Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ετεροβαρής συμβιβασμός στη σύνοδο κορυφής ΕΕ

Ετεροβαρής συμβιβασμός στη σύνοδο κορυφής ΕΕ

Η απόφαση, παρά τους μεγάλους συμβιβασμούς εξ αιτίας της στάσης κρατών του Βορρά (Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία),της συνόδου κορυφής κινείται σε θετική κατεύθυνση. Πρόκειται για μια απόφαση αμοιβαιοποίησης του χρέουςπου, μέχρι τώρα θεωρείτο ουτοπική, (θυμίζω τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής Αριστεράς) που οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είχαν απορρίψει επανειλημμένα τις πιέσεις του Νότου. Τη μεγάλη «στροφή» έκανε η Γερμανία τον Μάιο, υπό την πίεση των «μαύρων» προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία και με κύριο σκοπό να προστατέψει την ενότητα της Ε.Ε, αλλά και τις εξαγωγές της.

Επιχορηγήσεις:Η συμφωνία προβλέπει επιχορηγήσεις 390 δισ., (από 500 δισ. της αρχικής πρότασης), όπου το 70% των επιχορηγήσεων θα διατεθούν την περίοδο 2021-2022. Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί το 2023.Όμως, για να πάρει κάποιο κράτος τις επιχορηγήσεις θα ελέγχεται από έναν πολύπλοκο μηχανισμό, που παραπέμπει σε σκληρή εποπτεία.

Δανειοδοτήσεις:Παράλληλαενισχύονται τα δάνεια με 360 δισ.(από 250 δισ. της πρότασης), που όμως είναι αμφίβολο αν και ποιοι θα τα αξιοποιήσουν, αφού επανέρχεται ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους, που θα πλήξει ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου.

Ευρωπαϊκόςπροϋπολογισμός:Τέλος, και σημαντικό ζήτημα, είναι ότι παρά τις προσπάθειες αύξησης του ευρωπαϊκούπροϋπολογισμού, που αφορά κονδύλια (πχ ΚΑΠ) που ενισχύουν τη σύγκλιση των κρατών μελών, μετά από πιέσεις των κρατών του Βορρά, που δήλωναν ότι πληρώνουν πολλά και εισπράττουν λίγα, αποφασίστηκαν νέες περικοπές στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027,ο οποίος θα ανέλθει στα 1,074 τρισ. από 1,135 τρισ. που είχε προτείνει πέρυσι η Επιτροπή Γιούνκερ…

Κερδισμένος ο Βορράς: Αντίθετα,το μέτωπο αντίστασηςΔανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίαςκατά του σχεδίου ανασυγκρότησηςθα επωφεληθεί από την αύξηση των επιστροφών, συνολικά με 1,180 δισ.

Ο Κ. Μητσοτάκης έβγαζε φωτογραφίες παραποιώντας την αλήθεια

Τις 4 μέρες της συνόδου ο κ. Μητσοτάκης, απών από κάθε συζήτηση, αντί να συνταχθεί με τις χώρες του Νότου, έκανε άνευρες δηλώσεις και έβγαζε φωτογραφίες. Τώρα,στοχεύοντας επικοινωνιακά,πανηγυρίζει για τα δήθεν 70 δισ. της συμφωνίας, που βρίσκονται μόνο στη φαντασία του,γνωρίζοντας την αναπαραγωγή τους από τα φιλικά του Μέσα Ενημέρωσηςτης λίστας Πέτσα.Τι κάνει; Με «δημιουργική λογιστική» προσθέτει τα χρήματα του ΕΣΠΑ 2021- 27, τα οποία είναι άσχετα, με τα χρήματα που προβλέπει η χθεσινή συμφωνία. Επικοινωνιακά τεχνάσματα του χειρίστου είδους…

 Στην πραγματικότητα το «μείγμα» των κονδυλίων που προορίζεται για την Ελλάδα χειροτέρευσε, καθότι οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 13,3%, ενώτα δάνεια (που θα συνοδεύονται με «μνημονιακούς» όρους) αυξήθηκαν κατά 31,5%!

Για την Ελλάδα:

Επιχορηγήσεις                   Δάνεια                         Σύνολο

19,5 δισ. (από 22,5)       9,5 δισ. (από 12,5)              32 δισ.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στη προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι «έχουμε τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε», επισημαίνοντας ότι «ενόψει της κατάθεσης στη Κομισιόν του σχεδίου στις 15 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της ΕπιτροπήςΠισσαρίδη»!Δηλαδή παρόμοιες «μεταρρυθμίσεις» με αυτές που ζήσαμε στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, με ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, υποβάθμιση εργασιακών σχέσεων, μειώσεις και περικοπές αντί για μια επεκτατική πολιτική. Μας οδηγούν σε Μνημόνιο Νούμερο 4;

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: