Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Εισφορά αλληλεγγύης: Κερδισμένοι και χαμένοι από το “πάγωμα” – Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν

Εισφορά αλληλεγγύης: Κερδισμένοι και χαμένοι από το “πάγωμα” – Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν

Από την 1η Ιανουαρίου έπαψε να εφαρμόζεται επί των εισοδημάτων –έστω και προσωρινά για διάστημα ενός έτους- η ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Το «πάγωμα» όμως του συγκεκριμένου φόρου δεν αφορά στους πάντες, κάτι που ξεκαθαρίζει σε εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Έτσι, κάποιοι θα δουν αυξήσεις… δια της πλαγίας στους μισθούς τους και κάποιοι άλλοι… απλά θα συνεχίσουν να πληρώνουν αυτόν τον βαρύ φόρο: Η απόφαση για προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, επηρεάζει από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας χρονιάς σχεδόν 1,2 εκατομμύρια φορολογουμένους (κυρίως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα) οι οποίοι θα δουν αύξηση των αποδοχών τους. Συγκεκριμένα, αύξηση μισθού θα δουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν κέρδος έως έναν «μισθό», που συνήθως έχαναν σε φόρους, ενώ δίνονται φορολογικές ανάσες για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια ή μερίσματα.

Ποιοι κερδίζουν από τον «πάγο» στην εισφορά
Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται λοιπόν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα δύο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Για το φορολογικό έτος 2020 δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στο εισόδημα:
– από «επιχειρηματική δραστηριότητα»,
– από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και
– από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου»
– Στις αμοιβές μελών Δ.Σ. (για το φορολογικό έτος 2020 επιβάλλεται εισφορά)
Στα εισοδήματα των ως άνω κατηγοριών περιλαμβάνονται αυτά για τα οποία ο φορολογούμενος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020. Με άλλα λόγια στους κερδισμένους είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, στους μισθούς των οποίων φέτος δεν θα εφαρμοστεί η εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα, λόγω της μειωμένης παρακράτησης να δουν και έμμεσες αυξήσεις αποδοχών.
Κερδισμένοι και επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες που με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης την άνοιξη του 2021, θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο φόρο, καθώς δεν εφαρμόζεται η εισφορά στα εισοδήματα που εισέπραξαν μέσα στο 2020.

Ποιοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης

  • Κάθε είδους εισοδήματα από «μισθωτή εργασία και συντάξεις» ανεξαρτήτως του τρόπου φορολογίας αυτών
  • Κάθε είδους συντάξεις από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται
  • Το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων

Στους χαμένους -εκείνους δηλαδή που θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης- συγκαταλέγονται Δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή enikonomia.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: