Διονύσης Καλαματιανός: Κύριε Υφυπουργέ απαντήστε επιτέλους, ποιες είναι οι αποφάσεις σας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας;
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διονύσης Καλαματιανός: Κύριε Υφυπουργέ απαντήστε επιτέλους, ποιες είναι οι αποφάσεις σας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας;

Διονύσης Καλαματιανός: Κύριε Υφυπουργέ απαντήστε επιτέλους, ποιες είναι οι αποφάσεις σας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας;

Σε ρεσιτάλ υπεκφυγών από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο, εξελίχθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με την οποία ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, επανέφερε στη Βουλή το μείζον θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηλείας.

Δυστυχώς, οι αρνητικές εξελίξεις για την Ηλεία είναι συνεχείς και αλλεπάλληλες. Μετά την ακύρωση των εργολαβιών που κατασκεύαζαν τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, μετά την αλλαγή των δρομολογημένων σχεδίων για την υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου στην Πάτρα και την καθυστέρηση για τη συνέχισή του στην Ηλεία και μετά τη δυσλειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων του νομού, λόγω της τεράστιας έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών, προωθείται και ο ακρωτηριασμός της Ηλείας από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Υφυπουργός κατά την τοποθέτησή του απέφυγε ν’ απαντήσει στα καίρια ερωτήματα του Βουλευτή σχετικά με το παρόν και το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού:

  • Θα αποδεχθεί το Υπουργείο Παιδείας την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών που εξαφανίζει ξανά την Ηλεία από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας;
  • Θα διατηρήσει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας στο Μηχανογραφικό Δελτίο Πανελλαδικών Εξετάσεων, χωρίς τη μείωση των εισακτέων;
  • Θα τα στηρίξει έμπρακτα και θα τα ενισχύσει, ώστε να έχουν το ρόλο και τη βαρύτητα που τους αξίζει;

Ο κ. Καλαματιανός με την επιχειρηματολογία του και την παράθεση συγκεκριμένων γεγονότων έθεσε, ουσιαστικά, προ των ευθυνών τους το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση. Όπως τόνισε, αν και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών πριν τη ψήφιση του ν. 4610/19 (νόμος Γαβρόγλου) είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε την παρουσία της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη και θεσμοθέτησε για πρώτη φορά στο νομό τρία (3) Πανεπιστημιακά Τμήματα, απολύτως συμβατά με τα πλεονεκτήματά του, επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση.

Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), καθώς, έχει την ευθύνη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Χώρα. Χαρακτηριστικά, υπενθύμισε, ότι για το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, η κυβέρνηση αγνόησε και παράκαμψε τη θετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τη λειτουργία του Τμήματος, αποφασίζοντας την αναστολή της.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι Πανεπιστημιακά Τμήματα που ιδρύθηκαν με νόμο, δε μπορούν να καταργηθούν με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς τη συζήτηση του κρίσιμου αυτού θέματος στη Βουλή, όπως υπονόησε στην τοποθέτησή του ο κ. Υφυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Καλαματιανός άσκησε δριμεία κριτική στην επιλογή της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών να μη λάβει καθόλου υπόψη της τα σοβαρά επιχειρήματα και τις εμπεριστατωμένες προτάσεις των φορέων της Ηλείας, που μεταξύ άλλων πρότειναν τη λειτουργία Σχολής Πολιτισμού στο νομό.

Απευθυνόμενος στον κ. Συρίγο, δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την κυβερνητική επιλογή της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα θέσει χιλιάδες μαθητές εκτός των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Μια εξέλιξη που θα πλήξει άμεσα τα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα, κατά συνέπεια και αυτά του νομού Ηλείας. Παράλληλα, του υπενθύμισε ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, το Πανεπιστήμιο πρότεινε τη ραγδαία μείωση των εισακτέων φοιτητών κατά 60% περίπου. Δυστυχώς, όλα αυτά οδηγούν τα Τμήματα της Ηλείας σε «αργό» θάνατο.

Επίσης, τόνισε ότι η απώλεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, των καθηγητών και των σπουδαστών τους, θα οδηγήσει σε ακαδημαϊκή, επιστημονική, ερευνητική, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση και απομόνωση το νομό Ηλείας, καταδικάζοντάς τον ουσιαστικά σε υπανάπτυξη.

Δυστυχώς, ο Υφυπουργός το μόνο που επί της ουσίας δήλωσε είναι ότι αρνείται να απαντήσει και να πάρει θέση, αν πρώτα δεν εισηγηθεί η ΕΘΑΑΕ, ρίχνοντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» σ’ αυτήν. Βέβαια, «φρόντισε» να υποβαθμίσει το Τμήμα Μουσειολογίας, ισχυριζόμενος παντελώς ανυπόστατα και αβάσιμα ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υφίσταται τέτοιο προπτυχιακό Τμήμα. Μάλιστα, θεώρησε ως «κοροϊδία» των Ηλείων πολιτών από την προηγούμενη Κυβέρνηση την ίδρυση αυτού του Τμήματος!  

Κλείνοντας, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι το ζήτημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της Χώρας, είναι καθαρά πολιτικό και η Κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει αν, τελικά, θα ξαναμείνει ο νομός δίχως Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δυστυχώς, από τις απαντήσεις του Υφυπουργού καταλαβαίνουμε για μια φορά ακόμη ότι τα Τμήματα της Ηλείας έχουν μπει σε μεγάλες περιπέτειες.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: