Διονύσης Καλαματιανός: «Σύγχρονος σιδηρόδρομος για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας»
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διονύσης Καλαματιανός: «Σύγχρονος σιδηρόδρομος για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας»

Διονύσης Καλαματιανός: «Σύγχρονος σιδηρόδρομος για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας»

Είναι αυτονόητο ότι η ανάπτυξη της Ηλείας περνάει μέσα από το κομβικό ζήτημα των υποδομών και των εγκαταστάσεων. Μια συνθήκη που, δυστυχώς, μας πληγώνει.

Είναι γνωστή η ιστορία του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος». Ένα έργο που η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε, ενώ κατασκευαζόταν. Ξαναξεκίνησε μετά από 2 χρόνια καθυστέρησης, με την έγκριση και την χρηματοδότηση από την ΕΕ, που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2018. Φόρτωσε, όμως, επιπλέον κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους φορολογούμενους και στους οδηγούς, λόγω των αποζημιώσεων στους εργολάβους και των διοδίων, τα οποία δεν προβλέπονταν με το προηγούμενο έργο.

Μια ακόμα κομβικής σημασίας υποδομή, η οποία βρίσκεται σε αναμονή, είναι ο σιδηρόδρομος. Το 2011, η τότε κυβέρνηση τον κατάργησε στην Ηλεία και έως σήμερα παραμένει εκτός λειτουργίας.

Όμως και για τη σιδηροδρομική σύνδεση, ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι ανεπαρκής και υπονομευτικός.

Καταρχάς, ακύρωσε τη δρομολογημένη υπογειοποίηση του δικτύου στην Πάτρα, που αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνδεση της Ηλείας και τώρα, με 3,5 χρόνια καθυστέρηση την ξανασκέφτεται.

Τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στην Ηλεία; Να δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για την αναπαλαίωση της παλιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής στο Πάτρα – Πύργος. Δηλαδή, να εξαιρέσει τον τόπο μας από το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ασφαλώς, αυτή η επιλογή δεν μπορεί να αποτελεί πραγματική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Παράλληλα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ από το 2016, υπάρχει μελέτη για τη λειτουργία σύγχρονου σιδηροδρόμου στην Ηλεία και τη σύνδεσή του με το υπόλοιπο δίκτυο της Πελοποννήσου, δεν έχει αξιοποιηθεί. Τώρα διαβάζουμε στα μίντια ότι σκέφτονται να εκπονήσουν νέα μελέτη!

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι ο τόπος μας δεν χρειάζεται τη λειτουργία του παλιού, μετρικού δικτύου, έναν προαστιακό σιδηρόδρομο, δηλαδή, μόνο για επιβάτες. Χρειάζεται έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι τεράστιες παραγωγικές του δυνατότητες και να μπορούν να μεταφέρονται τα υψηλής αξίας προϊόντα του σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη.

Ο σιδηρόδρομος είναι ένα σπουδαίας αξίας, γρήγορο, μεταφορικό μέσο, φιλικό προς το περιβάλλον. Επομένως, αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη η Ηλεία είναι η σύνδεσή της με το σύγχρονο σιδηροδρομικό εθνικό δίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι ημίμετρο, δεν προσφέρει ουσιαστικά στον νομό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις.

Η αδιαφορία των κυβερνώντων για τον τόπο μας είναι προκλητική, καθώς, επί 3,5 χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό και προωθητικό. Αντίθετα, έχουν να επιδείξουν ακυρώσεις, καθυστερήσεις, επιπλέον κόστη και αόριστες εξαγγελίες, για τα ζωτικής σημασίας αναπτυξιακά έργα. Όσο, όμως και να προσπαθούν να παρουσιάσουν μια διαφορετική πραγματικότητα, δεν μπορούν να εξαπατήσουν κανέναν και οι μεθοδεύσεις τους γίνονται αντιληπτές από όλους. Η απάντηση στις κάλπες.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: