Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Εκπτώσεις..χωρίς εκπτώσεις χρέων
Εκπτώσεις..χωρίς εκπτώσεις χρέων

Εκπτώσεις..χωρίς εκπτώσεις χρέων


Σε ρυθμούς εκπτώσεων κινείται η αγορα

Μειωμένη είναι η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ηλείας παρά τις πολύ χαμηλές τιμές στα εμπορικά καταστήματα. Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν πρόωρα με τους εμπόρους να ευελπιστούν σε αύξηση του τζίρου τους, τα στοιχεία όμως μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Δύο εβδομάδες μετά την ξαφνική έναρξη της θερινής περιόδου των εκπτώσεων, τα δείγματα από τα καταστήματα της αγοράς είναι μέχρι στιγμής θετικά. Μπορεί η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους του Πύργου να μην θυμίζει τίποτα την προ-κορωνοϊού εποχή, όμως παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα οικονομικά, και όχι μόνο προβλήματα, που άφησαν πίσω του το δεύτερο lockdown του χειμώνα, ο κόσμος φαίνεται να κυκλοφορεί. Η αγορά είναι ακόμα μουδιασμένη, οι καταναλωτές κάνουν κάποιες αγορές, αλλά πιο συγκρατημένα σε σύγκριση με άλλες χρονιές και κρίνοντας από  τις επιγραφές στις βιτρίνες των καταστημάτων, καταλαβαίνει κανείς ότι οι εκπτώσεις είναι πολύ καλές και δελεαστικές.

Η  περίοδος των εκπτώσεων που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά στις 6 Ιουλίου, θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αύγουστου και μέχρι τότε οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

«Οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει και οι μέρες που διανύουμε είναι αναγνωριστικές για τους καταναλωτές. Ο κόσμος κάνει αυτό που λέμε «έρευνα αγοράς». Κυκλοφορεί, ψάχνει στο διαδίκτυο, κοιτάει στα μαγαζιά τις εκπτώσεις και έπειτα ψωνίζει. Υπάρχει βέβαια και έλλειψη χρημάτων αφού πολλοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις είχαν μπει σε αναστολή κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αναμένουμε κορύφωση τις επόμενες ημέρες αν και εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Αυγούστου. Είμαστε όμως αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Και σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές εξελίξεις και πραγματοποιηθούν, πιστεύω θα βελτιωθεί και άλλο η εικόνα της αγοράς. Βέβαια, δε θα είναι η ίδια όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα της αγοράς τώρα σε σχέση με το 2019 και αυτό είναι λογικό. Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει συνήθειες και πλέον στρέφονται προς τις διαδικτυακές αγορές. Αν και τα καταστήματα τηρούν όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας, έχουν πολύ καλές τιμές και πληθώρα προϊόντων. Οπότε καλώ τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά γιατί θα επωφεληθούμε όλοι από αυτό», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς», ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης.

Ο Σπύρος Μπλάθρας, που διατηρεί κατάστημα με αθλητικά είδη στο κέντρο του Πύργου, είναι αρκετά ευχαριστημένος για το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος, λέγοντας ότι «η κίνηση στην αγορά είναι αυξημένη, κυρίως από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις. Η πρόωρη έναρξη των θερινών εκπτώσεων ήταν κάτι ξαφνικό, αλλά ήταν και κάτι που το χρειαζόμασταν, και εμείς και οι καταναλωτές. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια από όλους, να υπάρχει στήριξη στην αγορά, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που άφησε η πανδημία. Σε σύγκριση με πέρυσι είμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, γενικά όμως η κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλή. Ελπίζω και περιμένω η κίνηση στην αγορά να κορυφωθεί τον Αύγουστο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.»

«Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, η αγορά δείχνει σταδιακά κάποια σημάδια ανάκαμψης, τώρα που διανύουμε την περίοδο των εκπτώσεων. Ο κόσμος ψωνίζει αλλά συγκρατημένα. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με άλλες χρονιές.Ο κόσμος είναι ‘’στριμωγμένος’’ οικονομικά, γεγονός που έχει περιορίσει αρκετά τις αγορές του και εξαιτίας του κορωνοϊού δεν κυκλοφορεί εύκολα. Βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση της εκπτωτικής περιόδου και θέλω να πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και για εμάς και για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ντεβενέζος, ιδιοκτήτης καταστήματος με ανδρικά ενδύματα.

«Η αγορά κινείται με φυσιολογικούς ρυθμούς για την εποχή της πανδημίας. Ο κόσμος έχει την ψυχολογία να βγει, να κάνει την βόλτα του και να ψωνίσει, έχοντας περάσει ένα δύσκολο χειμώνα τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Από εκεί και πέρα, οι δυνατότητες του σχετικά με την αγορά κάποιου προϊόντος είναι περιορισμένες και συγκεκριμένες. Θεωρώ ότι τον Αύγουστο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα και είμαι αισιόδοξος για αυτό. Πιστεύω ότι έναρξη των εκπτώσεων, κάποιες μέρες νωρίτερα, τόνωσε την αγορά», μας είπε ο Φώτης Βασιλακόπουλος, που διατηρεί κατάστημα με ανδρικά στον Πύργο και τόνισε ότι «οι εκπτώσεις είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ειδικά στα πιο ποιοτικά προϊόντα, σε όλα τα καταστήματα και οι καταναλωτές το εκτιμούν αυτό».

Αισιόδοξος για τη συνέχεια της εκπτωτικής περιόδου εμφανίστηκε ο Μέλτης Βασιλακόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος παιδικών υποδημάτων, επισημαίνοντας ότι «το τοπίο είναι ακόμα κάπως θολό στα εμπορικά καταστήματα αλλά και στα μαγαζιά της εστίασης. Η ξαφνική έναρξη των εκπτώσεων και οι πολύ καλές τιμές, παρακίνησαν τον κόσμο να επισκεφθεί τους εμπορικούς δρόμους του Πύργου. Σταδιακά η εικόνα στα καταστήματα θα βελτιώνεται και πιστεύω ότι με την κάθοδο των ντόπιων που έρχονται για διακοπές στην περιοχή θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η κίνηση στην αγορά»

«Τραγική η κατάσταση στην Αμαλιάδα»

Μεγάλη απογοήτευση προκαλεί η εικόνα στα εμπορικά καταστήματα της Αμαλιάδας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Ήλιδας, Νίκου Σιαψάλη. «Λυπάμαι που το λέω αλλά η κατάσταση στην πόλη μας είναι τραγική. Δυστυχώς ο κόσμος δεν ψωνίζει. Και δεν είναι μόνο αυτό. Γενικότερα δεν κυκλοφορεί λόγω του κορωνοϊού. Πρέπει να αλλάξει αυτό, γιατί στα μαγαζιά τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της πανδημίας. Καλώ τους πολίτες να στηρίξουν την τοπική αγορά και ευελπιστώ ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο, γιατί έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από όλους τους επαγγελματίες. Επιπλέον οι εκπτώσεις είναι πολύ καλές όπως και τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά», δήλωσε ο κ.Σιαψάλης στην εφ. «Πατρίς».

Υποτονική η κίνηση στην αγορά του Ηλειακού κάμπου

Στην εφ. «Πατρίς» μίλησαν οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων του Ηλειακού κάμπου, δηλώνοντας ότι ο κόσμος δεν έδειξε το ενδιαφέρον που περίμεναν, πάρα τις καλές εκπτώσεις και τις χαμηλές τιμές.

Γιάννης Γυφτοχρήστος: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας

«Αυτή τη στιγμή η κίνηση στην αγορά είναι πολύ υποτονική εξαιτίας του κορωνοϊού και των πολλών κρουσμάτων στην Ανδραβίδα και την Κυλλήνη. Πιστεύω όμως ότι σιγά-σιγά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.  Μέχρι τώρα η αγορά της κινείται λόγω του τουρισμού που είναι ιδιαίτερα αυξημένος τον τελευταίο καιρό. Ελπίζω πως σύντομα θα ανταποκριθεί και ο κόσμος της περιοχής και θα τα πάμε ακόμα καλύτερα. Τα καταστήματά μας είναι γεμάτα εμπορεύματα, η αγορά έχει ανέβει επίπεδο και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα σε σύγκριση με τις αγορές των μεγάλων πόλεων. Οι εκπτώσεις και οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές και το γεγονός ότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν νωρίτερα είναι πολύ θετικό.»

Χρήστος Ντόλας: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού

«Οι εκπτώσεις έχουν βοηθήσει την αγορά γιατί είναι μια καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές να ψωνίσουν. Η κίνηση όμως στην αγορά της περιοχής δεν είναι ικανοποιητική. Ίσως βελτιωθεί το επόμενο διάστημα, αυτό ελπίζω και εγώ. Να τονίσουμε όμως ότι η κατάσταση είναι δύσκολη λόγω του κορωνοϊού και τώρα αρχίζει ο κόσμος και κινείται. Διστακτικά μεν, γιατί οι πιο πολλοί είναι ακόμα φοβισμένοι, αλλά δεν έχει περάσει πολύς καιρός που έχει τελειώσει η καραντίνα. Γνωρίζουν όμως όλοι ότι οι εκπτώσεις είναι πολύ καλές, θα διαρκέσουν περίπου 1,5 μήνα ακόμα και όλα τα καταστήματα ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών».

Φώτης Κορδοπάτης: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην αγορά της Γαστούνης δεν είναι καθόλου καλή. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Ελάχιστος κόσμος έχει ανταποκριθεί στις εκπτώσεις. Γενικά η κίνηση είναι ιδιαίτερα μειωμένη, ακόμα και σε σύγκριση με την περσινή χρονιά που λειτουργήσαμε και πάλι υπό το καθεστώς της πανδημίας. Δυστυχώς ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα την εστίαση και φυσικά τον δικό μας. Και το προηγούμενο καλοκαίρι δυσκολευτήκαμε αρκετά αλλά η κατάσταση που βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι δεν έχει προηγούμενο. Ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και μέχρι τα τέλη του Αυγούστου να αυξηθεί η κίνηση στη αγορά, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται πολύ δύσκολος, αν ξεσπάσει και ένα ακόμα κύμα της πανδημίας».

Νίκος Τσάκωνας: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τραγανού

«Η αλήθεια είναι ότι η θερινή περίοδος των εκπτώσεων ξεκίνησε πολύ νωρίς. Όπως είναι φυσικό αιφνιδιαστήκαμε. Οι εκπτώσεις που έχουν τα καταστήματα είναι πολύ καλές, όπως και οι τιμές. Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει ανταποκριθεί όπως θα περιμέναμε. Φαίνεται ότι έχει κουραστεί από όλη την κατάσταση με τον κορωνοϊό όπως έχουμε κουραστεί και εμείς. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος. Πρώτα θα προσπαθήσει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και μετά θα ψωνίσει. Τουλάχιστον εδώ στο Τραγανό αυτό βλέπω. Επίσης, έπειτα από δυο χρονιά πανδημίας άλλα και λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να ψωνίζουν ρούχα, παπούτσια κ.α από το διαδίκτυο. Στις μέρες μας έχει χαθεί η σχέση πελάτη- εμπόρου.»

Ανδρέας Τσίρος: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βουπρασίας

«Δυστυχώς ο κόσμος είναι ακόμα συγκρατημένος. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ψωνίζουν. Παρόλο που οι τιμές είναι πολύ δελεαστικές όπως και η ποιότητα των προϊόντων. Και οι καταστηματάρχες έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε το πρόσωπο της αγοράς. Τώρα αρχίζει και φαίνεται η κρίση που άφησαν πίσω τους τα 2 χρόνια της πανδημίας. Και μπορεί να συνεχιστεί και το χειμώνα. Τουλάχιστον εδώ στη Βάρδα ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ψωνίσει. Η συνέχεια του καλοκαιριού προβλέπεται δύσκολη αλλά είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η κίνηση στην αγορά».

Οι επιταγές «πνίγουν» τους εμπόρους

Μετά τις 15 Ιουλίου άρχισαν συσσωρεύονται υποχρεώσεις

Εκρηκτικές διαστάσεις απειλεί να λάβει από αυτό τον μήνα στο λιανεμπόριο το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, καθώς έχει αρθεί το μέτρο της αναστολής στις προθεσμίες λήξης, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις μιλούν για έλλειψη ρευστότητας και αναιμική κίνηση στα καταστήματα παρά το γεγονός ότι συμπληρώνονται δύο εβδομάδες εκπτώσεων.

Μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν e-shop διατηρούν κάποιες ροές εσόδων ενώ η αγορά μεσοσταθμικά κινείται στο 50% του τζίρου του 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Αναιμική χαρακτηρίζει την εμπορική κίνηση ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Όπως σημειώνει υπήρχε στον επιχειρηματικό κόσμο η εντύπωση ότι οι εκπτώσεις θα τόνωναν τη ζήτηση, αλλά η κίνηση στα καταστήματα είναι ανεπαίσθητη, γεγονός που αποδίδει στην ανασφάλεια των καταναλωτών λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

 

Κατά την άποψη του κ. Καρανίκα, όσο μαίνεται η υγειονομική κρίση, η αγορά θα κινείται με χαμηλές ταχύτητες και τονίζει το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας, που επιτείνει τον κίνδυνο από τη λήξη των μεταχρονολογημένων επιταγών από αυτό τον μήνα.

«Οι επιταγές έρχονται και διπλώνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις από τις τρέχουσες αλλά και όσες επιταγές είχαν λάβει αναστολή της ημερομηνίας λήξης τους προηγούμενους μήνες.

Οι ελπίδες για επίλυση του προβλήματος με τον τζίρο αυτής της περιόδου, λόγω των εκπτώσεων και της επανεκκίνησης του τουρισμού, δεν ευοδώθηκαν. Επίσης δεν μπήκαν χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Όπως σημειώνει ο κ. Καρανίκας, ο κλάδος του λιανεμπορίου αδικήθηκε μένοντας χωρίς επιδότηση κεφαλαίου κίνησης μέσω ΕΣΠΑ, όπως συνέβη με τα προγράμματα επανεκκίνησης άλλων κλάδων, από την εστίαση και τους παιδότοπους μέχρι τα γυμναστήρια.

Τονίζει ότι το λιανεμπόριο εξαιρέθηκε, αν και είναι ο κλάδος που είχε μεγαλύτερη ανάγκη από κάθε άλλον κατά την επανεκκίνηση, λόγω της εποχικότητας και του κόστους που συνεπάγεται το στοκ εμπορευμάτων.

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: