Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Γαστούνη: Ο ρόλος του Κλήρου στην Επανάσταση του 1821
Γαστούνη: Ο ρόλος του Κλήρου στην Επανάσταση του 1821

Γαστούνη: Ο ρόλος του Κλήρου στην Επανάσταση του 1821

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1996


Στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ομιλία του π. Γεωργίου Χαρδαβέλα με θέμα «Ο ρόλος του Κλήρου στην Επανάσταση του 1821» ενώ συμμετείχε το οργανικό σύνολο «Βυζαντινό Ηχόχρωμα».

 Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του εορτασμού της Επετείου των 200 ετών από την Εθνεγερσία και την διοργάνωσε το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος και ο πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Η συμβολή του κλήρου υπήρξε πολυδιάστατη και καταλυτική, καθώς τα μέλη του δραστηριοποιούνταν ποικιλοτρόπως στις ανάγκες της επανάστασης, είτε ως απόστολος της Φιλικής Εταιρείας και κατηχητές του Λαού, είτε ως διαμεσολαβητές στις φιλονικίες των καπεταναίων, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούσαν».

Η ομιλία του π. Γεωργίου Χαρδαβέλλα, απόλυτα τεκμηριωμένη, καθήλωσε το ακροατήριο του Κουρβισιάνειου. «Εξαρχής η Ελληνική Επανάσταση του ’21 είχε, πρωτίστως, θρησκευτικό χαρακτήρα και, δευτερευόντως, εθνοαπελευθερωτικό. Αυτό είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο, καθώς η βαθύτατη θρησκευτική πίστη των σκλαβωμένων Ελλήνων προείχε και αποτελούσε βασική προϋπόθεση του Αγώνα για ελευθερία κι εθνική ανεξαρτησία», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου Γαστούνης.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: