ΝΕΑ & ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ένας οικογενειακός γιατρός για όλο το Νομό…!

Ένας οικογενειακός γιατρός για όλο το Νομό…!

Μόλις ένας οικογενειακός ιατρός υπάρχει αυτή τη στιγμή δηλωμένος στο σύστημα του υπουργείου Υγείας για όλο το Νομό Ηλείας όπως επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός συνεπικουρούμενος από τον Γραμματέα του Συλλόγου Χρήστο Γιαννικούλη.

Όπως επεσήμαναν τα  μέλη της διοίκησης του ιατρικού συλλόγου, σύμφωνα με το υπουργείο όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να δηλώσουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018 τον οικογενειακό ιατρό (παθολόγο ή γενικής ιατρικής) της επιλογής τους και τον παιδίατρο τον οποίο επιθυμούν (από την στιγμή που στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά). Το νέο σύστημα, το οποίο βασίζεται στο αντίστοιχο Αγγλικό και σα στόχο έχει την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων φαίνεται ότι δεν προχωράει καθώς ελάχιστοι είναι οι γιατροί οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν σε αυτό ενώ μόλις το 10% των πολιτών έχει ήδη δηλώσει οικογενειακό ιατρό. Όπως επεσήμανε ο Ν. Κατσαρός «Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές».

 

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να επισημάνουμε την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης μας, όσον αφορά τον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής» επεσήμαναν αναφορικά με την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρας, χαρακτηρίζοντας στρεβλό τον τρόπο με τον οποίον το Υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού γιατρού, καθώς «οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού». «Όλοι οι γιατροί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας» διαβεβαίωσαν τόσο ο Ν. Κατσαρός όσο και ο Χρ. Γιαννικούλης.

 

Αναφερόμενος ο Χρ. Γιαννικούλης στο χαμηλό ποσοστό των ιατρών που θέλησαν συμμετέχουν στο νέο σύστημα τόνισε ότι δεν δόθηκαν από το υπουργείο τα οικονομικά κίνητρα  προς τους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν την ένταξη τους στο νέο θεσμό. «Για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου με οικογενειακούς ιατρούς χρειάζονται πάνω από 4000 παθολόγοι ή γενικοί ιατροί για τους ενήλικες και πάνω από 1100 παιδίατροι. Έως τώρα έχουν ενταχθεί 499 παθολόγοι- γενικοί ιατροί, 118 παιδίατροι και 500 γιατροί από τις ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας. Η τελική πρόβλεψη για τα ΤΟΜΥ είναι 239 αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε στα 101 ΤΟΜΥ κι αυτά δεν έχουν στελέχωση για να λειτουργήσουν. Μόλις το 10% των πολιτών έχει εγγραφεί σε οικογενειακό ιατρό. Οι προβλεπόμενες αμοιβές είναι πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές και βγαίνει περίπου για έναν παθολόγο- γενικό ιατρό 1623,78€ το μήνα ένα έχει ένα σύνολο ασφαλισμένων 2250 ασθενείς. Το ποσό μπορεί να ακούγετε αξιοπρεπές αλλά δεν είναι καθώς καλείται να καλύψει το σύνολο των ασφαλισμένων και θα έχει σε αυτό το ποσό να εντάξει τα έξοδα του ιατρείου του την εφορεία και εάν τα αθροίσουμε βγαίνει 0,70€ ανά ασφαλισμένο το μήνα. Ένα ένας γιατρός έχει 6000-7000 επισκέψεις τον χρόνο, βγαίνει περίπου 3€ ανά επίσκεψη! Στην Ηλεία έχουμε μόνο έναν ιατροί που έχει δηλώσει ενδιαφέρον και κανέναν παιδίατρο. Η φήμη που υπήρχε ότι όπως δεν είναι εγγεγραμμένος θα είναι σαν ανασφάλιστος δεν ισχύει καθώς υπήρχε απροθυμία και από τον ίδιο τον κόσμο να εγγραφεί σε οικογενειακό ιατρό αλλά και των ίδιων των ιατρών να εγγραφούν στο σύστημα».

protin

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: