Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ενδυματολογικά Zoom σε βυζαντινά μυστικά
Το χάος της Λιβύης, ο φόβος μιας «νέας Συρίας» και το παιχνίδι του Ερντογάν

Ενδυματολογικά Zoom σε βυζαντινά μυστικά


Τα ενδύματα των βυζαντινών χρόνων αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Την οποία αποκωδικοποιεί η ειδική στη  βυζαντινή αρχαιολογία  Δρ Παρή Καλαμαρά στις διαδικτυακές διαλέξεις που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας .

Την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Ιουνίου,  παρουσιάζει όψεις της βυζαντινής κοινωνίας με οδηγό το ένδυμα μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Η ευκαιρία μύησης στον ενδυματολογικό κόσμο του Βυζαντίου είναι ανοικτή και για το ευρύ κοινό. Η  διάλεξη της  με θέμα «Όψεις της βυζαντινής κοινωνίας. Κοινωνικές ομάδες και κοινωνική διαστρωμάτωση» επικεντρώνεται σε εκείνα τα ενδύματα που αποκαλύπτουν  κυρίως την ιεραρχική οργάνωση της βυζαντινής κοινωνίας, αλλά και τις διαφορετικές επαγγελματικές και οικονομικές ομάδες εντός της.

Το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού

Ο δυισμός της βυζαντινής κοινωνίας σε διοικούντες και διοικούμενους, σε δυνατούς  και αδυνάτους, είναι το πρώτο που παρατηρείται. Ακολούθως αναγνωρίζονται επιμέρους κοινωνικές ομάδες  όπως των  αξιωματούχων, των   κληρικών, των μοναχών, των ψαράδων.  Καθώς και η εξέλιξη στοιχείων του ενδύματός τους ή και της σχέσης μεταξύ των διαφορετικών ενδυματολογικών στοιχείων. Τα ενδύματα αυτών των ομάδων  διακρίνονται από τις λεπτομέρειές τους καθώς αποτυπώνουν συγκεκριμένη κοινωνική θέση ή οικονομική ισχύ.  Η ειδικευμένη στα βυζαντινά ενδύματα  ερευνήτρια  θα εστιάσει την ομιλία της  στα επίσημα ενδύματα των αξιωματούχων της αυτοκρατορικής αυλής, στο ρόλο που διαδραματίζουν στις τελετουργίες και στη λειτουργία τους, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τα Τυπικά της αυλής. Όπως επίσης θα αναφερθεί στην έννοια και τη  σημασία της στολής εντός του πλαισίου της βυζαντινής αυτοκρατορίας  παρουσιάζοντας την  χρονική εξέλιξη του βυζαντινού ενδύματος , τον λειτουργικό χαρακτήρα του και τους ευρύτερους συμβολισμούς τους οποίους περιέκλειε στις υφάνσεις του.

Η έναρξη της ομιλίας γίνεται διαδικτυακά στις 6 μ.μ και το  κόστος παρακολούθησης είναι  5 € . Λόγω  των περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής με mail στη διεύθυνση  [email protected] ή τηλεφωνικά στο : 210 3647577 (Δευτέρα-Παρασκευή) 9.00-13.00

Αριθμός λογαριασμού

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR9301104270000042748015718

Εξερευνώντας το μέλλον της μόδας μετά τον κοροναϊό

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: