Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Διονύσης Καλαματιανός: Στερείται νομίμου πλαισίου η απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του κυνηγιού.

Διονύσης Καλαματιανός: Στερείται νομίμου πλαισίου η απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του κυνηγιού.

Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της δημιουργεί σύγχυση και αναστάτωση στους πολίτες. Με την ανακοίνωση των μέτρων για το καθολικό lockdown στη χώρα, μεταξύ άλλων, απαγορεύτηκε το κυνήγι και το ψάρεμα σε όλη την επικράτεια.

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν.Δ. 86/89, άρθρο 251, παρ.1), η θήρα λογίζεται ως άθλημα. Οι κυνηγετικές ομοσπονδίες και οι κυνηγετικοί σύλλογοι αναφέρουν ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται η ένταξη των κυνηγών στην κατηγορία των πολιτών που επιθυμούν ατομική άσκηση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, ως μια δραστηριότητα κυρίως μοναχική, ασφαλώς υπό το πλαίσιο πρόληψης και προστασίας κατά της πανδημίας, και με την ταυτόχρονη επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων ταυτοπροσωπίας και της ατομικής άδειας θήρας. Τονίζουν, δε, ότι η άσκηση αυτή πραγματοποιείται μακριά από κατοικημένες περιοχές, δίχως να υπάρχει κοινωνική επαφή, επισημαίνοντας τη σωστή τήρηση των μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Αντίστοιχες προτάσεις υπάρχουν και για το ζήτημα της απαγόρευσης  της  παράκτιας αλιείας αναψυχής.

Το βέβαιο είναι ότι από τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης τίθεται θέμα νομιμότητας της απαγόρευσης. Η θήρα εντάσσεται στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Επομένως, για να είναι εφαρμοστέα η ανακοίνωση στην οποία προέβη ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιάς περί της απαγόρευσης του κυνηγιού, θα πρέπει να υφίσταται θεσμική ρύθμιση ή Υπουργική Απόφαση τροποποίησης της ρυθμιστικής περί της θήρας από το αρμόδιο υπουργείο.  

Εξάλλου, σύγχυση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ έχει απαγορευθεί το κυνήγι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει λόγο για μεμονωμένη άρση της απαγόρευσης θήρας του αγριόχοιρου.

Ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση δρα με προχειρότητα, δίχως σχεδιασμό και προγραμματισμό. Οφείλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους, ύστερα από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες και κυνηγετικές οργανώσεις, και να λάβει μια εμπεριστατωμένη απόφαση που θα τηρεί τη νομιμότητα, θα ενσωματώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις ανάγκες των πολιτών και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: