Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Επιστρεπτέα 6: «Στο κόλπο» και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χωρίς τζίρο

Επιστρεπτέα 6: «Στο κόλπο» και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χωρίς τζίρο

Ξεπέρασαν τις 280.000 οι αιτήσεις 5 μέρες πριν λήξει η διορία

Πριν καν πέσει η αυλαία των πληρωμών της Επιστρεπτέας 5, ο νέος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής σαρώνει τα πάντα και ήδη έχουν ξεπεράσει και τις 281.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν εν μέσω θεομηνίας. Η σχετική διορία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής λήγει την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, αλλά την φορά αυτή διαφαίνεται ότι θα υποβάλουν αιτήσεις ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, παρότι η συγκεκριμένη φάση αφορά ποσό πληρωμών που δεν ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ -το μικρότερο ποσό που δόθηκε ως τώρα ως Επιστρεπτέα.

Τουλάχιστον 30.000 νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2019 ή στη διάρκεια του 2020 και της πανδημίας, αλλά και όσες άλλες ακόμη θεωρούσαν εκ προοιμίου ότι αποκλείονται και για αυτό δεν έκαναν αιτήσεις στις προηγούμενες Επιστρεπτέες 1-5, φαίνεται πως έχουν κάθε λόγο να δηλώσουν συμμετοχή ως την ερχόμενη Δευτέρα. Ο λόγος είναι ότι έτσι θα βρίσκονται «με το μισό πόδι» στη διαδικασία επιδότησης. Αρκεί να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις στην ώρα τους, ώστε να μην αποκλειστούν για τυπικούς λόγους.

Αν θα φτάσουν στην πηγή ή όχι, θα κριθεί τέλη της επόμενης εβδομάδος, αφού κλείσει η φάση των αιτήσεων. Τότε θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τα κριτήρια και τη βάση επιλογής των τελικών δικαιούχων. Η εμπειρία της Επιστρεπτέας 5 έδειξε ότι τα κριτήρια μπορεί και να είναι διαφορετικά από όσα ίσχυσαν στους προηγούμενους κύκλους. Χαμένοι εκ των πραγμάτων είναι μόνον όσοι δεν έχουν κάνει την αίτηση συμμετοχής. Αντιθέτως, για παράδειγμα, στην Επιστρεπτέα 5 εντάχθησαν τελικώς νεοσύστατες επιχειρήσεις με μηδενικό τζίρο, που σε όλους τους προηγούμενους κύκλους αποκλείονταν. Την επιδότηση όμως έλαβαν μόνον όσες είχαν κάνει ως τις 19 Ιανουαρίου την αίτηση συμμετοχής, παρότι θεωρείται άγνωστο τότε –ή και εντελώς απίθανο- αν θα περιληφθούν στους δικαιούχους επιδότησης.

Την ίδια στιγμή συνχίζεται η πληρωμή δικαιούχων της Επιστρεπτέας 5. Λόγω και της κακοκαιρίας, την Τετάρτη πιστώθηκαν τελικώς 161,6 εκατ. ευρώ σε 11.707 πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ το προσεχές διάστημα θα υπάρξει πληρωμή και των τελευταίων –ελάχιστων πια- δικαιούχους που παραμένουν σε εκκρεμότητα προς έλεγχο.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 359.691, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται, περίπου, στα 3.408 ευρώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: