Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
ΕΛΕΤΑΕΝ: Σημαντικές οι ενισχύσεις για τους κατοίκους περιοχών με αιολικά πάρκα
ΕΛΕΤΑΕΝ: Σημαντικές οι ενισχύσεις για τους κατοίκους περιοχών με αιολικά πάρκα

ΕΛΕΤΑΕΝ: Σημαντικές οι ενισχύσεις για τους κατοίκους περιοχών με αιολικά πάρκαΠοιοι είναι οι πιο ευνοημένοι κάτοικοι

Ποσά που φθάνουν μέχρι και τα 18.450 ευρώ έλαβαν στην πενταετία 2015-2019 οι κάτοικοι που διαμένουν σε περιοχές (τις πρώην κοινότητες) της Ελλάδας όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά και σταθμοί βιομάζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Πρόκειται για το τέλος 1 % επί του τζίρου που παρακρατείται αυτόματα από τις πληρωμές προς τις μονάδες, με σκοπό να μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, οι πιο ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών, ορεινών συνήθως, κοινοτήτων της περιφέρειας. Ανάμεσα στις κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους, στις οποίες δεν εκκρεμούν ενστάσεις, η εικόνα έχει ως έξης:

  • Στην κοινότητα Αισύμης Έβρου ο μέσος όρος που έλαβε ή θα λάβει ο κάθε δικαιούχος καταναλωτής είναι 4.900 ευρώ
  • Στην κοινότητα Κομίτου Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 3.410 ευρώ
  • Στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 2.530 ευρώ
  • Στην κοινότητα Στουππαίων Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.790 ευρώ
  • Στην κοινότητα Αχλαδοκάμπου Αργολίδας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.735 ευρώ
  • Στον Πύργο Δωρίδας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 18.450 ευρώ και στην Πιτίτσα Πατρέων ο μέσος όρος είναι 6.590 ευρώ.
  • Στις κοινότητες με περισσότερους από 100 δικαιούχους οι καταβολές που θα επαναλαμβάνονται κάθε έτος είναι τουλάχιστον 350-980 ευρώ/έτος για τον κάθε ένα δικαιούχο οικιακό καταναλωτή ρεύματος, για όλα τα χρόνια που θα λειτουργούν τα αιολικά πάρκα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που διανέμεται αυτή την περίοδο αφορά την παραγωγή των ετών 2015-2019. Ήδη έχει διατεθεί στη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το συνολικό ποσό των 24,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν την επόμενη περίοδο υπέρ των δικαιούχων καταναλωτών που διαμένουν σε κοινότητες, για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις στο ΥΠΕΝ ή το ΔΕΔΔΗΕ. Μετά την εξέταση από το ΥΠΕΝ των εκκρεμών ενστάσεων (που συνήθως αφορούν τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων), θα διανεμηθεί πρόσθετο ποσό 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι συνολικά 30,6 εκατομμύρια ευρώ.

Από την αρχή εφαρμογής του μέτρου ενίσχυσης των καταναλωτών, τον Ιούνιο 2010, έχουν ήδη παρακρατηθεί υπέρ των καταναλωτών από τα αιολικά πάρκα (αλλά και ΜΥΕ και σταθμούς βιομάζας) πάνω από 62 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο έχουν παρακρατηθεί πάνω από 105 εκατ. ευρώ υπέρ των Δήμων για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και πάνω από 18 εκατ. ευρώ υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: