Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ενιαία ενίσχυση 20-25 ευρώ το στρέμμα για μικρούς ενώ στους πραγματικούς αγρότες βάσει δικαιωμάτων
Ενιαία ενίσχυση 20-25 ευρώ το στρέμμα για μικρούς ενώ στους πραγματικούς αγρότες βάσει δικαιωμάτων

Ενιαία ενίσχυση 20-25 ευρώ το στρέμμα για μικρούς ενώ στους πραγματικούς αγρότες βάσει δικαιωμάτων


Η πρόταση που αναμένεται να αποτελέσει οδηγός για τις διαβουλεύσεις και άλλων μεσογειακών χωρών με παρόμοια διάρθρωση της αγροτικής οικονομίας όπως είναι η Ελλάδα, και αποδέχτηκε ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας αναφέρει τα εξής:

Πρώτον, ακυρώνεται η ισχύς των ιστορικών δικαιωμάτων.

Δεύτερον, οι αγρότες με κλήρο μεταξύ 60 και 100 στρεμμάτων (θεωρούνται ως «μικροί» της Ισπανίας) θα λαμβάνουν φιξ ποσό 20-25 ευρώ το στρέμμα για να μην βγούνε εκτός επαγγέλματος.

Τρίτον, καθιερώνεται καθεστώς «πραγματικών αγροτών» οι οποίοι θα είναι όσοι διαθέτουν αγροτικό εισόδημα στο 20-30% (δεν έχει ακόμα κλειδώσει το ποσοστό) επί του συνολικού και θα αξιώνουν όλη την παλέτα των άμεσων ενισχύσεων. Δηλαδή, βασική ενίσχυση με δικαιώματα, συνδεδεμένη ενίσχυση, αναδιανεμητική ενίσχυση και συμμετοχή στα οικοπρογράμματα.

Τέταρτον, καθιερώνεται όριο ενισχύσεων στα 100.000 ευρώ με «ανοχή» 18.000 ευρώ ανά εργάτη γης που απασχολείται στην εκμετάλλευση.

Πέμπτον, το καθεστώς βασικής ενίσχυσης θα λάβει κονδύλια στο 60% του εθνικού φακέλου των άμεσων ενισχύσεων

Έκτον, στα οικοπρογράμματα των άμεσων ενισχύσεων θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν εκτατικές εκμεταλλεύσεις και μόνιμους βοσκοτόπους, οι βιοκαλλιεργητές και όσοι αναλάβουν να μειώσουν τη χρήση φυτοπροστατευτικών και αντιβιοτικών.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Ιουλίου.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: