«Είμαστε τυχεροί ως Ηλείοι που είχαμε έναν “φωτισμένο“ Ιεράρχη!»
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Είμαστε τυχεροί ως Ηλείοι που είχαμε έναν “φωτισμένο“ Ιεράρχη!»
«Είμαστε τυχεροί ως Ηλείοι που είχαμε έναν “φωτισμένο“ Ιεράρχη!» - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

«Είμαστε τυχεροί ως Ηλείοι που είχαμε έναν “φωτισμένο“ Ιεράρχη!»Η απόφαση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού να αποχωρήσει από την θέση που κατείχε για 41 χρόνια (1981-2022), προκαλεί αίσθηση, όχι μόνο στην εκκλησία μας, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία της Ηλείας.

Υπήρξε κορυφαίος ιεράρχης, ήταν ένας θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και ένας άξιος ποιμενάρχης, ενώ έδωσε μεγάλους αγώνες για τα μεγάλα θέματα της περιοχής, προσφέροντας μεγάλο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο.

 

Και σίγουρα αυτή η απόφασή του, αν και σεβαστή, ίσως και αναμενόμενη, απ’ όλους, γεννά θλίψη στην ψυχή όλων των πιστών.

Η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την άποψη των βουλευτών αλλά και των δημάρχων της Ηλείας για την προσφορά του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη όλα αυτά τα χρόνια και όλοι συμφωνούν ότι θα γραφτεί το όνομά του και το έργο του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της εκκλησιαστικής ιστορίας, όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

Θεοδώρα – Διονυσία Αυγερινοπούλου – βουλευτής Νέας Δημοκρατίας : «Ο νομός Ηλείας στάθηκε τυχερός, που καθοδηγήθηκε από έναν μεγάλο πνευματικό ηγέτη»

Η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κα Θεοδώρα – Διονυσία Αυγερινοπούλου στην δήλωσή της για την αποχώρηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη, τόνισε ότι ο νομός Ηλείας στάθηκε τυχερός, γιατί για περισσότερα από 40 συναπτά έτη καθοδηγήθηκε από έναν μεγάλο πνευματικό ηγέτη και διδάξαντα της Ορθοδοξίας, που ήταν συμπαραστάτης σε κάθε συμπολίτη μας που είχε πραγματική ανάγκη, ενώ πρόσφερε μεγάλο ανθρωπιστικό έργο με τη στήριξη των δομών φροντίδας γερόντων, ανιάτων και ασθενών από όλο το νομό.

«Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Γερμανός Β’ μας έχει πλουτίσει ως κοινωνία και ως εκκλησιαστικό σώμα με την διδαχή του και το θεολογικό και ανθρωπιστικό του έργο. Ο νομός Ηλείας στάθηκε τυχερός καθώς για πάνω από σαράντα (40) συναπτά έτη καθοδηγήθηκε από έναν πνευματικό ηγέτη και διδάξαντα της Ορθοδοξίας, ο οποίος διαθέτει βαθιά γνώση των θεολογικών ζητημάτων και εξίσου βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο. Ο Μητροπολίτης μας στάθηκε αρωγός σε κάθε σημαντική πρωτοβουλία για τα ζητήματα της Ηλείας, αποδεικνύοντας και εμπράκτως την αγάπη για τον τόπο του. Βρέθηκε δε συμπαραστάτης σε κάθε συμπολίτη μας που είχε πραγματική ανάγκη, ενώ είναι μεγάλο το ανθρωπιστικό έργο που επιτέλεσε με τη στήριξη των δομών φροντίδας γερόντων, ανιάτων και ασθενών από όλο το νομό. Τον ευχαριστούμε βαθύτατα για τη στήριξη στο έργο της ανακούφισης ασθενών και απόρων, ενώ θα μείνουν ανεξίτηλα στην καρδιά μας τα σοφά του λόγια και η πνευματική του καθοδήγηση. Είμαι σίγουρη ότι και τα επόμενα χρόνια θα παραμείνει στο πλάι, στυλοβάτης και αγωγός της κοινωνίας μας και θα έχουμε την ευκαιρία να λαμβάνουμε τις σοφές του συμβουλές και τις ευλογίες του».

Ο Βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος για τον Μητροπολίτη Ηλείας : “Είμαστε υπερήφανοι για τον Ποιμενάρχη μας”

Ο Βουλευτής Ηλειας της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος στην δήλωσή του για την παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας ανέφερε πως είχε μια σημαντική διαδρομή που χαρακτηρίζεται από το σπουδαίο κοινωνικό του έργο, τις γνώσεις και το σοφία του, αγκαλιάζοντας πάντα με αγάπη το ποίμνιό του.

«Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός επί σαράντα και πλέον έτη κοσμεί με την παρουσία του τους κόλπους της εκκλησίας μας. Η σημαντική διαδρομή του χαρακτηρίζεται από το σπουδαίο κοινωνικό του έργο, τις γνώσεις και το σοφία του, αγκαλιάζοντας πάντα με αγάπη το ποίμνιό του. Κοντά στους πολίτες, κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας, κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο να κρατήσει όρθια την πίστη μας και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν δίστασε να τοποθετηθεί και να πάρει θέση απέναντι σε μεγάλα ζητήματα, υπενθυμίζοντας ότι η εκκλησία είναι η παρηγορία μας και το στήριγμά μας.

Μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ιεραρχίας αποφάσισε να αποχωρήσει από την ηγεσία της τοπικής Εκκλησίας, γεγονός που μας θλίβει ως Ηλείους χριστιανούς, παρά ταύτα με την απόφασή του αυτή αποδεικνύει την γενναιότητα και την ορθολογικότητα της σκέψης του.

Το κενό που θα αφήσει πίσω του θα είναι μεγάλο, είναι βέβαιο όμως ότι ο ίδιος θα συμβάλει τα μέγιστα για την ομαλή διαδοχή του και θα βρίσκεται πάντα κοντά στους πιστούς, με τις παραινέσεις και την αγάπη του.
Ήταν τιμή μας που όλα αυτά τα χρόνια ηγήθηκε την τοπικής μας Εκκλησίας μας, είμαστε υπερήφανοι για τον Ποιμενάρχη μας και ευχόμαστε ο Θεός να του χαρίσει ακόμη πολλά έτη».

Διονύσης Καλαματιανός-βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. : «Το έργο του παρακαταθήκη προσφοράς και ήθους»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός τόνισε ότι αυτή η απόφασή του Μητροπολίτη Ηλείας να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους.

«Η απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση. Κατά τη διαδρομή του αναγνωρίσαμε την αγάπη και την αλληλεγγύη ως πρωταρχικά γνωρίσματα των λόγων και των πράξεών του. Σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε με γνώμονα τη βοήθεια στο συνάνθρωπο, ιδίως στον κατατρεγμένο και στον ανήμπορο. Στις ευάλωτες μάνες και στα παιδιά. Δεν θα ξεχάσουμε την άμεση ανταπόκριση και φροντίδα του για φιλοξενία προσφύγων. Δεν θα ξεχάσουμε τη συμμετοχή του σε συλλογικές προσπάθειες του τόπου μας, όπως στη διατήρηση των πανεπιστημιακών τμημάτων, που δυστυχώς δεν εισακούσθηκε από την κυβέρνηση. Με το έργο του αφήνει παρακαταθήκη προσφοράς και ήθους. Τους ευχόμαστε να έχει υγεία και συνέχεια στην πνευματική του ενασχόληση».

Μιχάλης Κατρίνης-Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. : «Ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων μας»

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης-Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δήλωσε πως ο Μητροπολίτης μας προχώρησε σε μια γενναία πράξη συνείδησης, τόσο σπάνια και ξεχωριστή όσο το εύρος της προσφοράς αλλά και της προσωπικότητας του.

«Ο Μητροπολίτης μας προχώρησε σε μια γενναία πράξη συνείδησης, τόσο σπάνια και ξεχωριστή όσο το εύρος της προσφοράς αλλά και της προσωπικότητας του. Η Μητρόπολη Ηλείας χάρη στην αφοσίωση, την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα του ποιμενάρχη μας, αποτελεί πρότυπο για όλη τη χώρα, καθώς καμία άλλη Μητρόπολη δε διαθέτει τόσο εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης και φιλανθρωπικών δομών. Και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το γενικότερο πολυσχιδές έργο του, το οποίο οι πολίτες της Ηλείας γνωρίζουν πολύ καλά. Ο Μητροπολίτης μας έχει στο επίκεντρο της δράσης του τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από πίστη ή φυλή, κάνοντας καθημερινή πράξη την θεμελιώδη εντολή του Χριστού «αγαπάτε αλλήλους ως εαυτόν».

Άξιος ποιμένας, στοργικός πατέρας αλλά και μαχητικός υπερασπιστής της ιστορίας και των δικαίων του τόπου και του λαού μας. Δεν υπέκυψε ποτέ στις σειρήνες της θρησκοληψίας και των ακροτήτων. Κατά το παράδειγμα του Χριστού, πρώτος ταπεινώνεται όποτε χρειάζεται, ώστε να ανυψώνεται η εκκλησία και ο τόπος μας. Γι αυτό έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων μας. Ένας μεγάλος εκκλησιαστικός άνδρας αποχωρεί την στιγμή που εκείνος διάλεξε. Ένας ιεράρχης που πάντα έδινε και το μόνο που παίρνει, φεύγοντας, είναι η αγάπη και η καθολική εκτίμηση όλων των πολιτών της Ηλείας».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου: «Θεωρώ ότι είναι μία αναντικατάστατη απώλεια για την περιοχή μας»
Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος

Ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε ότι η απόφαση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού να αποχωρήσει από το αξίωμά του, είναι μία μεγάλη απώλεια για την περιοχή μας, αφού η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια ήταν καταλυτική σε πολλούς τομείς.

«Ο σεβασμιώτατος Ηλείας ακόμα και με την προαναγγελία της αποχώρησης του, διδάσκει ήθος και δείχνει την ανωτερότητα της σκέψης του και της εν γένει συμπεριφοράς που τον διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο μας. Θεωρώ ότι είναι μία, στην κυριολεξία, αναντικατάστατη απώλεια για την περιοχή μας, υπήρξε όχι απλά θρησκευτικός ηγέτης, αλλά πνευματικός ηγέτης και αγωνιστής για τα μεγάλα θέματα της περιοχής μας. Είχε στον ύψιστο βαθμό την θεολογική συγκρότηση και λειτουργία, αλλά παράλληλα όσον αφορά το κοσμικό μέρος της εξουσίας του, είναι υποδειγματικός και αποτελεσματικός. Στον κοινωνικό τομέα τα έργα του μιλούν, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω, υπήρξε αλληλέγγυος σε πρόσωπα και θεσμούς και νομίζω ότι θα γραφτεί ο χρόνος παρουσία του στην τοπική μας εκκλησία, με ανεξίτηλα χρυσά γράμματα στο βιβλίο της εκκλησιαστικής ιστορίας».

Γιάννης Λυμπέρης-Δήμαρχος Ήλιδας : «Η είδηση της παραίτησης μας δημιουργεί συναισθήματα»

Ο κ. Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας τόνισε πως η είδηση της παραίτησης του Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανού, δημιουργεί πολλά συναισθήματα.

«Η είδηση της παραίτησης του Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανού, μας δημιουργεί συναισθήματα. Συναισθήματα που απορρέουν από μία μακροχρόνια διακονία του, που μας ενέπνευσε και μας έδειξε με το παράδειγμά του πως οι εκπρόσωποι και οι απόστολοι της Εκκλησίας γίνονται παραδείγματα ζωής για το ποίμνιο τους. Προσωπικά είχα την ευτυχία και σα νοσοκομειακός γιατρός που είχαμε κοινές σχέσεις με την εκκλησία όσον αφορά την αλληλεγγύη μας στον άνθρωπο, αλλά και κυρίως σα δήμαρχος τόσα πολλά χρόνια, να έχω άριστη συνεργασία και έμπνευση από τον ποιμενάρχη μας κ.κ. Γερμανό. Όλη αυτή η βιωματική πορεία δεκαετιών, μου δημιουργεί όπως είπα συναισθήματα ανακούφισης και γαλήνης από έναν άνθρωπο που τα ενέπνεε, αλλά και φόβο για το πως θα συνεχιστεί σε αυτό το επίπεδο και με αυτό το πάθος η διακονία του αντικαταστάτη του. Ελπίζω ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, δικό του παιδί, να είναι ο αντικαταστάτης του και να συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον, ένταση και κυρίως έμπνευση και συνεργασία το έργο του αγαπημένου μας Μητροπολίτη».

Ανδρέας Μαρίνος-Δήμαρχος Πηνειού : «41 χρόνια καλλίκαρπης και πολύκαρπης αρχιερατείας»

Ο κ. Ανδρέας Μαρίνος Δήμαρχος Πηνειού δηλώνει ότι πληροφορήθηκε με θλίψη την απόφαση του Ποιμενάρχη μας να υποβάλλει την παραίτησή του από τον μητροπολιτικό θρόνο ύστερα από 41 χρόνια καλλίκαρπης και πολύκαρπης αρχιερατείας.

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Ποιμενάρχη μας να υποβάλλει την παραίτησή του από τον μητροπολιτικό θρόνο ύστερα από 41 χρόνια καλλίκαρπης και πολύκαρπης αρχιερατείας. Σε μία εποχή που στην πατρίδα μας αναδύονται ποικίλα εθνικά και εκκλησιαστικά προβλήματα, η δυναμική φωνή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού αποτελεί για όλους μας αποκούμπι παρηγοριάς και ελπίδας, αλλά και έναυσμα μαχητικής αντιστάσεως στην απειλητικά προελαύνουσα νέα εποχή. Η αγάπη, η ενίσχυση των αδυνάμων, τα κοινωνικά προβλήματα, η φτώχεια λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν τον άφησαν αδιάφορο. Πλούσιο το Ποιμαντικό, Εκκλησιαστικό, Φιλανθρωπικό, Κοινωνικό και Ιεραποστολικό του έργο. Υποστηρίζω μαζί με όλους τους Ηλείους την επιθυμία του πνευματικού μας πατέρα να τον διαδεχθεί ο ακάματος εργάτης του Θεού, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αθανάσιος Μπαχός».

Γιάννης Λέντζας-Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης : «Μεγάλο και δυσαναπλήρωτο το κενό»

Ο κ. Γιάννης Λέντζας-Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης τόνισε και αυτός πως η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού θα προκαλέσει ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό.

«Είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο το κενό. Σαράντα ένα χρόνια ποιμενάρχης με σωστές διδαχές για το ποίμνιο του. Προήγαγε πάντα το έργο της φιλανθρωπίας και της χριστιανοσύνης. Ήταν ένας άξιος καθοδηγητής. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας, ιδιαίτερα εάν αυτός είναι ο σημερινός Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, να έχει όλες τις περγαμηνές ώστε να συνεχίσει το ασφαλές και επιτυχημένο έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανού. Σε περίπτωση που η διαδοχή του βγαίνει από τον Επίσκοπο Ωλένης, θεωρώ ότι κι αυτός έχει όλες τις περγαμηνές και προδιαγραφές για να συνεχίσει το εξαίρετο αυτό έργο».

Γιώργος Γεωργιόπουλος-Δήμαρχος Αρχ Ολυμπίας : «Το κενό και η απουσία του από τη δημόσια σφαίρα θα είναι μεγάλη»

Ο κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος Δήμαρχος Αρχ Ολυμπίας τόνισε πως ο Μητροπολίτης Ηλείας κ κ Γερμανός είναι μία μεγάλη πνευματική προσωπικότητα που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης τόσο στους κόλπους της εκκλησίας όσο και στην κοινωνία της Ηλείας αλλά και πέρα αυτής.

«Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ κ Γερμανός είναι μία μεγάλη πνευματική προσωπικότητα που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης τόσο στους κόλπους της εκκλησίας όσο και στην κοινωνία της Ηλείας αλλά και πέρα αυτής. Το παράδειγμα της ζωής του και το ήθος του λόγου του τον αναγόρευσαν για 40 και πλέον χρόνια σε πνευματικό πατέρα και ηγέτη της Ηλείας. Το τεράστιο κοινωνικό του έργο και ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που περνά ο τόπος αναγνωρίζεται καθολικά. Ως Αντιπεριφερειάρχης αλλά και τώρα ως Δήμαρχος γνώρισα από κοντά τη δύναμη του λόγου και την επιμονή της διεκδίκησής του προς όλες τις πολιτικές βαθμίδες για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Η ανακοίνωση της παραίτησής του προσωπικά με έχει συγκινήσει βαθιά όπως και όλους τους πολίτες της Ηλείας. Το κενό που αφήνει και η απουσία του από τη δημόσια σφαίρα θα είναι μεγάλη. Του εύχομαι υγεία, γαλήνη και μακροημέρευση».

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: