Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διονύσης Καλαματιανός: Λύση ΤΩΡΑ για τη Μουσειολογία

Διονύσης Καλαματιανός: Λύση ΤΩΡΑ για τη Μουσειολογία

Στη Βουλή επαναφέρει το θέμα της Μουσειολογίας με νέα ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός. «Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και προσβάλει τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, αλλά και τους καθηγητές του Τμήματος Μουσειολογίας, που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να το κρατήσουν σε λειτουργία», τόνισε, μεταξύ άλλων.  

Ο Βουλευτής περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας, επισημαίνοντας τις κυβερνητικές ευθύνες.

«Δυστυχώς, η υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Τα τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας, που για πρώτη φορά ιδρύθηκαν με το νόμο του π. Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου το 2019, απαξιώνονται από την κυβέρνηση και τη σημερινή Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, η οποία αδιαφορεί.

Οι κυβερνητικές πρακτικές έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους σπουδαστές, στους καθηγητές, στους γονείς, στις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

Από το Φθινόπωρο του 2019 με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή, με κατάθεση ερωτήσεων και αναφορών, με επαφές με την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών και με συστηματική αρθρογραφία, ζητώ πιεστικά άμεσες και οριστικές λύσεις, τις οποίες οφείλει να δώσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τώρα, επαναφέρουμε το θέμα στη Βουλή, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα, απαιτώντας από την Υπουργό να δώσει απαντήσεις και λύσεις».

Συνεχίζοντας ο Βουλευτής τόνισε: «Τα “έργα” της κυβέρνησης είναι γνωστά. Αρχικά, ανέστειλε την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, δίχως επαρκή αιτιολογία. Την έγκριση και τη συγκατάθεσή της για τη λειτουργία του Τμήματος είχε δώσει γραπτώς και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να απαιτούμε τη λειτουργία Γυμναστικής Ακαδημίας στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα έχει ανάγκη στήριξης».

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Αυτή τη στιγμή, εξαιρετικά επισφαλής είναι η θέση του Τμήματος Μουσειολογίας. Σε αυτό υπηρετούν μόνο δύο μέλη ΔΕΠ. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι 500 ενεργοί φοιτητές του, αλλά και οι 1100 φοιτητές του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠΤΜ) του πρώην TΕΙ Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Μήνες τώρα, επισημαίνουμε μαζί με τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους γονείς ότι οι σοβαρές ελλείψεις σε επιστημονικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποστήριξη και σε υποδομές, θέτουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του σε αβεβαιότητα. Ο κίνδυνος να χαθεί ακόμα και ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος είναι, πλέον, μεγάλος.»

Για την πολιτική της Υπουργού και της κυβέρνησης επεσήμανε: «Η Υπουργός κ. Κεραμέως τα βλέπει “όλα καλά” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλώνοντας με περηφάνια ότι στοχεύει στην αναβάθμιση των σπουδών. Προφανώς, “αναβάθμιση” θεωρεί την εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων πολυτεχνείων και οικονομικών σχολών με τα ιδιωτικά κολέγια, που εφάρμοσε, την αλλαγή των όρων εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μειώνοντας εμφανώς τους εισακτέους, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού δικαίου, που προβλέπονται σε σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση».

Ο κ. Καλαματιανός ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν φρόντισε να δώσει καμία θέση ΔΕΠ στο Τμήμα Μουσειολογίας, από τις 38 που του είχε κατανείμει για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες προορίζονταν κυρίως για τα νεοσύστατα τμήματα.

Τέλος, ο Ηλείος Βουλευτής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προφανέστατα επιδιώκει συνειδητά την απαξίωση συνολικά των δημόσιων Πανεπιστημίων προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων. Ειδικά, δε, για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του νομού αδιαφορεί πλήρως για την ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα. Δεν επιθυμεί τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, το οποίο ήδη έχει ιδρυθεί, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι: «Το Τμήμα της Μουσειολογίας του Πύργου αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει λύσεις και να στηρίξει το Τμήμα, όπως και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ας το κάνει έστω και τώρα, αναλογιζόμενη την αγωνία και τους κόπους σπουδαστών, γονέων και καθηγητών».  

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: