Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών
Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών

Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών

Ενώ η περσινή καλλιεργητική περίοδος δεν ήταν πετυχημένη για την ελληνική σταφίδα, μεγάλο μέρος της παραγωγής του φθινοπώρου του 2020, παραμένει απούλητη, αποθηκευμένη στις αποθήκες αγροτών, συνεταιρισμών και εμπόρων.

Η δραματική μείωση των εξαγωγών, καθώς και το κλείσιμο κάθε εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα μας για 7 σχεδόν μήνες, έπληξαν και την αγορά της σταφίδας, με αποτέλεσμα ένα στρατηγικής σημασίας προϊόν για την ελληνική οικονομία να παραμένει σε μεγάλο ποσοστό αδιάθετο. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την αποτελεσματική διαχείριση της δύσκολης κατάστασης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχεται και η νέα παραγωγή, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης από το Κράτος, αλλά και πρωτοβουλίες για διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα όπως σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, δομές φιλοξενίας, κ.α.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ισχυρές παρεμβάσεις και πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέτυχε να προστατέψει σε σημαντικό βαθμό το προϊόν. Παράλληλα, ενίσχυσε καθοριστικά τους παραγωγούς με την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα. Δυστυχώς, όμως, με την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της ΝΔ και στον πρωτογενή τομέα, στοχεύει στην εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών του αγροτικού κλάδου.

Για τους λόγους αυτούς, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας του να λάβει μέτρα για να στηριχθεί το προϊόν της σταφίδας. Επίσης, τον καλούμε να απαντήσει αν μελετάει την απόσυρση των ποσοτήτων που είναι στις αποθήκες στην τιμή που πουλήθηκε πέρσι η σταφίδα, ώστε να μην επιτραπούν παιχνίδια εμπόρων σε βάρος των αγροτών, με δικαιολογία τις αδιάθετες ποσότητες.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: