Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Εξαίρεση αγροτών από τα αναδρομικά του ΟΓΑ, καθυστέρηση στην προκαταβολή του τσεκ και αδιευκρίνιστο τοπίο στα στεγαστικά
Εξαίρεση αγροτών από τα αναδρομικά του ΟΓΑ, καθυστέρηση στην προκαταβολή του τσεκ και αδιευκρίνιστο τοπίο στα στεγαστικά

Εξαίρεση αγροτών από τα αναδρομικά του ΟΓΑ, καθυστέρηση στην προκαταβολή του τσεκ και αδιευκρίνιστο τοπίο στα στεγαστικά


Το πρώτο που έχει απογοητεύσει εδώ και μέρες πολύ κόσμο, είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που είχε -λόγω κορωνοϊού- η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να πληρώσει αυτή τη φορά πολύ νωρίτερα την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το Agronews, με λίγη καλή διάθεση, οι αρμόδιες αρχές, είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν ακόμα και την 1η Ιουλίου, το μεγαλύτερο μέρος (μέχρι 80%) της βασικής ενίσχυσης. Μπορούσαν να προσφέρουν έτσι μια μεγάλη ανάσα στους δραστηριοποιούμενους του αγροτικού χώρου, σε μια περίοδο μάλιστα που οι υποχρεώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η βελτίωση της ρευστότητας μπορεί να διευκολύνει την καλύτερη δυνατή καλλιεργητική φροντίδα, επηρεάζοντας ανάλογα και το παραγωγικό αποτέλεσμα.

 Η απόφαση αυτή δεν ήλθε και η επιλογή της βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει μια ανέξοδη ουσιαστικά τεχνική φόρμουλα, κάτι το οποίο έκαναν από τις αρχές του περασμένου μήνα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μεταξύ αυτών η Ιταλία και η Ολλανδία. Η πεισματική άρνηση της εγχώριας πολιτικής αρχής, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να εικάζουν ότι η ματαίωση της λύσης αυτής επελέγη, μετά από πίεση εμπόρων και μεταποιητών (κυρίως από τον κλάδο των σιτηρών) για να μην ενισχυθεί περαιτέρω η διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών, σε μια χρονική φάση που οι τιμές, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, ανέβαιναν.

 Η δεύτερη μεγάλη απογοήτευση του αγροτικού κόσμου έρχεται από την εξαίρεση, όπως όλα δείχνουν, των συνταξιούχων αγροτών, από την είσπραξη αναδρομικών, μετά τη γνωστή δικαστική απόφαση για τις συντάξεις και την κατ’ αρχήν επιλογή της κυβέρνησης να γενικεύσει κατά κάποιο τρόπο την επιστροφή χρημάτων που παρακρατήθηκαν κόντρα στο γράμμα του νόμου. Οι πληροφορίες θέλουν τα χρήματα αυτά για κάθε συνταξιούχο αγρότη να μην ήταν πολλά, μιας και οι συντάξεις που εισπράττουν είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ωστόσο, η εξαίρεση από τα αναδρομικά πονάει και δίνει δικαίωμα στην αντιπολίτευση (που είχε μάλιστα νομοθετήσει τις περικοπές) τώρα να δημιουργεί εντυπώσεις.

 Το τρίτο σημείο που αφήνει χώρο πρόσθετες διαμαρτυρίες από την πλευρά των αγροτών, έχει να κάνει με την επιμελώς αδιευκρίνιστη κατάσταση σε ότι αφορά στο δικαίωμα των αγροτών να συμμετάσχουν στις ευεργετικές διατάξεις για την πρώτη κατοικία, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην προβλεπόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Όπως έχει γράψει από τις αρχές της εβδομάδας το Agronews, ενώ στις επεξηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται σαφώς ότι οι αγρότες είναι μεταξύ αυτών που μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, η ασάφεια αναφορικά με το ποιοι αγρότες έχουν πληγεί και ποιοι όχι κάνει το θέμα δύσκολο.

 Πιο συγκεκριμένα, στις διευκρινήσεις αναφέρεται ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση όλοι όσοι πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

να είναι φυσικά πρόσωπα (δηλ. άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες – ομόρρυθμοι εταίροι κ.λπ., με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα) να έχουν δάνειο με υποθήκη ή προσημείωση στην 1η κατοικία τους να έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό (είτε έλαβαν κάποιο Κρατικό επίδομα – ευεργέτημα είτε είχαν σημαντική μείωση εισοδήματος – εσόδων) να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Να σημειωθεί ότι η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται από τους δανειολήπτες ηλεκτρονικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, μέσω μιας απλής και εύκολης για τον χρήστη διαδικασίας, χωρίς να χρειάζεται η συνυποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: