Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διονύσης Καλαματιανός: Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα σε ασφυξία

Διονύσης Καλαματιανός: Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα σε ασφυξία

Η εικόνα της αγοράς είναι δραματική. Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων βρίσκεται σε απόγνωση. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που δε γνωρίζουν αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και αναγκάζονται να ζήσουν με το επίδομα των 534 ευρώ. Η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια και μη επιδοτούμενους ανέργους είναι ακόμα χειρότερη.

Η έλλειψη ρευστότητας κυριολεκτικά έχει στραγγαλίσει την επιχειρηματικότητα. Το πρόσφατο click away εξελίχθηκε σε φιάσκο και δε μπόρεσε ουσιαστικά να βελτιώσει την επιδεινούμενη κατάσταση. Τα έσοδα χιλιάδων επιχειρήσεων έχουν μηδενιστεί, ενώ παράλληλα τα χρέη συνεχίζουν να συσσωρεύονται και η ύφεση καλπάζει.

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση εξακολουθεί να στρέφει το βλέμμα της αλλού, μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Αδιαφορεί για τη στήριξη και ενίσχυση της αγοράς, καθώς επιμένει να εφαρμόζει την ίδια οικονομική πολιτική, που έχει οδηγήσει σε τεράστια απώλεια εισοδήματος. Αγνοεί το σήμα κινδύνου των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που κυριολεκτικά δε ξέρουν τι τους ξημερώνει. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο γκρεμό την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, επιβάλλοντας με αυτό τον τρόπο μια ιδιότυπη μορφή «εκκαθάρισης» για τις επιχειρήσεις που δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν στη νέα κρίση.

Επιλεγεί συνειδητά να μη στηρίζει ουσιαστικά τους παραγωγικούς κλάδους, ωθώντας τους με αυτό τον τρόπο στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Χρησιμοποιεί, προφανώς, την υγειονομική και οικονομική κρίση ως ευκαιρία να γίνει αναδιάρθρωση υπέρ των λίγων και ισχυρών, με χιλιάδες επιχειρηματίες και τους εργαζομένους τους να οδηγούνται στην ανεργία. Οι τράπεζες, παρά τη ρευστότητα 40 δις που έχουν αντλήσει, ελάχιστα ποσά έχουν διοχετεύσει στην αγορά σε λίγους και εκλεκτούς πελάτες τους. 

Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στόχευση και βάλλει ενάντια στους ανθρώπους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τοπικών οικονομιών. Ενάντια σε αυτούς που αποτελούν το σημαντικότερο γρανάζι της ελληνικής οικονομίας. Το θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο για την εφαρμογή της πολιτικής αυτής υπάρχει στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, την οποία υιοθετεί η κυβέρνηση. Σε αυτήν, η ισχυρή παρουσία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελληνική οικονομία εμφανίζεται ως πρόβλημα, που θα πρέπει προφανώς να διορθωθεί. Έτσι ανταμείβει η κυβέρνηση τα μεσαία εισοδήματα, τη μεσαία τάξη, όπως την ονόμαζε, την οποία δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα προστατεύσει.

Την καλούμε να αλλάξει άμεσα κατεύθυνση και να ασχοληθεί στοχευμένα και ουσιαστικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια συμπολίτες μας.  Αυτά που άμεσα χρειαζόμαστε είναι:

  • Χορήγηση ουσιαστικής ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.
  • Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
  • Ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και μείωση του ιδιωτικού χρέους των πληττόμενων.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όσων πλήττονται.
  • Στήριξη της εργασίας και διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας.
  • Ουσιαστική ενίσχυση των παραγωγών που πλήττονται.
  • Μέριμνα για τους μακροχρόνια και μη επιδοτούμενους ανέργους.

Η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί για μια ακόμη φορά την οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στα «βράχια». Δεν στηρίζει και δεν ενισχύει αποτελεσματικά την αγορά και τα δυσμενή αποτελέσματα είναι πλέον ασφυκτικά. Μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και περισσότερο κυνική και επικίνδυνη, για χιλιάδες συμπολίτες μας. Η κοινωνία και η αγορά βλέπει και κρίνει τους καταστροφικούς κυβερνητικούς χειρισμούς που οδηγούν σε λουκέτα, ανεργία, μείωση εισοδήματος και φτώχεια.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: