Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Διονύσης Καλαματιανός: Στο χείλος της καταστροφής οι παραγωγοί της Ηλείας

Διονύσης Καλαματιανός: Στο χείλος της καταστροφής οι παραγωγοί της Ηλείας

Εδώ και καιρό είχαμε προειδοποιήσει ότι οι παραγωγοί του νομού αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα, που σε μεγάλο βαθμό απειλούν ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη. Σε συνέχεια της εχθρικής αγροτικής πολιτικής που ξεκίνησε να ασκεί η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία, προστέθηκαν η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα, προκαλώντας ακόμα περισσότερες δυσχέρειες στον αγροτικό κόσμο.

Σε αυτή τη δεινή πραγματικότητα η κυβέρνηση επιλέγει την απραξία.  Επιμένει να αδιαφορεί για τους παραγωγούς, αποκλείοντάς τους παντελώς ακόμα και από τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που έχει λάβει.

Προφανώς δεν έχει αντιληφθεί  ότι η οικονομία του Νομού Ηλείας βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα αγροτικά εισοδήματα. Δείχνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η παραγωγή είτε μένει αδιάθετη, είτε καταστρέφεται.  

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αδιαφορεί:

  • για την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του εξαιρετικής ποιότητας ηλειακού ελαιολάδου και τα προβλήματα στην καρποδεσία που δημιούργησε ο καύσωνας που παρατηρήθηκε στα μέσα του Μαΐου,
  • για την εξευτελιστική τιμή των 5 λεπτών/κιλό του καρπουζιού, με το προϊόν να παραμένει στα χωράφια και οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση,
  • για την καρπόπτωση στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών, λόγω των πολύ υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών του Μαΐου,
  • για τους παραγωγούς πατάτας που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα, καθώς το προϊόν έφτασε να φεύγει από το χωράφι ακόμα και σε τιμή πολύ χαμηλότερη του κόστους παραγωγής (12 λεπτών/κιλό), με τις δυσκολίες απορρόφησης της παραγωγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις αθρόες εισαγωγές του προϊόντος, σε συνδυασμό με τις «ελληνοποιήσεις», που καταγγέλλονται,
  • για τη μικρή εμπορευσιμότητα της φράουλας,
  • για την αναδιάρθρωση-ανασύσταση της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, που η παραγωγή της μειώνεται συνεχώς, με τα πρέμνα της καλλιέργειας να είναι γερασμένα και προσβεβλημένα από ασθένειες στο πέρασμα των χρόνων.

Όσο και αν ορισμένοι δε θέλουν να το αντιληφθούν, το σύνολο των παραγωγών έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό και από την υγειονομική κρίση, και η στήριξή τους κρίνεται απαραίτητη.

Για το λόγο αυτό κατέθεσα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία συνυπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται το υπουργείο να λάβει, ώστε να ενισχυθούν άμεσα οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν -ή αντιμετώπισαν- σοβαρά προβλήματα εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους.

Πρέπει να μας απαντήσει ο Υπουργός:

  • αν το υπουργείο σκοπεύει να κινήσει τις διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών που είδαν μεγάλο μέρος της νέας τους παραγωγής να μένει αδιάθετο ή να καταστρέφεται εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του Μαΐου,
  • αν υπάρχει η πρόθεση να κινηθούν οι διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος απορρόφησης των παραγόμενων προϊόντων και διάθεσής τους σε κοινωνικές και κρατικές δομές και αν θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση-ανασύσταση της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας.

Οι κραυγές αγωνίας των αγροτών μας περιγράφουν με τον πλέον δραματικό τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας του νομού μας. Η κυβέρνηση είναι χαρακτηριστικά απούσα και οι παραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται ή να μηδενίζεται. Το πρόβλημα λαμβάνει περαιτέρω διαστάσεις, αν αναλογιστούμε ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση του αγροτικού κόσμου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, που μπορεί να ελλοχεύουν ακόμη και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. Θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς και θα παλέψουμε μαζί για τη δικαίωσή τους.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: