Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης» – Με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας η δημιουργία του συλλόγου
«Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης» - Με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας η δημιουργία του συλλόγου - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

«Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης» – Με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας η δημιουργία του συλλόγουΗ στάση ζωής του Νίκου Μπελογιάννη και η αγωνιστικότητα που επέδειξε, αποτέλεσαν την αφορμή να συσταθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και να εγκριθεί άμεσα από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας ένας σύλλογος με το όνομα «Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης», τιμώντας με αυτόν τον τρόπο όλα όσα πρέσβευε και συνεχίζει να πρεσβεύει μετά θάνατον ο Ηλείος αγωνιστής.

Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας και της μοναδικότητας του Μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, ο αγώνας και η διεκδίκηση της ολοκλήρωσής του που θα βοηθήσει στην καθημερινή λειτουργία του για το κοινό και στη μεταφορά όλων των απαραίτητων γνώσεων στη νέα γενιά για τον Νίκο Μπελογιάννη, μέσα από ένα σπάνιο αρχειακό υλικό που αποτίνει φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο- σύμβολο του αγώνα για δημοκρατία στη χώρα μετά την περίοδο του εμφυλίου.

Σε ότι αφορά το σήμα του συλλόγου έχει επιλεγεί το γνωστό σκίτσο του Πικάσο που απεικονίζει τον Νίκο Μπελογιάννη με ένα γαρύφαλλο, ενώ μέχρι και τον ορισμό Διοικούσας Επιτροπής με τη διαδικασία των αρχαιρεσιών προσωρινή πρόεδρος είναι η πρώην βουλευτής Ηλείας με το ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη.

Όλο αυτό το διάστημα από τη δημιουργία του συλλόγου μέχρι και σήμερα γίνεται προσπάθεια για προσέλκυση όλο και περισσότερων νέων. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει δημιουργηθεί νωρίτερα από τον σύλλογο και ομάδα στο Facebook με το όνομα «Φίλοι Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης», με συνεχείς κοινοποιήσεις προκειμένου να ενημερώνονται τα μέλη που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 350 άτομα.

Το «Μουσείο Μπελογιάννη»

Ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη σελίδα παρουσιάζει και η αναφορά στο ιστορικό της ίδρυσης του Μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση αναφέρει τα εξής: «Το 1995 παραχωρήθηκε στον Δήμο Αμαλιάδας η οικία Μπελογιάννη από τον Νίκο Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος υλοποίησε επιθυμία της μητέρας του, Έλλης Παππά, με σκοπό τη δημιουργία ‘‘Μουσείου Μπελογιάννη’’. Ωστόσο μεσολάβησαν 22 χρόνια στασιμότητας και αδράνειας, για την ευόδωση αυτού του σκοπού.

Επί δημαρχίας του κ. Χρίστου Χριστοδουλόπουλου στον Δήμο Ήλιδας, αφενός μεν με τη συστηματική παρακίνηση του γιου του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκου Ν. Μπελογιάννη, και βουλευτών της Ηλείας, ιδιαίτερα της κ. Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, αφετέρου δε με την καθοριστική συμβολή του Προέδρου της Βουλής, κ. Νίκου Βούτση και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, προέκυψε η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης ‘‘Νίκος Μπελογιάννης’’, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας και των υψηλών αισθητικών κριτηρίων της επιστημονικής ομάδας της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Στις 27 Μαρτίου 2017 έγιναν τα εγκαίνια στον πρώτο όροφο του κτηρίου, που φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση ‘‘Νίκος Μπελογιάννης’’ και αποτελεί το πρώτο στάδιο του έργου. Το δεύτερο στάδιο του έργου, που αφορά στη διαμόρφωση και λειτουργία του ισογείου της οικίας, ως πολυχώρου εκδηλώσεων του Μουσείου, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

‘‘Εκτός από το κτίριο, ο εξοπλισμός και πολλά εκθέματα ανήκαν στη Βασιλική Μπελογιάννη, τη Διδώ Σωτηρίου και την Έλλη Παππά. Συνολικά 27 φορείς, οι περισσότεροι τοπικοί της Ηλείας, συνέβαλαν με εκθέματα…’’, αναφέρει ο Νίκος Ν. Μπελογιάννης. Σημαντική είναι η προσφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που διέθεσε το αρχείο του για την ολοκλήρωση αυτής της έκθεσης».

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: