Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Επιστρέφει» μία βουλευτική έδρα στην Αχαΐα;
«Επιστρέφει» μία βουλευτική έδρα στην Αχαΐα; | Ειδησεις Πατρα νεα

«Επιστρέφει» μία βουλευτική έδρα στην Αχαΐα;


Χθες, Τρίτη 27/12/2022 αποκαλύψαμε ότι η μικρή συμμετοχή των ομογενών μας στους εκλογικούς καταλόγους των προσεχών πρόωρων εθνικών εκλογών οδηγεί την κυβέρνηση σε σκέψεις για αλλαγές του νόμου.

Ηλθε η επιβεβαίωση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος είπε ότι «ο μικρός αριθμός» συμμετοχής υποχρεώνει σε κάποιες σκέψεις» και εννοούσε πως οι αιτήσεις οι οποίες έχουν γίνει είναι 3.500 περίπου κι απ’ αυτές έχουν εγκριθεί μόνο 2.700, αριθμός ελαχιστότατος μπροστά στα εκατομμύρια των ομογενών, που δείχνουν προφανή απροθυμία συμμετοχής στις ελληνικές κάλπες.

Οι σκέψεις του κ. Βορίδη παραπέμπουν σε τροποποίηση του εκλογικού νόμου και ειδικότερα σε αφαίρεση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της υποψηφιότητας αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων Επικρατείας.Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως αναζητείται φόρμουλα ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση της αντιπολίτευσης για αλλαγή, καθώς απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 200 ψήφων.

Ειδικότερα, φαίνεται να εξετάζεται ο ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, για να δύναται να αναδειχθεί βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια.

Εφόσον κάτι τέτοιο επέλθει, θα «επιστραφεί» 1 έδρα στην Αχαΐα, που προοριζόταν για τους ομογενείς. Το ίδιο θα συμβεί και με 2 έδρες σε Α’ Αθήνας και Νότιο Τομέα Αττικής.

Στο μεταξύ, αναμένεται η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την «Απογραφή του 2021» για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Κι επειδή οι ανωτέρω διεκπεραιώσεις «χλωμό» να έχουν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, επικρατέστερες ημερομηνίες για κάλπες θεωρούνται οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου…

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: