Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Εκδήλωση τιμής & μνήμης του κυβερνήτη του υποβρυχίου «Κατσώνης», Βασίλη Λάσκου
Εκδήλωση τιμής & μνήμης του κυβερνήτη του υποβρυχίου «Κατσώνης», Βασίλη Λάσκου - ertnews.gr

Εκδήλωση τιμής & μνήμης του κυβερνήτη του υποβρυχίου «Κατσώνης», Βασίλη Λάσκου

Ήταν 14 Σεπτεμβρίου 1943, βόρεια της Σκιάθου, όταν το υποβρύχιο «Κατσώνης» βυθίστηκε από γερμανική κορβέτα δίπλα στη Σκιάθο μετά από αναμέτρηση με τον διώκτη του. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Λάσκος. Ο ύπαρχος Υποπλοίαρχος Ηλίας Τσουκαλάς καθώς και οι υπαξιωματικοί Τσίγκρος και Αντωνίου κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας και να φθάσουν στη Μέση Ανατολή.

Με κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αντιπλοιάρχου Βασίλη Λάσκου, τιμά o Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε. ) ΑΕ τον Ελευσίνιο ήρωα και κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου «Κατσώνης», Βασίλη Λάσκο, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, τα γνωστά “Λάσκεια”, που διοργανώνονται κάθε χρόνο, στην Ελευσίνα.

Ο Βασίλειος Λάσκος, Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και τελευταίος κυβερνήτης του υποβρυχίου “Κατσώνης”, γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1899.

Οι εκδηλώσεις “Λάσκεια 2021”, που συνδιοργανώνουν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ο Δήμος Ελευσίνας και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας “Το Αδράχτι”, πραγματοποιούνται στο χώρο πλησίον του μνημείου «Αντιπλοιάρχου Βασίλη Λάσκου ΒΝ» στην παραλία Ελευσίνας, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμούς και ομιλίες εκπροσώπων θεσμικών και στρατιωτικών αρχών, την Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Η εκδήλωση μνήμης θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην φωτογραφία επί του «Κατσώνης» εικονίζεται ο Κυβερνήτης Βασίλειος Λάσκος μαζί με μέλη του πληρώματος. Διακρίνονται οι Λ. Στάμου, Α. Τσίγκρος και ο Ν. Παναγιωτόπουλος (φωτ. αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).

– ertnews.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: