Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δυτική Αχαΐα: Σταμάτησαν τον τρύγο, βγαίνουν στους δρόμους | Ειδήσεις
Δυτική Αχαΐα: Σταμάτησαν τον τρύγο, βγαίνουν στους δρόμους

Δυτική Αχαΐα: Σταμάτησαν τον τρύγο, βγαίνουν στους δρόμους | Ειδήσεις


Με αρκετό κόσμο συσκέφθηκαν το βράδυ της Πέμπτης οι αμπελοκαλλιεργητές της Δυτικής Αχαΐας μετά από πρόσκληση του τοπικού αγροτικού συλλόγου με θέμα την τιμή πώλησης των σταφυλιών της ποικιλίας ροδίτη.

Οπως ανέδειξε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος Γιώργος Βεσκούκης έκανε γνωστό ότι η τιμή του σταφυλιού είχε φτάσει τα 0,20 ευρώ, ενώ για να βγαίνουν τα κόστη παραγωγής θα έπρεπε να βρίσκεται τουλάχιστον στο 0,30 ευρώ.

Η σύσκεψη της Πέμπτης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των καλλιεργητών, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να κινδυνεύουν. «Αποφασίσαμε να σταματήσουμε τον τρύγο για μερικές ημέρες με στόχο να πιέσουμε τις εταιρείες που αγοράζουν τα προϊόντα μας να αυξήσουν τις τιμές. Δυστυχώς όμως γνωρίζουμε ότι δεν συμμετέχουν όλοι σε αυτή την προσπάθεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είπε στην «Π» ο Γιώργος Βεσκούκης.

Επιπλέον, αποφασίστηκε την Κυριακή το απόγευμα οι αγρότες να κλείσουν συμβολικά το δρόμο στα φανάρια της Κάτω Αχαΐας για να γίνει ακόμα περισσότερο γνωστή η δράση και οι λόγοι της κινητοποίησής τους.

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

Από την περασμένη Κυριακή οι παραγωγοί διαπίστωσαν πως η τιμή διάθεσης του προϊόντος άνοιξε στα 0,20 ευρώ και χθες η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 0,18 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο όγκος παραγωγής που βγαίνει από τη Δυτική Αχαΐα είναι μεγάλος, με τους αγρότες να διαθέτουν πολλές εκατοντάδες στρέμματα. Επιπλέον, η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε σχέση με άλλα χρόνια λόγω καιρικών συνθηκών και από τους 3,5 τόνους ανά στρέμμα που αποδιδόταν άλλες χρονιές, φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 2,5 τόνους το στρέμμα. Επιπλέον, σε όλες τις δυσκολίες των αγροτών πρέπει να συνυπολογίζονται τα αυξημένα κόστη παραγωγής κατά 40 με 50%. Ολα αυτά, σημαίνουν ότι αν ένας παραγωγός βγάζει δύο τόνους με τις σημερινές τιμές θα βάζει στην τσέπη του 400 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα έξοδα παραγωγής του υπολογίζονται από 550 έως 600 ευρώ!

ΑΙΤΗΜΑ ΤΣΙΓΚΡΗ

Με αφορμή τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές πώλησης των σταφυλιών της ποικιλίας του ροδίτη, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Τσιγκρής ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την επιδότηση των παραγωγών ανά κιλό.

Κατόπιν τούτου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Τσιγκρής, επικοινώνησε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζήτησε την επιδότηση των παραγωγών ανά κιλό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει με τους σταφυλοπαραγωγούς της Αχαΐας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: