Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ενστάσεις εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της «καταιγίδας» Όμικρον…
Ενστάσεις εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της «καταιγίδας» Όμικρον... - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ενστάσεις εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της «καταιγίδας» Όμικρον…

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1996Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία με αρκετό άγχος και φόβο, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, λόγω της μετάλλαξης όμικρον που έχει κυριαρχήσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η απόφαση της πολιτείας και του υπουργείου Παιδείας να …ανάψουν το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να φοβούνται ότι θα έχουμε περαιτέρω διάδοση του ιού, ιδίως όταν δεν έχει αλλάξει κάτι στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται μέσα στις τάξεις. Παραμένουν λοιπόν 25 – 26 και πολλές φορές και περισσότεροι μαθητές μέσα στις τάξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο θέμα διάδοσης του ιού, κάτι το οποίο το έχουν επανειλημμένα τονίσει οι εκπαιδευτικοί, αλλά έως τώρα δεν έχει εισακουστεί από την κυβέρνηση. 

Λίγες ώρες λοιπόν πριν από το άνοιγμα των σχολείων, η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την άποψη των εκπαιδευτικών της Ηλείας για την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης, αν δηλαδή τη θεωρούν σωστή, ή λανθασμένη, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που ζήτησαν παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας στην έναρξη των μαθημάτων.

Και φυσικά εξακολουθούν να ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή να είναι λιγότεροι μαθητές μέσα στα τμήματα, κάτω από 20 αν είναι δυνατόν και να μην ισχύει το πρωτόκολλο του 50% + 1 μαθητής, για να κλείνει μία τάξη και από την δια ζώσης διδασκαλία, να γίνεται τηλεκπαίδευση.

Στέλλα Αναστασίου: «Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, ενώ τα κρούσματα έχουν υπερδεκαπλασιαστεί»

Η νέα πρόεδρος της ΕΛΜΕ νομού Ηλείας κα Στέλλα Αναστασίου ανέφερε χαρακτηριστικά.  

«Εμείς σαν εκπαιδευτικό κίνημα, εξαρχής είμαστε υπέρ του να είναι ανοιχτά τα σχολεία, αλλά με τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία με μεγάλη ασφάλεια, τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές και τους γονείς τους. Η κυβέρνηση όμως, όπως είδαμε, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο σχετικά με αυτό και ανοίγουν τα σχολεία, όπως ακριβώς κλείσανε, ενώ τα κρούσματα έχουν υπερδεκαπλασιαστεί. Το πρωτόκολλο για το 50 + 1 για να κλείσει ένα τμήμα ισχύει, ενώ τώρα βγάλανε και το αντιεπιστημονικό, όπως θεωρούμαι εμείς, όπως και η ένωση των νοσοκομειακών γιατρών, να επιστρέφουν μετά από πέντε μέρες όσοι έχουνε νοσήσει. Στα τμήματα ακόμη δεν έχουμε αραίωση, όλες οι τάξεις λειτουργούν με 25-26 και 27 μαθητές και μάλιστα σε αίθουσες κλουβιά. Δηλαδή στην ουσία δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Επίσης αν αρρωστήσει κάποιος εκπαιδευτικός, εξυπακούεται ότι θα έχουμε μεγάλο θέμα και με την έλλειψη εκπαιδευτικών από τα σχολεία. Βλέπουμε άλλωστε ότι, αν και δεν είμαι ειδικός, η μετάλλαξη όμικρον έχει πάρα πολλά κρούσματα και μάλιστα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και πολύ γρήγορα. Έτσι αφού δεν έχουν παρθεί κάποια ιδιαίτερα μέτρα, δυστυχώς πολλοί εκπαιδευτικοί θα νοσήσουν και φυσικά θα υπάρχουν πολλά κενά στις τάξεις, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η διδακτική διαδικασία όπως θα έπρεπε».

Αλεξία Λιάγκουρα: «Το επόμενο διάστημα τα σχολεία θα ασχολούνται μόνο με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων»

Από την πλευρά της η κα Αλεξία Λιάγκουρα εκπαιδευτικός και μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας επισήμανε. 

«Ανοίγουν λοιπόν τα σχολειά μας τη Δευτέρα, ενώ η δημόσια συζήτηση, με όρους ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης, καλά κρατεί από την ώρα κιόλας που έκλεισαν για τις καθιερωμένες διακοπές. Ποιος άραγε δάσκαλος ή μαθητής δε θέλει να επιστρέψει στο φυσικό του χώρο και στην κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Σχολεία ορθάνοιχτα στη νεολαία και στην κοινωνία, αυτό είναι το όραμα του μάχιμου εκπαιδευτικού! Στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, που έχει εξουθενώσει σωματικά και ψυχικά όλους μας, αυτό δε φαίνεται να είναι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι η τρίτη σχολική χρονιά που επηρεάζεται άμεσα από το σταμάτημα της σχολικής κανονικότητας και αν στην αρχή υπήρχε ως δικαιολογία το στοιχείο του αιφνιδιασμού, στην παρούσα φάση και κατά κοινή ομολογία, διακρίνουμε μόνο την ανικανότητα χειρισμού και επίλυσης των προβλημάτων. Επιπρόσθετα η μέση ελληνική οικογένεια ανησυχεί πολύ γιατί θεωρεί ότι εμπαίζεται από τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Πολυπληθείς τάξεις, αντιεπιστημονικό πρωτόκολλο του 50% συν ένα για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος, μέγιστη πληρότητα στα σχολικά λεωφορεία, ανεπαρκής επιδημιολογικός έλεγχος, επίκληση μόνο της ατομικής ευθύνης σε μια περίοδο δραματικής κορύφωσης των κρουσμάτων. Όποιος διαφωνεί δεν έχει παρά να επισκεφτεί μια σχολική τάξη!

Δύο είναι οι λόγοι που οδηγούμαστε σχεδόν ως πρόβατα επί σφαγή στην περιβόητη ανοσία της αγέλης: το κράτος δεν θέλει να δώσει άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει να προτείνει τίποτα για επείγουσα εξ αποστάσεως διδασκαλία μετά το φιάσκο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Και μια πρόβλεψη: το επόμενο διάστημα τα σχολεία θα ασχολούνται μόνο με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και … ο Θεός Βοηθός!». 

Αθανάσιος Κατσίμπελης: «Με πολλά προβλήματα θα ανοίξουν τα σχολεία»

Ο κος Αθανάσιος Κατσίμπελης διευθυντής του δημοτικού σχολείου Σκουροχωρίου και μέλος ΕΓ της ΔΑΚΕ ΠΕ, τόνισε και αυτός πως τα σχολεία θα ανοίξουν με προβλήματα.
«Κατά τη διάρκεια των διακοπών πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί νόσησαν από την όμικρον.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, αλλά και μια σημαντική ομάδα εκπαιδευτικών είναι ανεμβολίαστοι.

Η αυστηρή εντολή να έχουν όλοι δήλωση στο edupass, θα αποκλείσει πολλούς μαθητές ευάλωτων ομάδων, αλλά και πολλών άλλων, που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και έρχονταν με χειρόγραφη δήλωση.

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές που δεν μπορούν, είτε να κάνουν, είτε να δηλώσουν το σελφ τεστ, να πάνε στο φαρμακείο ή σε δημόσια υγειονομική δομή της γειτονιάς τους και με ένα πρόχειρο έντυπο από εκεί, να γίνει η διαδικασία δήλωσης ώστε να πάνε τα παιδιά σχολείο σίγουρα και με ασφάλεια. Για το σοβαρό θέμα που θα προκύψει με τα κενά των εκπαιδευτικών, θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στους διευθυντές των σχολείων, να βρουν την προσφορότερη λύση σύμφωνα με την κρίση τους για την κάλυψη των κενών, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις που η σχολική μονάδα τίθεται σε κατάσταση ανάγκης (π.χ απεργία).
Τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να δοθούν λύσεις γιατί όλοι επιθυμούμε τη δια ζώσης διδασκαλία, αλλά με ασφάλεια για όλους». 

Σάκης Αλεξόπουλος: «Μεγάλο πρόβλημα αν ασθενήσουν οι εκπαιδευτικοί»

Ο κος Σάκης Αλεξόπουλος διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου τόνισε για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. 

«Είναι αυτονόητο και όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Όμως το θέμα είναι ότι δεν έχουν προβλεφτεί όλα τα ζητήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα οι πιθανές απουσίες των εκπαιδευτικών, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει. Όλοι λένε πως κλείνει ένα τμήμα όταν ασθενήσουν οι μαθητές, αλλά αν ασθενήσουν δύο με τρεις μαθητές είναι μικρότερο το κακό, από το να ασθενήσει ένας εκπαιδευτικός και να κλείσει μία ολόκληρη τάξη. Αυτό το θέμα είναι πραγματικά άλυτο, αφού η διεύθυνση του σχολείου τι δυνατότητες θα έχει για να καλύψει το κενό των δάσκαλων που θα ασθενήσουν; Αν προσπαθήσουμε να λύσουμε το θέμα ενδοσχολικά, απασχολώντας τα παιδιά με άλλους εκπαιδευτικούς, αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι ο κανόνας της διασποράς. Γιατί θα μπουν δύο – τρεις διαφορετικοί άνθρωποι μέσα στο τμήμα, οι οποίοι θα έχουν διδάξει προηγουμένως σε άλλα τμήματα. Επαναλαμβάνω ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, για χίλιους λόγους, όπως μαθησιακούς, κοινωνικούς και πολλούς ακόμη, αλλά πραγματικά τρομάζω λίγο στην ιδέα το τι μπορεί να γίνει. Ίσως αν είχαμε παράταση στο άνοιγμα των σχολείων κατά μία εβδομάδα, μπορεί το πρόβλημα να μην λυνόταν, αλλά ίσως να ήταν πιο διαχειρίσιμο. Μακάρι πάντως τώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία να μην έχουμε προβλήματα και τελικά να φανεί ότι καλά έκαναν και πήραν αυτήν την απόφαση. Ο χρόνος θα δείξει …». 

Αντωνία Μπρη: «Το άνοιγμα των σχολείων υπό αυτές τις προϋποθέσεις, κάθε άλλο παρά ασφαλές είναι»

Ακόμη η κα Αντωνία Μπρη Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας ανέφερε για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα. 

«Είμαστε πραγματικά πολύ επιφυλακτικοί για όσα ανακοινώθηκαν. Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία μας, καθώς θεωρούμε ότι το άνοιγμα των σχολείων υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σε αυτές τις συνθήκες κάθε άλλο παρά ασφαλές είναι. 

Όταν λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων αντί να αραιώσουν τα πολυπληθή τμήματα, συγχωνεύθηκαν δεκάδες άλλα σε όλη την Ελλάδα, στοιβάζοντας 25-27 μαθητές σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών.

Όταν μαθητές διαφορετικών τμημάτων παρακολουθούν από κοινού τα μαθήματα στα ολοήμερα τμήματα

Όταν μαθητές διαφορετικών τμημάτων ή/ και σχολείων αλλά και διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης μεταφέρονται καθημερινά με το ίδιο μεταφορικό μέσο στα σχολεία τους. 

Όταν παρατηρούνται οξυμένα μορφωτικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα στους μαθητές μας λόγω όσων έχουν προηγηθεί τα τελευταία δύο χρόνια και καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει για την αντιμετώπισή τους.

Όταν εξακολουθούν να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία μας και είναι βέβαιο ότι αυτά θα αυξηθούν λόγω των εκπαιδευτικών που θα αναγκαστούν να αιτηθούν αδείας λόγω νόσησης… 

τότε ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεκινάμε το νέο έτος με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αντιθέτως, εκφράζουμε τη δυσπιστία μας για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ανησυχούμε πολύ. Εκπαιδευτικοί και γονείς».  

PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: