Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα πορτοκάλια στον Νομό Ηλείας
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα πορτοκάλια στον Νομό Ηλείας - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα πορτοκάλια στον Νομό Ηλείας

Ερώτηση σχετικά με την πολύ χαμηλή τιμή (15 λεπτά) για τα πορτοκάλια, στο Ν. Ηλείας, τιμή πολύ χαμηλότερη του κόστους παραγωγής, κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης.

Αναλυτικά η ερώτηση: Κάτω του κόστους παραγωγής είναι η εξευτελιστική τιμή των 15 λεπτών για τα πορτοκάλια, προκαλώντας απελπισία και απόγνωση σε εκατοντάδες οικογένειες στο Ν. Ηλείας, ιδιαίτερα στην Ξυλοκέρα, Γαστούνη, Μακρίσια και Σαλμώνη, που ασχολούνται με την εσπεριδοκαλλιέργεια και παράγουν τόνους επιτραπέζια και χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή διαφόρων ποικιλιών. Την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, με τα χρέη που τους «πνίγουν» και δεν μπορούν να αποπληρώσουν, καθώς πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που τους έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, και φυσικά τη διόγκωση της ακρίβειας σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες για άλλη μια φορά μένουν εντελώς απροστάτευτοι, ουσιαστικά χωρίς εισόδημα για να τα «βγάλουν πέρα» μια ολόκληρη χρονιά, να ζήσουν τις οικογένειές τους και να μπορέσουν να ξανά καλλιεργήσουν. Επιπλέον, είναι αντιμέτωποι και με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου και παραγωγής από τους φυσικούς κινδύνους, που φέτος οδήγησαν στη μειωμένη παραγωγή πορτοκαλιών λόγω του περσινού παγετού, παρόλο που οι καλλιεργητές πληρώνουν υψηλά ασφάλιστρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των καλλιεργητών πορτοκαλιών.

– Τη διασφάλιση κατώτατης εγγυημένης τιμής παραγωγού για το πορτοκάλι, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Την εξασφάλιση φθηνών προϊόντων για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχανιών.

– Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής από θεομηνίες και φυτοπαθολογικές ασθένειες.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: