Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ένα εξαιρετικό συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση (e-mobility) στον Πύργο!

Ένα εξαιρετικό συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση (e-mobility) στον Πύργο!

του Δημήτρη Παπαφώτη

Ημερίδα, με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποίησε η ΠΔΕ σε συνεργασία  με το σύλλογο Φίλων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Πάτρας(ΦΙΛΜΠΑ) στα πλαίσια του «1ου Συνεδρίου Ηλεκτροκίνησης Δυτικής Ελλάδας», με θέμα «Η Ηλεκτροκίνηση στο σύγχρονο Πολιτισμό» στο γνωστό εστιατόριο του Πύργου «Βεγγέρα» την Παρασκευή το βράδυ.

Κύριοι ομιλητές ήταν οι:

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης με θέμα «Η Ηλεκτροκίνηση στο σύγχρονο Πολιτισμό»

Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Επιβάλλοντος Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης με θέμα «Η Ηλεκτροκίνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

και ο κ. Θωμάς Φιλίππου CEO, ENERES CPM CPM, Μηχανολόγος Μηχ. MSc. ο οποίος παρουσίασε το “Πλάνο ανάπτυξης Ηλεκτροκίνησης στην ΠΔΕ & Υποδομές Φόρτισης”.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και απαντήθηκαν οι απορίες που διατυπώθηκαν από τον κ. Δημητρογιάννη. Ακολούθησε ελαφρύ δείπνο για τους καλεσμένους.

Επειδή δεν θέλουμε να σας κουράσουμε με το ποιος είπε τι, παρακάτω αναφέρουμε κάποιες βασικές πληροφορίες και στοιχεία που παρουσιάστηκαν και θεωρούμε καλό να τα γνωρίζετε.

 • Η Ηλεκτροκίνηση ήρθε για να μείνει! Η προσπάθεια που καταβάλλει η ΕυρωπαΊκή Ένωση τον τελευταίο καιρό με την υιοθέτηση των κατάλληλων οδηγιών προς τα κράτη μέλη, έχει διπλή κατεύθυνση. Από τη μια να διευκολυνθεί η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να εφαρμοστεί η Ηλεκτροκίνηση και από την άλλη να απαγορευτούν στο σύντομο μέλλον οι πωλήσεις των μη ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στην Γαλλία για παράδειγμα, δεν θα επιτρέπεται η πώληση άλλου είδους αυτοκινήτου, εκτός των ηλεκτροκίνητων από το 2040…
 • Έως το 2030 στον Πύργο θα υπάρχουν 2.000 φορτιστές και 9.000 στην Πάτρα, με αντίστοιχα 50 και 250 σημεία φόρτισης.
 • Η Δυτική Ελλάδα πρωτοπορεί στην Ηλεκτροκίνηση εντός των ελληνικών γεωγραφικών ορίων. Σας θυμίζουμε την αξιέπαινη προσπάθεια εδώ και χρόνια του Πανεπιστημίου Πατρών με το ηλεκτροκίνητο όχημα της κλίμακας φόρμουλα 1.
 • Η πρώτη σοβαρή και μαζική προσπάθεια να ενταχθεί το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο στην καθημερινότητά μας, πραγματοποιείται μέσα από τους δήμους. Δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση με την οποία οι δήμοι θα αποκτήσουν 5 + 5 οχήματα, ελαφρά και βαρέως τύπου. Είναι το σχέδιο εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών φόρτισης στα βέλτιστα σημεία κάθε δήμου. Αυτοί οι σταθμοί φόρτισης θα είναι περιουσιακά στοιχεία του κάθε δήμου και θα υποενοικιάζονται σε ιδιώτες κατόπιν δημοπρασίας. Οι δήμοι θα εισπράττουν το 25% των εσόδων.
 • Υπάρχει ήδη το πρόγραμμα ΣΦΗΟ, που θα χρηματοδοτήσει μέσα από το Πράσινο Ταμείο τις απαραίτητες μελέτες, για να εντοπίσουν οι δήμοι τα βέλτιστα σημεία φόρτισης. Με χρηματικά ποσά μεταξύ 30.000 ευρώ και 40.000 ευρώ. Χρόνος ολοκλήρωσης το 2021 και το 2022 για δήμους επάνω και κάτω των 10.000 κατοίκων αντίστοιχα.
 • Η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε η ΠΔΕ για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία – δεδομένα, έχει αποδώσει τους πρώτους καρπούς αλλά συνεχίζεται. Το ίδιο και σε εθνικό επίπεδο. Το σχετικό νομοσχέδιο στο μέλλον θα τροποποιηθεί, συμπεριλαμβάνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που θα συγκεντρωθούν στο προσεχές μέλλον.
 • Η ΠΔΕ δίνει χρήματα στους δήμους και είναι έτοιμη να προσφέρει και την τεχνογνωσία. Έχει προτείνει κάποια βέλτιστα σημεία φόρτισης αλλά αυτά δεν είναι δεσμευτικά. Οι δήμοι θα αποφασίσουν οι ίδιοι, κατόπιν της σχετικής μελέτης.

Οι καλεσμένοι ήταν λίγοι σε αριθμό λόγω των μέτρων για τον covid-19. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι προσήλθαν. ο βουλευτής της ΝΔ Α. Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού Δ. Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Ζαχάρως Κ. Αλεξανδρόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γ. Λέντζας, αντιπρόσωποι από τους δήμους Πύργου και Ανδρίτσαινας Κρεστένων, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κ. Νικολούτσος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Η. Ξανθούλης.

Τέλος, αξίζει να κάνουμε αναφορά στο εκλεκτής ποιότητας δείπνο, με το οποίο το γνωστό “Βεγγέρα” απλά επιβεβαίωσε τη φήμη του. Αναλυτικότερα σερβιρίστηκαν τα εξής πιάτα:

 • Μανιτάρια σοτέ με γραβιέρα και εστραγκόν
 • Σαλάτα μαρούλι ανάμεικτη με γραβιέρα Αμφιλοχίας, με σάλτσα βινεγκρέτ και ξύδι βαλσάμικο
 • ρολό κοτόπουλο γεμιστό με πιπεριές και τυρί, με σάλτσα πιπεριάς και θυμάρι
 • χοιρινό γεμιστό με φέτα και πιπεριές, με σάλτσα δενδρολίβανου
 • Κρασιά από την Ηλεία και φρούτα εποχής ανάμεικτα

Το iliakanea.gr συγχαίρει τους διοργανωτές για αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική Ημερίδα για την Ηλεκτροκίνηση στην Δυτική Ελλάδα. Το… ηλεκτροκίνητο μέλλον έρχεται με γρήγορους ρυθμούς και στο χέρι μας είναι να μην χάσουμε στην Ηλεία και αυτό το “τρένο”!

Δείτε φωτογραφίες από την Ημερίδα

Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης
Θωμάς Φιλίππου CEO, ENERS CPM, Μηχανολόγος Μηχ. MSc.
Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: