Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Ενημέρωση,Πύργος,Ήλιδα,Πηνεία,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Ευρεία σύσκεψη στις Σέρρες μετά το κρούσμα πανώλης χοίρων
Ευρεία σύσκεψη στις Σέρρες μετά το κρούσμα πανώλης χοίρων

Ευρεία σύσκεψη στις Σέρρες μετά το κρούσμα πανώλης χοίρων


Η Υφυπουργός συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Γιώργο Στρατάκο, υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιπροσωπεία Καθηγητών, από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, προήδρευσε στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος με αντικείμενο το συντονισμό ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη θέση σε εφαρμογή του «Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)» σύμφωνα με την ΥΑ 260918/2009 (ΦΕΚ Β 75) η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα ακόλουθα μέτρα:

  • Θανάτωση και υγειονομική ταφή των χοίρων στη μολυσμένη εκμετάλλευση
  • Οριοθέτηση Ζώνης Προστασίας γύρω από την εστία, ακτίνας τριών (3) χιλιομέτρων η οποία περικλείεται από ζώνη επιτήρησης ακτίνας δέκα (10) χιλιομέτρων
  • Απογραφή και κλινικό έλεγχο των χοίρων στις προαναφερθείσες ζώνες
  • Διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας
  • Τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για την παρουσία της ΑΠΧ σε εμφανή σημεία
  • Απαγόρευση διακίνησης και μεταφοράς των χοίρων στις Ζώνες Επιτήρησης και Προστασίας, όπως ορίζει ο νόμος.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι είχαν ήδη ολοκληρωθεί τόσο η προβλεπόμενη θανάτωση των χοίρων όσο και η απογραφή και ο κλινικός έλεγχος των μονάδων στις Ζώνες, γεγονός που καταδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε λιγότερο από 24 ώρες από την επιβεβαίωση του κρούσματος.

Η Υφυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών για την επιτήρηση της απαγόρευσης διακίνησης εντός των Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης, για την οποία διαβεβαίωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Δημήτριος Μικρός με τη συνδρομή του ΑΤ Νιγρίτας.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε ότι έχει ήδη παραγγελθεί η διενέργεια της επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της εισόδου της νόσου στην εκτροφή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Σωτήρης Δημητράκης, ο εκπρόσωπος του 10ου Συντάγματος Πεζικού Λ/γος Ανδρέας Μπεχτσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΠΚΜ κ. Σωτήρης Μπάτος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας Σερρών κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών και το Τελωνείο Σερρών, καθώς και εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Σερρών.

 

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: