Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ερύμανθος: Σχολεία προς αναβάθμιση | Ειδησεις
Ερύμανθος: Σχολεία προς αναβάθμιση | Ειδησεις

Ερύμανθος: Σχολεία προς αναβάθμιση | Ειδησεις


Η ώρα για να γίνει πράξη η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων του Ερυμάνθου έφτασε. Στις 2 Ιανουαρίου ο Δήμος προκήρυξε διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου και των λυκειακών τάξεων Χαλανδρίτσας με προϋπολογισμό 954.000 ευρώ.

Από το 2021, ο Δήμος Ερυμάνθου είχε προτείνει την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολικών συγκροτημάτων σε Χαλανδρίτσα και Φαρραί αλλά και του δημοτικού καταστήματος στη Χαλανδρίτσα.

Ο καιρός πέρασε, οι υπηρεσίες του Δήμου συνέταξαν τις μελέτες και ήδη από τη δεύτερη μέρα του 2023 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ώστε να γίνει πράξη η ενεργειακή αναβάθμιση του πρώτου σχολικού συγκροτήματος του Ερυμάνθου.

Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης προβλέπουν εκτεταμένες παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην αντικατάσταση των λαμπτήρων, στη θερμομόνωση, στην αντικατάσταση των κουφωμάτων, κ.ά., διαμορφώνοντας ασφαλείς και καλύτερες συνθήκες στο σχολικό περιβάλλον και επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2.

«Είχαμε υποβάλει προτάσεις στην Περιφέρεια για τις συγκεκριμένες δράσεις και είχαν εγκριθεί. Είναι πολύ σημαντικά έργα αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για παλαιά κτίρια, συνεπώς και ενεργοβόρα. Με την ένταξη των τριών έργων στο πρόγραμμα βελτιώνονται οι συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και αναβαθμίζεται το περιβάλλον. Είναι ένα πρώτο βήμα που γίνεται για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων του Δήμου μας και τον εκσυγχρονισμό τους» είχε δηλώσει ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής, που πλέον βλέπει ένα μέρος του οράματός του να βαίνει προς υλοποίηση.

Οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για να αναλάβουν το έργο μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, στις 3 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν οι προσφορές και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τον Μάιο να είναι όλα έτοιμα για να υπογραφεί η σύμβαση.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό εντός του καλοκαιριού να ξεκινήσει το μεγάλο έργο που πλησιάζει σε προϋπολογισμό το ένα εκατομμύριο ευρώ. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα, ο διαγωνισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Δύο ακόμα σχολεία και εξοπλισμός

Την ίδια στιγμή, προετοιμάζονται οι μελέτες για να ξεκινήσει ο διαγωνισμό σε δύο ακόμα σχολικά συγκροτήματα. Ο λόγος για το Γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις Φαρρών αλλά και του σχολικού συγκροτήματος Σταυροδρομίου. Για το πρώτο έργο ο προϋπολογισμός φτάνει τις 861.000 ευρώ και για το δεύτερο στις 833.000 ευρώ.

Θυμίζουμε πως από πέρυσι ο Δήμος Ερυμάνθου είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των εν λόγω σχολείων, εξασφαλίζοντας πιστώσεις μέσω της σχολικής του επιτροπής. Τότε είχαν δοθεί σύγχρονες συσκευές, βίντεο προβολείς, τάμπλετ και υπολογιστές, συνολικού κόστους 12.000 ευρώ. Ο εξοπλισμός είχε παραδοθεί στις εκπαιδευτικές κοινότητες του Γυμνασίου- Λυκειακές Τάξεις Χαλανδρίτσας, του Γυμνασίου- Λυκειακές Τάξεις Φαρρών, του Γυμνασίου- Λυκείου Ερυμάνθειας και του Γυμνασίου Σταυροδρομίου. Το 2021, είχε προηγηθεί η παράδοση αντίστοιχου εξοπλισμού στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προμήθεια και η κατανομή του εξοπλισμού έγινε με βάση τα αιτήματα και τις ανάγκες των σχολικών κοινοτήτων, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: