Επιστολή Ν.Δημάκης στην Περιφέρεια σχετικά με τη λιμνοθάλασσα ΚΟΤΥΧΙΟΥ
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Επιστολή Ν.Δημάκης στην Περιφέρεια σχετικά με τη λιμνοθάλασσα ΚΟΤΥΧΙΟΥ

Επιστολή Ν.Δημάκης στην Περιφέρεια σχετικά με τη λιμνοθάλασσα ΚΟΤΥΧΙΟΥ

Αξιότιμοι κύριοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που επικοινωνώ μαζί σας.

Ονομάζομαι Δημάκης Νικόλαος, είμαι μόνιμος κάτοικος Ανδραβίδας(Πλατεία Αγ.Σοφίας 3 ΤΚ 27051)του Ν.Ηλείας και επικοινωνώ μαζί σας, στα πλαίσια τής έντονης δραστηριότητάς μου, ώς Ενεργού Πολίτη.

Σκοπός της επικοινωνίας είναι, να ενημερωθώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες σας, για ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια την τοπική κοινωνία, το θέμα της διάσωσης του ΚΟΤΥΧΙΟΥ και πιό συγκεκριμένα, για την αποκατάσταση της λουρονησίδας της λιμνοθάλασσας του ΚΟΤΥΧΙΟΥ.

Η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, είναι η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της Πελοποννήσου, με έκταση περίπου 7.500 στρέμματα(πρίν χρόνια ηταν 14.000 περίπου)και μέσο βάθος από 0,40-1,0 μετρα.Βρίσκεται βόρεια της περιοχής των Λεχαινών και στα δυτικά, χωρίζεται απο το Ιόνιο πέλαγος, με μιά στενή αμμολωρίδα μήκους 5 χιλιομέτρων.Αποτελεί σημαντικότατη περιοχή για την ορνιθοπανίδα, προστατεύεται απο την σύμβαση Ramsar, εντάσσεται στο δικτυο Natura 2000 και είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Τήν ίδια στιγμή, αποτελεί επίσης, σημαντικό φυσικό ιχθυοτροφείο για κέφαλους και χέλια.Η συνεχής διάβρωση της αμμολωρίδας, που χωρίζει την λιμνοθάλασσα Κοτυχίου από την θάλασσα, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει ώς αποτέλεσμα την σημαντική συρρίκνωσή της. 

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται συχνή διάρρηξη της αμμολωρίδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η υπαρξή τής λιμνοθάλασσας.Από το 2010, έχουν γίνει διάφορες ενέργειες πρός την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, κυρίως με πρωτοβουλίες του Φορέα Διαχείρισης(ΦΔ).

Τέλος του 2015, ολοκληρώνεται η Μελέτη εμπειρογνωμοσύνης γιά την αποκατάσταση του τύπου 2120 στο βόρειο τμήμα της λιμνοθάλασσας από το ΕΛΚΕΘΕ για λογαριασμό του ΦΔ.

Το ΕΛΚΕΘΕ, προτείνει έργο που περιλαμβάνει την απόθεση άμμου, με κόκκους συγκεκριμένης διαμέτρου στο νότιο τμήμα της λιμνοθάλασσας, η οποία με τα ρεύματα θα μεταφερθεί και θα ενισχύσει την αμμολωρίδα, σε όλο το μήκος της.

Το 2017, εκδίδεται ΦΕΚ οριοθέτησης του αιγιαλού στο επίμαχο τμήμα(ΦΕΚ 73/Δ/20-3-2017).Το 2019, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα για την υποβολή προτάσεων απο τον ΦΔ για χρηματοδότηση, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ(2014-2020), έργο για την υλοποίηση της πρότασης που περιγράφεται στην μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και οι προαπαιτούμενες δράσεις, δηλαδή, η η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ)καθώς και η εκπόνηση Οικονομικοτεχνικής μελέτης.Ωστόσο, καθώς ο ΦΔ δέν διαθέτει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία, είναι υποχρεωμένος να συνάψει προγραμματική συμβαση με υπηρεσία στην οποία λειτουργεί Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει την υλοποίηση των μελετών και του έργου γενικότερα.

Έτσι, το 2021, ο ΦΔ απευθύνθηκε σε εσάς, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γιά την σύναψη της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης.Αξιότιμοι κύριοι, επειδή όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα είναι μείζονος σημασίας για ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, έχετε την καλοσύνη να με ενημερώσετε για το πού ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα;; 

Έχει προχωρήσει το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης;;

Έχει ολοκληρωθεί;; 

Έχουν μπεί οι υπογραφές;;

Άν όχι ακόμη, τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την ολοκλήρωση;;

Όπως καταλαβαίνετε, έχει χαθεί ήδη εξαιρετικά πολύτιμος χρόνος και θα πρέπει οι απαραίτητες διαδικασίες να ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε να υπάρξει και σύντομη διευθέτηση του προβλήματος.

Πεπεισμένος ότι θα με ενημερώσετε άμεσα με κάθε σαφήνεια, σας ευχαριστώ εκ τών προτέρων.Παραμένω με χαρά στην διαθεσή σας, για κάθε επιπλέον διευκρίνηση ή πληροφορία.

Με βαθύτατη εκτίμηση και απεριόριστο σεβασμό.

ΔΗΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: