Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Εργασία όλο το χρόνο ζητούν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες της Ηλείας
Μεσολόγγι: Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Στάμνα - Κερδίζουν τη "μάχη" με τις φλόγες οι πυροσβέστες

Εργασία όλο το χρόνο ζητούν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες της ΗλείαςΤην ανάγκη επέκτασης της απασχόλησής τους στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και της απορρόφησής τους χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς μέσω νέας προκήρυξης με προϋπόθεση τις περισσότερες θέσεις και την υπερ-μοριοδότηση των εποχικών πυροσβεστών έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ζητά το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π. με επιστολή του.

Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που απασχολούνται στην Ηλεία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και έχουν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Σώματος να πράξει τα αυτονόητα και να δεχθεί τα δίκαια αιτήματά τους ενώ τονίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο και συνταγματικό μέσο έως ότου δικαιωθούν.

Όπως ανέφερε ο Α’ αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, από την Ηλεία, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, η Ελλάδα όπως και η Ηλεία και τη φετινή χρονιά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δοκιμάστηκε από μεγάλες πυρκαγιές με τους εποχικούς πυροσβέστες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων μαζί με το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ωστόσο τα κενά που υπάρχουν είναι εμφανή, κενά τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, δεν καλύπτονται ούτε με τους πυροσβέστες από το εξωτερικό που έφτασαν υποστηρικτικά στην Ελλάδα, ούτε όμως και από τους εθελοντές που με φιλότιμες προσπάθειες συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης.

Νέα προκήρυξη

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, τα κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα θα πρέπει να καλυφθούν από προσωπικό που θα εργάζεται και θα εκπαιδεύεται όλο τον χρόνο με δεδομένο μάλιστα, ότι τον περασμένο Αύγουστο εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η αύξηση της οργανικής δύναμης του Σώματος κατά 3.500 θέσεις. Εξάλλου σε συναντήσεις που προηγήθηκαν φέτος τον Ιούνιο με την πολιτική και την φυσική ηγεσία του Π.Σ., οι συμβασιούχοι έλαβαν δεσμεύσεις ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί από την Κυβέρνηση η έγκριση για νέα προκήρυξη που θα αφορά όλους τους εποχικούς πυροσβέστες, πολλοί εκ των οποίων στην προκήρυξη για την Ε.ΜΟ.Δ.Ε., δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής λόγω ηλικίας.

Τα αιτήματα

Συνεχίζοντας στην επιστολή τους, οι εποχικοί ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για μια νέα προκήρυξη με όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις και με υπερ-μοριοδότηση των εποχικών πυροσβεστών προκειμένου να καλυφθούν κάποια από τα κενά που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω προκήρυξη να έχουν άπαντες οι εποχικοί ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό γιατί, όπως εξηγούν, αφενός μεν έχουν αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων, όλα αυτά τα χρόνια που απασχολούνται και αφετέρου η συμμετοχή τους στην προκήρυξη θα αποτελεί «ένδειξη αναγνώρισης των θυσιών μας στις μάχες με τις φλόγες καθώς και ηθική μας δικαίωση».

Επίσης οι συμβασιούχοι πυροσβέστες ζητούν την κατάρτιση πίνακα επιλαχόντων έτσι ώστε όσοι από τους εποχικούς δεν κατορθώσουν να προσληφθούν άμεσα μέσω της προκήρυξης λόγω μορίων, να γνωρίζουν ότι σταδιακά θα απορροφώνται προκειμένου να καλύπτουν τα ήδη υπάρχοντα κενά (αλλά και όσα προκύπτουν) του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Α’ αντιπρόεδρος ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π.

«Η πολιτική ηγεσία έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει εποχικές αλλά ετήσιες ανάγκες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε. Ο Αρχηγός έχει δηλώσει πολλές φορές τη στήριξή του στον θεσμό μας και την επιθυμία του να απορροφηθούμε στο Σώμα ενώ πολιτικοί από όλα τα κόμματα, πόσο μάλλον της κυβέρνησης δηλώνουν δημόσια τη στήριξή τους για την απορρόφηση μας. Επίσης έχει ζητηθεί η αύξηση των οργανικών θέσεων στο ΠΣ κατά 3.500 θέσεις και ακόμα περιμένουμε την έγκριση από το ΣΤΕ. Θεωρώ πως δεν υπάρχει οικονομικό θέμα, καθώς η μετατροπή των συμβάσεων μας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εάν συνυπολογίζουμε και το επίδομα του ΟΑΕΔ που θα γλυτώσει το κράτος, στοιχίζει περίπου 4-5 εκ. Όσο κοστίζει δηλαδή η ετήσια ενοικίαση ενός Πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου Ericsson. Συν της άλλης, τα τελευταία 4 χρόνια βλέπουμε χιλιάδες προσλήψεις σε όλα τα υπόλοιπα σώματα πλην του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο κ. Χαρδαλιάς είχε δεσμευτεί για επίλυση των ζητημάτων μας ευελπιστούμε και κ. Στυλιανίδης να πράξει τα δέοντα».

 

Γιάννης Γαλανόπουλος, συμβασιούχος πυροσβέστης Ηλεία

«Η νέα προκήρυξη θα πρέπει να έχει υψηλή μοριοδότηση για εμάς που έχουμε προϋπηρεσία. Η επέκταση της εργασίας μας είναι ένα πάγιο αίτημα καθώς ενώ το κράτος μας δίνει 700 το μήνα για έξι μήνες στην αντιπυρική περίοδο, λαμβάνουμε από το ταμείο 400 ευρώ τον υπόλοιπο χρόνο και μένουμε ανεκμετάλλευτοι ενώ μπορούμε να εργαζόμαστε. Ζητάμε να δουλεύουμε με δωδεκάμηνη εργασία για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε κι εμείς στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Από την άλλη πολλά παιδιά συμβασιούχοι έχουν βάλει από την τσέπη τους χρήματα για να πάρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ένδυσης και υπόδησης».

 

Ανδρέας Γούρμος, συμβασιούχος πυροσβέστης Ηλεία

«Θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στο οποίο ανήκουμε, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να βγει η νέα προκήρυξη για να καλυφθούν τα κενά που είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Οι ανάγκες άλλωστε του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν τελειώνουν μόνο με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, αλλά το προσωπικό πρέπει να εργάζεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου εξαιτίας κι άλλων συμβάντων που χρήζουν συνδρομής από την πυροσβεστική. Και τον χειμώνα, οι συμβασιούχοι θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους. Είναι γεγονός ότι η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να αναγνωριστεί από την ηγεσία – πολιτική – και έτσι όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην νέα προκήρυξη ανεξαρτήτως ηλικίας».

 

Γιώργος Κορμπάς, συμβασιούχος πυροσβέστης Ηλεία

«Τα αιτήματα που έχει ήδη ανακοινώσει το Πανελλήνιο Σωματείο μας είναι πάγια και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να τα δουν με σεβασμό. Είμαστε κι εμείς πυροσβέστες της πρώτης γραμμής καθώς μαζί με το μόνιμο προσωπικό, έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στα πύρινα μέτωπα και όχι μόνο αφού η πυροσβεστική συνδράμει με τις υπηρεσίες της και σε άλλα συμβάντα, όπως τροχαία, αστικές πυρκαγιές κλπ που μπορεί να συμβούν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αλλά και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Όμως, τους έξι μήνες εκτός αντιπυρικής περιόδου εμείς παραμένουμε ανεκμετάλλευτοι. Η επέκταση λοιπόν της εργασίας μας και μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου θεωρώ πως είναι επιβεβλημένη, καθώς κατά τη διάρκεια εργασίας μας συνδράμουμε και σε αστικά συμβάντα έχοντας ανάλογα καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με το Π.Δ. 2020».

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: