Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Φαινόμενο «καταρράχτη» πλήττει το Χρηματιστήριο
Ασκήσεις ψυχραιμίας σε Χρηματιστήριο-ξένες αγορές

Φαινόμενο «καταρράχτη» πλήττει το Χρηματιστήριο


Σε αρνητικό έδαφος, και πάλι, τα ευρωπαϊκά καθώς “γυρίζει” η προθεσμιακή αγορά στην Νέα Υόρκη.
“Φαινόμενο καταρράκτη” στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με επιθετικό ξεπούλημα σε μετοχές εταιρειών κάθε οικονομικής κατάστασης, με το “σπάσιμο” κωδικών μόχλευσης να υποχρεώνει χρηματιστές και επαγγελματίες της αγοράς να αδειάσουν όσο-όσο μετοχικές θέσεις τους.

Σε διορθωτικό κλίμα εξ’ αρχής στο ελληνικό χρηματιστήριο, με ετεροχρονισμένες πωλήσεις να έχουν κάποια χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας, με αγορές να βγαίνουν από τιμές έως 3,25% χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη.

Αυτό μέχρι προ μίας ώρας, όταν επιβαρύνθηκε εκ νέου, το έστω πρόσκαιρα κλίμα αντίδρασης στην Φρανκφούρτη, πυροδοτώντας επιθετικότερα και ταχύτερα εντολές. Αναγκαστικές, υποχρεωτικές πωλήσεις τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο σε blue chips “σαρώνοντας” τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Κυρίως αυτήν, όπου η μεγαλύτερη έκθεση ξένων επενδυτών και η ευρύτερη συμμετοχή εγχώριων διαχειριστών.

Αποτέλεσμα; η κάθετη διόρθωση για τον ΔΤΡ έως 6,25% χαμηλότερα στις 530 μονάδες, για τον FTSE25 έως 4,95% στις 1.970 μονάδες.

Εικόνα, καταστάσεις sell off στην πλειονότητα των χαρτιών του δείκτη, με συνεχείς εντολές από πωλητές με συνέπεια την καταγραφή νέων χαμηλών μηνών για όλο και περισσότερα του FTSE25, ενώ εικόνα κατάρρευσης εμφανίζουν και τα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να κινείται 23 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 4,65%. 

Συντριπτικές απώλειες για Alpha Bank στα 0,8414 (-6,39%), ΔΕΗ στα 5,35 (-5,14%), Εθνική στα 3,207 (-5,67%), Mytilineos στα 14,98 (-6,84%), ΟΤΕ στα 16,16 (-4,44%) στην πρώτη 5άδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης το ότι για 12 από τις 25 μετοχές οι απώλειες ξεπερνούσαν το 5% ( ! ) απόρροια εσπευσμένων ρευστοποιήσεων και λόγω “κοκκινίσματος” margin λογαριασμών.

Επίσης ενδεικτικό το ότι για μόλις 1 μετοχή (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) οι απώλειες ήταν μικρότερες της ποσοστιαίας μονάδος.

Οπως και το ότι για 22 μετοχές καταγράφονταν “χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων” νωρίτερα, λίγο μετά τις 13.30′ με τον τζίρο να έχει ξεπεράσει τα 50 εκατ.

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: