ηλείας, γεγονός που θα έχει καταιγιστικές συνέπειες στην περαιτέρω υπανάπτυξή του.

Παράλληλα, στηλιτεύει την αναιτιολόγητη και αβάσιμη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών να αποδεχτεί το παντελώς πρόχειρο και ανεδαφικό «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, που προβλέπει να μείνει ο νομός Ηλείας, ξανά, δίχως Πανεπιστημιακά Τμήματα. Ένα σχέδιο που προέκυψε χωρίς να γίνει ουσιαστικός διάλογος και χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα σοβαρά επιχειρήματα και τις προτάσεις των φορέων της Ηλείας. Μάλιστα, επισημαίνει, ότι υπάρχουν εμπεριστατωμένα σχέδια και προτάσεις για τη διατήρηση και ενίσχυση των Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και πρόταση για τη λειτουργία Σχολών στην Ηλεία με περισσότερα Τμήματα, που μπορούν, όχι μόνο να είναι βιώσιμες, αλλά και να προσδώσουν υπεραξία στον τόπο μας και σε ολόκληρη τη Χώρα.

Επιπλέον, καυτηριάζει το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση, συνολικά, έκριναν πως το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δεν είναι αναγκαίο να λειτουργήσει στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με νόμο έσπευσαν να αναστείλουν τη λειτουργία του, αντί να φροντίσουν να δραστηριοποιηθεί!

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις συνδέονται και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), που θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση με τον πρόσφατο νόμο 4777/2021 και η εφαρμογή της αναμένεται να θέσει 25.000 μαθητές εκτός των Δημόσιων Πανεπιστημίων, γεγονός που πλήττει άμεσα τα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα, κατά συνέπεια και αυτά του νομού Ηλείας.

Την τελική ευθύνη και την απόφαση για το σχεδιασμό του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας την έχει το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση. Ευθέως και δίχως περιστροφές, οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το αν θα επιτρέψουν την μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας και κατά συνέπεια τον αποκλεισμό της, ξανά, από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: