Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Επιδόσεις και δυναμισμός – News.gr
Επιδόσεις και δυναμισμός – News.gr

Επιδόσεις και δυναμισμός – News.grΕμπνευσμένο από τα επιτεύγματα της μάρκας στους αγώνες

Το Mini John Cooper Works GP είναι το απόσταγμα της αγωνιστικής φύσης του σύγχρονου Mini. Εμπνευσμένο από τα θρυλικά επιτεύγματα της μάρκας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, το μοντέλο αυτό (η παραγωγή του οποίου περιορίζεται στα 3.000 αντίτυπα) είναι η επιτομή των επιδόσεων και του δυναμισμού. Τα χαρακτηριστικά αυτά, «απεικονίζονται» σχεδιαστικά τόσο στην εξωτερική εμφάνιση, όσο και στο εσωτερικό, με το John Cooper Works GP να συνεχίζει την παράδοση των John Cooper Works GP 2013 και 2006 που ήταν επίσης εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής (limited-edition).

Σχεδίαση

Το επίπεδο εμπρός τμήμα σε συνδυασμό με το φαρδύ μετατρόχιο, την μεγάλη εμπρός ποδιά, τα διευρυμένα τόξα των τροχών και την πίσω πτέρυγα που είναι ορατή ακόμα και από μπροστά, «φανερώνει» τις εντυπωσιακές επιδόσεις. Επιπλέον, κλασικά σύμβολα της μάρκας, όπως το ελλειπτικό σχήμα των προβολέων και η εξαγωνική μάσκα αποτελούν βασικά στοιχεία ταυτότητας και του δίνουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Ταυτόχρονα, γνωρίσματα John Cooper Works όπως η εισαγωγή στο καπό και η εξαγωνική μάσκα με το λογότυπο GP, ενισχύουν τη σπορ αίσθηση του εμπρός τμήματος.

Η πλαϊνή όψη όμως, είναι αυτή που αποκαλύπτει την πιο σπορτίφ σιλουέτα στην ιστορία του μοντέλου. Ο συνδυασμός φθίνουσας επιφάνειας κρυστάλλων και ανοδικής μεσαίας γραμμής διαμορφώνει ένα σφηνοειδές προφίλ που δημιουργεί αίσθηση επιτάχυνσης ακόμα και όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο. Πιο κάτω, πλούσιες επιφάνειες συνθέτουν ένα δυναμικό αμάξωμα. Η μεγάλη εμπρός ποδιά και η επίσης μεγάλη αεροτομή οροφής δίνουν στην πλαϊνή όψη αγωνιστικό στυλ και παράλληλα βελτιώνουν την αεροδυναμική απόδοση. Το εξωτερικό μεταλλικό χρώμα Racing Grey εναλλάσσεται μεταξύ light grey και blue-violet, δημιουργώντας έντονη αίσθηση βάθους, ενώ η οροφή και τα καλύμματα των καθρεπτών έχουν φινίρισμα Melting Silver. Όλα τα κλασικά χρωμιωμένα στοιχεία μπροστά, στο πλάι και πίσω, όπως λογότυπα, λαβές θυρών, τάπα ρεζερβουάρ, πλαϊνά φινιστρίνια και πλαίσια προβολέων φέρουν γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα σε αυτό το μοντέλο περιορισμένης παραγωγής.

Ο σκόπιμος μινιμαλισμός ως προς τη μορφή και το χρωματισμό εστιάζει στην ανάδειξη της τεχνολογίας, που τονίζεται περισσότερο με χρωματικές πινελιές σε high-gloss Chili Red και matt Rosso metallic. Η χρήση ελαφρών υλικών όπως τα ανθρακονήματα, βελτιστοποιεί τη σχέση ισχύος/βάρους, ενώ η βέλτιστη κατανομή φορτίου άξονα υπόσχεται τη γνώριμη οδηγική αίσθηση go-kart του μοντέλου. Όπως, το απόλυτο στοιχείο στο προφίλ είναι τα καλύμματα στα τόξα των τροχών (τα λεγόμενα ένθετα θόλων) που κατασκευάζονται από ανθρακονήματα. Εδώ χρησιμοποιείται χειροποίητο ανακυκλωμένο ύφασμα από ανθρακονήματα από το εργοστάσιο του Landshut. Για πρώτη φορά, το ανθρακονημάτινο ύφασμα είναι εμφανές και τονίζεται με μαύρη εξαγωνική ραφή. Επίσης, η αρίθμηση στο εμπρός ένθετο δείχνει τον αριθμό παραγωγής. Οι ελαφριές, σφυρήλατες ζάντες 18” σε δίχρωμη σχεδίαση ερμηνεύουν το εντυπωσιακό θέμα τεσσάρων ακτίνων του John Cooper Works GP με στυλ. Είναι η ελαφρύτερη σφυρήλατη 18άρα ζάντα που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε Mini, συμβάλλοντας αισθητά στη μείωση βάρους.

Το πίσω τμήμα ταιριάζει απολύτως με το εμπρός και το πλαϊνό. Το σχήμα της  εντυπωσιακής αεροτομής οροφής δεν αποτελεί αυξάνει αεροδυναμική πίεση και εναρμονίζεται άριστα με την γεωμετρία. Το ίδιο ισχύει και για τους διαχύτες και τους αεραγωγούς στην ποδιά. Στο κέντρο του κάτω πίσω τμήματος, κυριαρχεί η κλασική διπλή απόληξη εξαγωγής, από γυαλιστερό ανοξείδωτο ατσάλι, που κατασκευάζεται με την μεγαλύτερη δυνατή διάμετρο και προεξέχει από τον διαχύτη.

«Αγωνιστικό» εσωτερικό

Το εσωτερικό του John Cooper Works GP συνδυάζει σπορ αίσθηση με έντονες χρωματικές πινελιές. Ο σκούρος χρωματισμός και η φιλοσοφία υλικών δημιουργεί ένα απλό σπορ περιβάλλον με χρωματιστές λεπτομέρειες σε επιλεγμένα σημεία. Στο χώρο του οδηγού, ο νέος, ανεξάρτητος ψηφιακός πίνακας οργάνων στην κολόνα του τιμονιού φέρνει χρήσιμες πληροφορίες στο οπτικό πεδίο του οδηγού ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Οι τελευταίες τεχνικές παραγωγής όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση ολοκληρώνουν την εικόνα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο από τη θέση του οδηγού, είναι τα αλουμινένια χειριστήρια αλλαγών σχέσεων (shift paddles) στο σπορ τιμόνι, που κατασκευάζονται μέσω 3D εκτύπωσης. Και εδώ είναι εμφανής η επιρροή από το εξαγωνικό θέμα του εξωτερικού που αποτυπώνεται με «καλλιτεχνικές» λεπτομέρειες. Τα shift paddles είναι κυρίαρχο στοιχείο στο εσωτερικό, αφενός λόγω εμφάνισης, αφετέρου λόγω βελτιωμένης αίσθησης αφής, ενώ με την συγκεκριμένη μορφή χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε Mini. Ένα ακόμα νέο στοιχείο είναι το ένθετο του τιμονιού, που είναι επίσης προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης όπως και η εξατομικευμένη διακοσμητική λωρίδα στο χώρο επιβατών. Κάθε διακοσμητική λωρίδα είναι μοναδική και φέρει τον αριθμό παραγωγής (limited edition). Η εξαγωνική δομή τους, αποκλειστική για το μοντέλο GP, παραπέμπει στη δομή της επιφάνειας των shift paddles. Με αυτό τον τρόπο, η μάρκα ενσωματώνει την τρισδιάστατη εκτύπωση στη διαδικασία μαζικής παραγωγής. Η χρήση προσθετικών διαδικασιών όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση όχι μόνο προάγει την εξατομίκευση σε νέα επίπεδα, αλλά ανοίγει νέες σχεδιαστικές δυνατότητες, μέχρι πρότινος άγνωστες με συμβατικά εργαλεία.

Το John Cooper Works GP δεν έχει πίσω κάθισμα, όπως τα προηγούμενα μοντέλα, καθώς στόχος ήταν η μέγιστη δυνατή μείωση συνολικού βάρους. Οι λιτές και απέριττες επιφάνειες του πίσω τμήματος φανερώνουν την μίνιμαλ αισθητική, ενώ το μεγάλο λογότυπο “GP” στο πίσω τροπέτο, δημιουργείται με την χρήση υλικών διαφορετικής σύστασης και αποτελεί μία εντυπωσιακή νότα καινοτομίας στην καμπίνα. Τέλος, πίσω από τα εμπρός καθίσματα, η κόκκινη εγκάρσια μπάρα ενισχύει την αγωνιστική ατμόσφαιρα.

Νίκος Τσάδαρης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: