Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχείς παρεμβάσεις και στη Βουλή για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών μας

Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχείς παρεμβάσεις και στη Βουλή για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών μας

Η υγειονομική και οικονομική κρίση έχει πλήξει και τους παραγωγούς μας. Τα προβλήματά τους καθημερινά συσσωρεύονται και σε πολλούς χτυπά την πόρτα η οικονομική καταστροφή. 

Η κατάρρευση του εμπορίου στο εσωτερικό της χώρας και η κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης, είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα  της κρίσης που πλήττει έντονα τη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο. Το κλείσιμο της εστίασης και του τουρισμού αποτέλεσαν κρίσιμες παραμέτρους στην όξυνση του προβλήματος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Δυστυχώς, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η κυβέρνηση ουσιαστικά είναι «απούσα», καθώς ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για να μπορέσουν οι άνθρωποι της αγροτιάς ν΄ ανασάνουν. Στα προβλήματα που δημιουργούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης ήλθαν να προστεθούν και τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην περίπτωση των εσπεριδοειδών παρατηρούνται μεγάλες ζημιές. Σημαντικό μέρος της φετινής παραγωγής παραμένει στα δένδρα, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης της διάθεσής της. Επιπλέον, ο πρόσφατος ισχυρός παγετός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Μάλιστα, προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι πιθανό να παρατηρηθούν ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Αυτό θα γιγαντώσει το πρόβλημα, καθώς θα επηρεαστεί άμεσα η παραγωγή των επόμενων ετών. Υπάρχουν φόβοι για μεγάλη καταστροφή, της οποίας η έκταση και η ένταση θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εξίσου τεράστιες ζημιές παρατηρούνται και στην καλλιέργεια της πατάτας, η οποία «κάηκε» από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως επίσης, μεγάλα προβλήματα σημειώνονται και στα κηπευτικά, στη φράουλα, στα αμπέλια κ.α.

Με συνεχείς ερωτήσεις μας στη Βουλή προς τον Αρμόδιο Υπουργό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναδεικνύουμε, συνεχώς, τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας, απαιτώντας άμεσες λύσεις, που θα ανακουφίσουν και θα στηρίξουν τους αγρότες μας.

Τονίζουμε την ανάγκη επίσπευσης της εκτιμητικής διαδικασίας και της δίκαιης αποζημίωσης των ζημιών που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα ψύχους και ο παγετός στις καλλιέργειες. Είναι κρίσιμο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα εξακολουθούμε να ζητάμε την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων παραγωγών μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τη μειωμένη ζήτηση. Μέχρι στιγμής οι πορτοκαλοπαραγωγοί, οι παραγωγοί κηπευτικών κ.α., δεν έχουν ενισχυθεί ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο όψιμο καρπούζι.

Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει με προσοχή πάνω στα ζητήματα των  παραγωγών μας, οι οποίοι εκτός των επιπτώσεων της κρίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής, έχουν μείνει ουσιαστικά απροστάτευτοι και προσπαθούν να επιβιώσουν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, δίχως στήριξη ή με ελάχιστη στήριξη για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών. Εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, οι άνθρωποι αυτοί δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις επόμενες περιόδους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση επισιτιστικής κρίσης και των σαρωτικών συνεπειών της.

Επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί με ουσιαστική βοήθεια στο πλάι των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, των οποίων το οικονομικό πλήγμα από την απώλεια εισοδήματός τους είναι πλέον τεράστιο. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν την άμεση στήριξή τους και τη λήψη έκτακτων μέτρων ενίσχυσης. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διοχετεύει πόρους για την αντιμετώπιση τέτοιων αναγκών. Χρειάζεται, λοιπόν, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα για την άμεση και δίκαιη προστασία των παραγωγών μας.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: